Freelander sam dodaje gazu,wysokie obroty

02 Lut 2012, 17:26

Witam,proszę o pomoc.Mam Freelandera 2001 1.8 +LPG i problem jest na tyle dziwny dla mnie ponieważ jak jadę po przejechaniu po za miastem jakieś 3-6km zapala się żółta kontrolka samochód na wzniesieniu z wykrzyknikiem i wtedy jak auto same dodaje gazu nawet maksymalnie a czasem do 2-3000 obrotów.Komputerem usunieto 5 błedów było ok ale po jakimś czasie problem sie powtórzył.Czy ktoś miał taki problem?
paramaniek
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Miejscowość: Cedynia
Prawo jazdy: 14 04 1998
Auto: Land Rover Freelander 1.8 88kw

02 Lut 2012, 21:00

po przejechaniu po za miastem jakieś 3-6km zapala się żółta kontrolka samochód na wzniesieniu z wykrzyknikiem i wtedy jak auto same dodaje gazu nawet maksymalnie a czasem do 2-3000 obrotów.

troche dziwne bo włączenie HDC - powinno ograniczyć predkość na 1 i wst. biegu do ~9km/h
-przyczyn możę być troche - albo buzerka w przeróbce instalacji :mrgreen:,- albo nakłada się pare
problemów
-może lewe powietrze za przepustnicą, albo przepustnica nie wraca ,
- czy na samej benzynie też jest problem?
jakie błędy usunięto ?
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

05 Lut 2012, 11:05

Usterka faktycznie trochę dziwna, skoro były błędy to dlaczego nie zostały zapisane. Nie wiem skąd Pan jest ale zajmuje sie serwisem Land Rovera zapraszam na oględziny do Brzegu Dolnego
LANDER2
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Discovery

07 Lut 2012, 19:46

Witam,no problem pomógł mi rozwiazać pewien właściciel LR ,który miał to samo zjawisko. Autko dodaje samo gazu tylko w czasie jazdy przy bardzo niskich temperaturach i wystarczy na ten czas odłaczyć przewód odmy i po problemie:) nie wiem czemu ale to jest powodem tego dziwnego problemu.Dziekuje za pomoc.POZDRAWIAM
paramaniek
Nowicjusz

07 Lut 2012, 20:55

w czasie jazdy przy bardzo niskich temperaturach i wystarczy na ten czas odłaczyć przewód odmy i po problemie:) nie wiem czemu ale to jest powodem tego dziwnego problemu

nie wiem jaki by z tym zwiazek miała miec kontrolka zjazdu HDC ? -
ale dwie możliwości mi się nasuwają ; albo drugi przewód od pokrywy zalodzony/zakitowany czy filtr druciany pod deklem,
albo Ci kompresja trafia do skrzyni korbowej i przez odmę do kolektora :? HGF
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

09 Lut 2012, 12:53

ale czemu to tylko na mrozie sie dzieje przy bardzo ujemnej temp. i w czasie stałej jazdy?
paramaniek
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan NV200 - TAXI na ulicach Barcelony
    Nissan zaprezentował 22 listopada model NV200 oraz koncepcyjny pojazd e‑NV200 jako taksówkę miejską nowej generacji, przygotowując grunt dla pojazdów zeroemisyjnych w Hiszpanii i zapowiadając dalszy dynamiczny ...

09 Lut 2012, 13:22

Kolego nie czytasz uważnie,
ale dodatkowa podpowiedz od przyjaciela ,
wystaw podczas tej stałej predkości nie głowe, ale goła reke za okno :evil: na chwile
nawet metal marznie że nie wspomne o emulsji
cieplej ?
jak nie to dawaj go tu bo zbieram na rehabilitacje
sympatyk
Zaawansowany

10 Lut 2012, 10:14

Dzięki kolego,rozumiem:) myśle że temat można zakończyć.Mam nadzieje że mój Freeladerek nie bedzie mnie zawodził ,szkoda by było bo jest fajny:)
paramaniek
Nowicjusz