Freelander wentylacja ogrzewanie

13 Gru 2009, 18:27

Mam problem z wentylacją we Freelanderze. Nadmuch na przednią szybe mimo dobrze pracującej dmuchawy jest bardzo słaby, nawiewy na szyby boczne prawie nie działają. Ogólnie szyby są bardzo zaparowane.
koles1515
Nowicjusz

Miejscowość: Starachowice

13 Gru 2009, 18:48

witam poczytaj o parowaniu szyb w freelander https://www.forumsamochodowe.pl/parowani ... wanie+szyb
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dolnoslaskie

14 Gru 2009, 00:01

szczerze powiedziawszy mam ten sam problem (podobnie jak mój znajomy, który także Fredka posiada). Zadzwoniłem do gości od przekładki o co chodzi, a oni mówią, że we Fredkach niby tak jest ;/ szczerze powiedziawszy mało mi się w to chce wierzyć. Zrobię tak jak koledzy radzili w powyższym temacie :) Lecz ostatnio zauważyłem spray, którego zadaniem jest to aby szyby nie parowały. Kupię go osobiście i wypróbuję:) Zobaczę czy on coś pomoże.
lrover
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

14 Gru 2009, 09:11

koles1515 napisał(a):Mam problem z wentylacją we Freelanderze. Nadmuch na przednią szybe mimo dobrze pracującej dmuchawy jest bardzo słaby, nawiewy na szyby boczne prawie nie działają. Ogólnie szyby są bardzo zaparowane.

Witam . Nie jestem specjalistą od freelander-ów bo raptem 2 miesiące mam taki samochód ( po przekładce ), miałem identyczny problem - dobrze działająca dmuchawa ( w sensie ,że się kręci) lecz na wylotach znikomy podmuch, i zaparowane szyby. Zakładając ,że nagrzewnica jest sprawna i ,że nic nie jest zapchane , to powinna pomóc zamiana kabla plusowego na minusowy( kabli które dochodzą do wiatraka ). Ja odczułem znaczną zmianę w mocy wydmuchiwanego powietrza.
kamilo
Nowicjusz

Miejscowość: gubin

14 Gru 2009, 17:26

witam a jeszcze lepiej zmienić wiatrak bo po przekładce angielskie mają łopatki w drugą strone ja dopasowałem od fiat ulises wymiary identyczne i dmucha juz całkiem nieżlev Pozdrawiam
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

14 Gru 2009, 17:46

od golfa III też pasuje, u mnie wymienili przy przekładce.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

19 Gru 2009, 15:11

Legion czy po wymienieniu na wentylator od golfa III z parowaniem nie ma wiekszych problemow?
lrover
Nowicjusz

19 Gru 2009, 19:23

jak sie auto nagrzeje to nie ma problemu.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

19 Gru 2009, 21:33

ale jest duża różnica w czasie nagrzewania po zmianie wentylatora np. z golfa III?
lrover
Nowicjusz

19 Gru 2009, 21:41

nie, po prostu grzeje tak jak powinien. Jak na moje oko to dmucha tak samo jak seryjny. A na pewno nie gorzej.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

20 Gru 2009, 00:22

Ok dzięki:)
lrover
Nowicjusz

20 Gru 2009, 11:40

Jak się dobrać do tego wentylatora - anglik po przekładce - ??
Sebberis
Nowicjusz

Miejscowość: Trzebiatów

20 Gru 2009, 18:58

witam przy pedałach 3 śrubki odłącz kostke el. i masz go na wierzchu Pozdrawiam
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

22 Gru 2009, 01:07

dokładnie, śróby są rozłożone w trójkącie obrysowanym w kole, dwie widoczne na dole i jedna mniej widoczna (trzeba się głęboko wepchać zeby ją zobaczyć) u góry, odkręcasz odłączasz kostkę od zasilania i masz go w ręku.
Legion1349
Aktywny
Awatar użytkownika

25 Gru 2009, 12:19

Czy to jest jakaś różnica, że wentylator na kabinę od anglika, bądź od europejskiego?
Sebberis
Nowicjusz

Miejscowość: Trzebiatów