Garaż

19 Kwi 2011, 12:37

Jak pewnie wielu z was sporo "dłubię" przy samochodzie. Jest to bardziej pasja, niż chęć zaoszczędzenia pieniędzy. Jestem na etapie budowy domu - i co doprowadzą moją druga połowę do szału - bardziej jestem zainteresowany wykańczaniem garażu, niż garderoby :) Trochę utknąłem przy tym, jakiego materialu izolacyjnego użyć. Jak wiadomo zimy u nas srogie (zwłaszcza ostatnio), więc garaż, w którym jest - 30 to niezbyt ciekawa wizja. Najlepszy jest styropian. Ekonomiczny i trwały materiał. Z drugiej strony ostatnio sporo jest informacji w mediach o fatalnej jakości jaką oferują sprzedawcy styropianu. Macie z tym jakieś doświadczenia? Używać tylko znanych marek z rekomendacjami znanych instytutów?
Brum, brum
watson
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

20 Kwi 2011, 11:31

Z czego jest ten garaż ??? Jeśli murowany to po co ocieplać ??? Zbędne koszty i robota - lepiej złap plusa wykańczając pokoje a zwłaszcza sypialnię :lol: :lol:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

22 Kwi 2011, 14:43

Alternatywą dla styropianu jest wełna mineralna. Takie żółte włochate. Ja osobiście stosowałem styropian nawet nie wiem jakiej marki i czy miał jakieś atesty :mrgreen:
Z tym że ja mam na razie stan surowy :mrgreen:
Sądzę, że na temat styropianu na forum samochodowym nie znajdziesz wielu informacji :mrgreen:
Popytaj może na forum budowlanym :grin:
Stiopa
Aktywny

Miejscowość: Poznań

22 Kwi 2011, 15:29

Dokładnie, natomiast garaż z kanałem, czy bez? :mrgreen:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Kwi 2011, 16:44

Teraz jak garaż już stoi to masz dwa wyjścia:
- Styropian z zewnątrz min. 10 cm no i na niego wiadomo jakaś farba,
- wełna mineralna na stelażach, kwestia tylko jak będzie z wilgocią.

A najlepszą opcją było murować z dwóch pustaków (a właśnie, masz z MAX'a czy czegoś innego garaż?) obok siebie a między nie dawać styropian np 4 cm - sam tak mam i sprawdza się dość dobrze.
W chwili obecnej dla Ciebie chyba pozostaje tylko styropian od zewnątrz, wiadomo koszta kleju, farby, listw nośnych również musisz liczyć. Dom mam ocieplony styropianem 10 cm na nim klej i farba. Sam to robiłem więc mogę zapewnić że sprawdzi się również, tyle, że to większy koszt niż styropian między pustaki. A efekt porównywalny jeżeli elewacja z zewnątrz wykonana prawidłowo.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

22 Kwi 2011, 19:22

Też siedzę trochę w budowlance,wełna jest lepsza, ale cholernie droga,teraz będę ocieplał dom,już facet od tych spraw był,powiedział,że im grubszy styropian ,tym lepiej,proponuje minimum 12 cm,on mi mówił,że koszt ogrzewania zwraca się po 3 latach różnicę między 12 a 10 cm,najlepszy jest oczywiście 15 cm,najlepiej stosować tylko na zewnątrz.Ja na garaż kupiłbym gr. 15 cm.Słaba jakość? Nic o tym nie słyszałem.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

22 Kwi 2011, 20:05

PhantomASA1 napisał(a):już facet od tych spraw był,powiedział,że im grubszy styropian ,tym lepiej,proponuje minimum 12 cm,on mi mówił,że koszt ogrzewania zwraca się po 3 latach różnicę między 12 a 10 cm

Wiadome że im grubszy tym lepszy. Poza tym nie uwierzę nigdy w to, że jest taka różnica pomiędzy 10 cm a 12 cm. Moim zdaniem gość ściemniał żebyś wziął grubszy styropian i o połowę więcej wydał bo więcej go pójdzie. Ja mam na domu styropian 10cm, 200 m^2 piec 20 kW, w tym sezonie grzewczym spaliłem 800 kg węgla i 300 kg wierzby energetycznej. Temperatura jaką komputer utrzymuje w domu to 18*C.

Z własnego doświadczenia mogę zapewnić, że jak na garaż zwłaszcza jeśli będzie regularnie ogrzewany wystarczy w zupełności 10cm.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Kwi 2011, 01:30

stasiowski121 napisał(a):Temperatura jaką komputer utrzymuje w domu to 18*C.

To tak chłodnawo raczej. Co prawda mieszkanie w bloku rządzi się własnymi prawami, ale jednak temperatura jest wyższa i wynosiła zimą 24-25*C.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Kwi 2011, 07:59

18st. to temperatura optymalna :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

23 Kwi 2011, 08:25

W zupełności wystarcza, komputer utrzymuje jednakową temperaturę we wszystkich pomieszczeniach. Czasem jak są większe mrozy (poniżej 20) podnoszę do 20*C ale generalnie dla mnie to jest optymalna temperatura.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Kwi 2011, 22:07

PhantomASA1 napisał(a):18st. to temperatura optymaln

W krótkim rękawku tak nie za specjalnie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Kwi 2011, 08:43

Ale za to Zdrowo,kwestia przyzwyczajenia,trudno o przeziębienie ,lepsze samopoczucie,itd.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

25 Kwi 2011, 10:33

:?: A co jest zdrowego w przebywaniu w bardziej chłodnym pomieszczeniu?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

25 Kwi 2011, 10:42

Zapytaj Eskimosów,oni o przeziębieniach nigdy nie słyszeli ,a w swoich Igloo mają poniżej 10 stopni :grin:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

25 Kwi 2011, 12:16

Dishman napisał(a):W krótkim rękawku tak nie za specjalnie.

Jak nie chodzę w krótkim rękawku to po co więcej? Gdybym miał małe dzieci/lubił chodzić w zimie w krótkim rękawku to i podniósłbym temperaturę na ok 22-23*C ale jak nie lubię zimą chodzić w krótkim rękawie to nie widzę potrzeby ani większego sensu. Zwłaszcza dlatego, że często wyskakuję do garażu albo warsztatu gdzie temperatura jest ok 10*C więc tak czy tak musiałbym się ubierać. Kwestia przyzwyczajenia, nie widzę sensu dalszego drążenia tego tematu.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika