Gasną kontrolki i auto podczas jazdy

10 Sty 2023, 23:19

Witam.
W mojej skodzie octavia 2 2.0 170 km. Pojawił się ostatnimi czasy problem z elektryką prawdopodobnie. Pewnego dnia po włączeniu zapłonu kontrolki zaczęły migać i przygasać. Auto po odpaleniu odrazu gasło. Po podładowaniu akumulatora zapalił ale kontrolki były takie przyciemnione i ten ekranik migał. Na drugi dzień nie działało nic. Zero reakcji. Ani kontrolek, ani nie odpala . Czasami po paru godzinach zapłon wracał i zapalało. Zmieniłem na nowy akumulator i udało się skasować błędy. Był jeden związany z immobiliser. Teraz kontrolki działają i auto odpala za każdym razem, ale podczas jazdy ten ekranik miga i potrafi się nagle wszystko wyłączyć łącznie z silnikiem. I po paru sekundach wszystko wraca i auto zdąży samo zapalić albo muszę kluczykiem. Jest strach, że zgaśnie w trudnej sytuacji i może nie odpalać jak wcześniej. I pytanie. Co mogło się wydarzyć? Czy coś robi zwarcie, czy jakiś przekaźnik? Jak ustawie temp oleju to pokazuje dziwne wartości. Nic nic a za chwilę 50 st. Za chwilę znowu nic i zaraz 70 st. Później nic i np 55 st. Tak pojawiają się trzy kreski i różne wartości. Może tu być cały problem?
bolek668
Nowicjusz

11 Sty 2023, 08:53

Sprawdzić ładowanie w pierwszej kolejności, wyczyścić dobrze klemy.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Sty 2023, 11:58

To co radzi @Kao i dodatkowo do sprawdzenia masy nadwozia i silnika. Mocowanie klem na akumulatorze musi być dobre do tego same kable które idą od akumulatora do sprawdzenia. Kolejna sprawa połączenia elektryczne przy alternatorze.
bolek668 napisał(a):potrafi się nagle wszystko wyłączyć łącznie z silnikiem
Zastanów się czy to wyłączanie silnika nie pojawia się czasem w jakiś określonych, podobnych do siebie sytuacjach.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Sty 2023, 13:17

Klemy wyczyszczone porządnie i sprawdzone. Wyglądają bardzo dobrze. Miernikiem sprawdziłem masę na karoserii i silniku i przejście wszędzie jest. Prąd ładowania między 14.18-14.25.
Dzisiaj po przejechaniu 2 km ten ekranik na wyświetlaczu zaczął tak migać i po 1 km wszystko zgasło nagle i po 3 sek wszystkie kontrolki wróciły i auto zapaliło i przez następne 8 km już Zero migania czy przygasania. To się dzieje na prostej równej drodze. Nie zauważyłem żeby nagły wstrząs czy dołek miał na to wpływ
bolek668
Nowicjusz

11 Sty 2023, 14:13

Mogą to być tez zimne luty w liczniku.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

11 Sty 2023, 14:46

Kao napisał(a):Mogą to być tez zimne luty w liczniku.

Dokładnie. ewentualnie luźne wtyczki albo inne połączenia między licznikiem a sterownikiem silnika. Tam jest chyba tak, ze jak licznik nie ma zasilania, to immo nie dostaje sygnału.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Fundacja Audi dla Środowiska wyróżniona przez ONZ
    Centrum Ekologii "Pracownia Natura" w Breitengüßbach zyskało międzynarodowe uznanie. W imieniu Agencji ONZ ds. dziesięcioletniego Ekologicznego Planu Strategicznego, Melanie Huml, bawarska Sekretarz Stanu ds. Środowiska, ...
    Baryłka ropy naftowej i jednostka objętości
    Baryłka ropy naftowej to standardowa jednostka miary stosowana w przemyśle naftowym do określania ilości ropy naftowej. Jedna baryłka odpowiada 42 galonom amerykańskim lub około 159 litrom. 1 bbl (baryłka ropy naftowej) = ...

11 Sty 2023, 15:05

Coś w tym może być. Bo tylko licznik mruga, a dokładnie ten ekranik ze wskazaniami parametrów i pokazuje błędnie temp oleju i ilość paliwa stanęło na 580 km i stoi.

Chwilę temu wróciłem z jazdy testowej i przez 20 km wszystko dobrze aż nagle zgasło wszystko. Auto stanęło. 5 min czekałem, aż coś się może załączy ale nic. Otworzyłem maskę i złapałem za skrzynkę bezpieczników i nią potelepałem i wszystko się załączyło. Musi wniej lub bliskiej okolicy coś nie łączyć. Jutro wykręcę i sprawdzę
bolek668
Nowicjusz

12 Sty 2023, 11:33

No do posprawdzania wszystkie połączenia czy nie są luźne oraz gniazda bezpieczników i przekaźników czy nie są luźne albo pośniedziałe. Ewidentnie jest problem z zasilaniem licznika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Sty 2023, 16:53

I znalazłem jeden kabel, który wychodzi ze skrzynki bezpieczników po maską . Był na nim nalot i trzymał się siłą woli. Dałem złączkę, zaizolowałem i jeszcze zrobię jazdę próbną czy to ten kabelek był winny.
bolek668
Nowicjusz