Freelander sprzęgło

05 Mar 2009, 21:45

Witam mam pytanie co może być przyczyna że sprzęgło nie wraca wysprzęgla cały czas nawet po puszczeniu sprzęgła. Jest to model z 2000 roku z silnikiem rovera disel.
Z góry dzięki za podpowieć.
Józek752
Nowicjusz

Miejscowość: -------

06 Mar 2009, 13:30

Przyczyną może być pompa, wysprzęglik.
Mi jak poszedł wysprzęglik to przy dodaniu gazu odpuszczało docisk bo był już wyrobiony(wysprzęglik) i przepuszczał ciśnienie.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

09 Mar 2009, 12:25

Witam!
Pompy hydrauliki sprzęgła: są dwie górna połączona cięgnem z pedałem i na 85% to ona padła (jeśli nie wraca pedał sprzęgła, np. zostaje w połowie). I wreszcie dolna tzw. wysprzęglik, jeśli biegi ciężko wchodzą to pewnie tu jest problem.
Freelander TD4 GS 2001/Isuzu Tropper 3.0 dohc turbo
Krzyfu
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tralee

09 Mar 2009, 16:22

Niekoniecznie.Jeśli przy gwałtownym ruszaniu wbija się na 3-4 tyś obrotów a rusza tak jakby był przymulolony, albo wydaje ci się że powinien szbciej przyspieszać to to jest wysprzęglik.
Jak słyszysz dziwne odgłosy takjakby się coś ślizgało, ocierało to prawdopodobnie masz do wymiany tarczę sprzęgłową i docisk.Łatwo to rozpoznać przy ciągnieciu lawety.
motorro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Ziemia Lubuska/Dolny Śląsk

11 Mar 2009, 20:31

Witam
W moim przypadku wystarczyło wymienić wysprzęglik i pomogło.
Dzięki za podpowiedzi.
Józek752
Nowicjusz

Miejscowość: -------

17 Mar 2009, 13:53

Ile płaciłeś za wymianę wysprzęglika? I czy przypadkiem nie trzeba było się rzucić na wymianę całego sprzęgła, przy jednej robocie?
Freelander TD4 GS 2001/Isuzu Tropper 3.0 dohc turbo
Krzyfu
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tralee