Gasnące radio przy zmianie swiatel na dlugie

07 Paź 2013, 20:40

witam. mam problem. jadac teraz autem przy zmianie swiatel na dlugie odrazu wylaczalo mi sie radio lecz po chwili znow sie wlaczalo. co sie dzieje? moze ma ktoś pomysl jak to naprawic?
znajomyyy23
Nowicjusz

Auto: honda civic
Silnik: 1.4 i 90 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

08 Paź 2013, 08:37

Teretycznie temat do wyrzucenia do kosza.
Jaki samochód :?:
I czy było coś ostatnio grzebane w elektryce samochodu :?:
No i regulamin przeczytaj....
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Paź 2013, 09:02

Przepraszam za mój pośpiech. A więc to jest honda civic 1998 rok. 2 miesiące temu były wymieniane świece oraz przewody do świec. W czasie jazdy przy przełączeniu na długie wyłączylo się radio ale odrazu Wlaczylo się i myślałem że to przypadek ale potem to trzykrotnie się powtórzyło i juz jechalem dalej bez użycia długich. I gdy już Bylem pod blokiem jeszcze raz sprawdziłem i przełączyłem na długie ale radio już się nie wyłączyło
znajomyyy23
Nowicjusz

08 Paź 2013, 11:54

Jeżeli radio jest zasilane po właczeniu stacyjki, albo podświetlenie radia wącza się po właczeniu śiateł ( obojętnie jakich ) to winny może być przełącznik świateł. Bo tylko tędy jest jakiekolwiek połączenie radia z elementami przy właczniku długich.
Warto też sprawdzić, czy podczas włączania długich świateł nie ma jakiegoś spadku napięcia. Nie zauważyłeś czy czasami podczas przełaczania z krótkich na długie nie przygasają kontrolki albo podświetlenie zegarów?
Problem może też leżeć w masie radia. Zerkin w miejsce, gdzie masa jest przykręcona do nadwozia, ewentualnie pociągnij dodatkową masę do złacza radia. Wystarczy do tego kawałek przewodu i przykręcić do czegoś metalowego za radiem. Z tym nie powinno być raczej problemu.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

08 Paź 2013, 16:18

Radio włącza się przez przekrecenie stacyjki. Teraz zrobiłem parę km i przy kilku okazjach zmieniałem światła na długie i wszystko było ok. co do masy to przy przyłączeniu do karoserii to śrubka jest pordzewiała oraz widać że kabelek w tym miejscu zmienił kolor na niebieski.
znajomyyy23
Nowicjusz

08 Paź 2013, 17:26

No więc napraw to - odkręć tą zardzewiałą śrube, miejsce gdzie ta śruba była przykręcona wyczyść papierem ściernym, przeód albo skróc albo wymień na nowy i przykręć nową śrubą. Być może to jest powód tych anomalii :wink:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

08 Paź 2013, 18:18

podłącz na zasilanie stałe. szukaj dwa kabelki w wiązce ktore maja 12V. Jeden załancza zasilanie przy włączeniu zapłonu, drugi to stały prąd ktory nie bedzie maiał wpływu na inna elektryke.
do sprawdzania kabli uzyj najlepiej miernika, szukaj kabla gdzie ma zasilanie bez uzywania stacyjki
DamianVWB5
Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 12 2003
Auto: VW Passat B5
Silnik: 1,6B 3B 101KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Rok produkcji: 1997