Freelander problem z licznikiem

13 Lis 2009, 23:02

Witam mam problem z licznikiem a dokładnie z kontrolka mi tc, abs i z tym małym samochodzikiem , kontrolki te zapalają mi się podczas jazdy , zanika wtedy licznik pokazujący kilometry a obroty spadają do zera towarzyszą temu dziwne dzwięki wydobywające się spod licznika coś jak by wibracja telefonu albo spawanie , nie raz przy rozruchu jak przekręce kluczyk to te kontrolki ledwo się palą ,po ponownym wyłączeniu i włączeniu zapalają się normalnie albo muszę ruszyć żeby zgasły bardzo proszę o podpowiedz co może być przyczyną tej usterki
kurt
Nowicjusz

Miejscowość: polska

14 Lis 2009, 01:02

witaj, gdzieś zanika Ci zasilanie, sprawdź podejścia do obwodów licznika, mogą być zaśniedziałe, który masz rocznik, czy auto narażone jest na wilgoć ?
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

14 Lis 2009, 12:47

Witam rocznik to 2000 a jeżeli chodzi o wilgoć to trochę ostatnio padało a ja trzymam go pod chmurką więc może to jest przyczyną , natomiast co do tych obwodów to jak się do tego zabrać a dokładnie to co powiedzieć miejscowemu elektrykowi [bo to raczej szaman] i trzeba mu pokazać palcem co i jak, prosił bym o troszkę dokładniejszy opis , bardzo dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam
kurt
Nowicjusz

14 Lis 2009, 12:57

daruj sobie takiego elektryka/elektronika któremu palcem trzeba pokazywać. Zrób to sam, albo jedź do porządnego elektryka który ogarnia lr.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

14 Lis 2009, 15:24

jak potrafisz się dostać do licznika, to resztę też poradzisz sobie zrobić sam. inaczej istotnie lepiej do serwisu
pozdr
az td4
friluś1
Zaawansowany

Miejscowość: wrocław
Auto: LR Freelander
Silnik: td4 112kM
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

15 Lis 2009, 17:46

Witam dzisiaj mogę doprecyzować usterkę bo trwało to dłużej , ale nieco inaczej tz. podczas jazdy zapalił się srs [ledwo żarzył] i obroty spadły do zera,licznik kilometrów zanikł , natomiast dziwne dzwięki włączały się tylko jak włączałem kierunkowskaz , musiałem zgasić auto i ponownie uruchomić żeby się naprawiło jeżeli to naprowadzi kogoś na przyczynę tej usterki to bardzo był bym wdzięczny

[ Dodano: Pią Lis 20, 2009 17:59 ]
witam dla zainteresowanych bądż borykających się z taką samą usterką informuje że problem został usunięty , przyczyną był brak napięcia przy stacyjce [ w zasadzie zanikające napięcie] jakaś kostka się tam przepaliła
kurt
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Hybryda oczami dziecka
    Hybrydy są dziecinnie proste w budowie i w obsłudze – tak orzekli mali eksperci po dniu spędzonym z hybrydowym Aurisem. Toyota zaprosiła ośmioro małych miłośników motoryzacji do udziału w projekcie "Hybryda oczami ...