FWD czy RWD? Jakie auto kupić?

08 Sty 2014, 02:19

Od siebie powiem, że jeździłem wieloma autami i jak zapewne wiesz, mało jest aut z tylnym napędem i ich wybór praktycznie ogranicza się do BMW i dosyć starych Fordów, Volvo i amerykańskich aut, których jest mało. Myślę, że do 150 koni mocy (czyli max 2.0 benzyna 2.5 w dieslach pojemności w przypadku BMW) to praktycznie nie ma różnicy pomiędzy RWD i FWD bo nawet i na mokrym ciężko będzie ci zarzucić tyłem dodając tylko gaz. W zimę jest trochę zabawy ale dobre opony, głowa na karku i nie jest ciężko. Jeżdżę już 3 zimę i nawet razu nie straciłem kontroli nad pojazdem, bardziej obawiam się podsterowności niż nadsterowności...
PEuser

08 Sty 2014, 19:03

M_TT napisał(a):stwierdziłem ze kwestia szczęścia jest wyjście z poślizgu z rwd a nie jazda samochodem z rwd

No tak, a ja pisałem o wyjściu z poślizgu przecież. To nie jest kwestia szczęścia... Wychodzenie z poślizgu to absolutnie normalna sprawa, którą powinien umieć każdy jak jeździ samochodem. Napęd nie ma tu większego znaczenia. Jak się nie umie tego robić to powinno się uczyć (trenować to) lub gdy się podróżuje (czymkolwiek np.) seicento powinno się zjechać na prawy pas i powoli śmigać do celu.

szybki napisał(a):Nigdy nie stosuj wciskania sprzęgła...w takich syt.

Taki patent poleca się laikom. Jest całkiem popularny. Jak najbardziej działa ale przy mniejszych prędkościach, przy poślizgach wynikających głównie z np. gwałtownego dodania gazu (z mocy, a nie z masy np. szybka podróż w zakręcie). Jeśli ktoś jakimś cudem: ma RWD, nie ćwiczy i nie umie jeździć to czasem rozsądniej nacisnąć sprzęgło niż np. puścić gaz...

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pickup ŠKODA FUNstar
    Nowy samochód marzeń 23 stażystów ze Szkoły Zawodowej ŠKODA Auto to zuchwały Pickup ŠKODA FUNstar. Koncepcja tego pojazdu, opartego na nowej ŠKODZIE Fabia, jest rezultatem projektu "samochód ...