Gasnący silnik po wyjęciu korka wlewu oleju

07 Lip 2010, 12:41

Witam wszystkich jestem nowym użytkownikiem :wink:

Opiszse od początku mój probelm :roll:
Dziś jeździłem z ogłoszenia za skodą fabia 1.2 HTP i ten samochodzik jest wprost piękny bez żadnych zadrapań, rys i rdzy. Bardzo mi się podoba i mam chęć ją kupić i pewnie bym to już zrobił tylko moją uwagę przyciągneła nierówna praca silnika po wyjęciu korka wlewu oleju (raz nawet silnik zgasł). Prosze o portadę czy tak powinno być czy może jest coś z silnikiem. Dodam że z korka nie chlapie olejem i tp i po wyjęciu miarki oleju tez nie wyczówam przedmuchów i tp. Prosze o szybką odp.
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Dominik
domin4514
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie

08 Lip 2010, 22:30

KORKA OLEJOWEGO NIE WOLNO ODKRĘCAĆ W TRAKCIE PRACY SILNIKA!
audia3
Nowicjusz

Miejscowość: z Polski

08 Lip 2010, 22:42

audia3 napisał(a):KORKA OLEJOWEGO NIE WOLNO ODKRĘCAĆ W TRAKCIE PRACY SILNIKA!

A mozesz to uzasadnić niby dlaczego... :?: :?:
domin4514 napisał(a):uwagę przyciągneła nierówna praca silnika po wyjęciu korka wlewu oleju (raz nawet silnik zgasł).

Jutro jak nie zapomnę...to porozmawiam w tej sprawie z konkretnym fachowcem
w tej sprawie... :!: :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

09 Lip 2010, 13:17

@migi60 byłbym bardzo wdzięczny
domin4514
Nowicjusz

09 Lip 2010, 15:19

domin4514 napisał(a):@migi60 byłbym bardzo wdzięczny

Jezeli otworzysz korek wlewu oleju to faktycznie silnik zaczyna bujać lub nawet zgasnie
tylko dlatego ze zostaje przerwany obieg pomiedzy silnikiem a odmą silnika..
i kolektorem ssącym...W tym przypadku jezeli autko jest warte zeby je kupic to nie
patrz na to i kupuj... :!: :!: Moze ja tego nie umię zbyt dobrze wytlumaczyc ale mozesz
sie spytac sam konkretnego mechanika to Ci to wytlumaczy z detalami.. :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

09 Lip 2010, 16:23

dziękuje wszystkim za wszelkie porady. Jeśli ktoś będzie miał jeszcze jakieś sugestie w tej sprawie to prosze udzielać mi dalszych rad. pozdrowienia :wink:
domin4514
Nowicjusz

10 Lip 2010, 15:24

Nie wolno odkręcać korka, ponieważ spada ciśnienie oleju, a gdy spada ciśnienie oleju to np. olej może nie dotrzeć do panewki i zostanie ona trochę przytarta, a później będzie stukanie, pukanie i nowy silnik potrzebny.
audia3
Nowicjusz

10 Lip 2010, 15:42

audia3 napisał(a):Nie wolno odkręcać korka, ponieważ spada ciśnienie oleju

A mozesz mi zdradzić gdzie i kto Ci udzielał w tym temacie nauki.... :?: :?: :grin:
A tak na powaznie-Ty wiesz o czym jest temat i czego dotyczy... :?: :?: :shock:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

13 Lip 2010, 11:34

Dawniej jak ludzie kupowali samochody to właśnie odkręcano korek od oleju i przykładano rękę sprawdzając tym samym czy przedmuchów nie ma. :grin:
A co do ciśnienia to większej bzdury nie czytałem jeszcze na ten temat :lol: :lol: :lol:
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

13 Lip 2010, 18:07

Ale koledze chodziło o korek spustu oleju ..i jak ucieknie cały to nie ma smarowania i o to chodziło :lol: :lol: :lol:
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

13 Lip 2010, 20:30

rafi195 napisał(a):Ale koledze chodziło o korek spustu oleju ..i jak ucieknie cały to nie ma smarowania i o to chodziło :lol: :lol: :lol:

Widzę kolega doświadczony. To polecam odkręcić korek oleju w swoim samochodzie i niech pochodzi przez jakiś czas. W nowszych samochodach z przepływomierzem po odkręceniu korka samochód gaśnie, ponieważ zaciąga lewe powietrze. Tak samo nie zapali z odkręconym korkiem. Kolego, zamiast się wymądrzać to polecam Ci sprawdzić o czym mowa.
audia3
Nowicjusz

13 Lip 2010, 20:41

audia3 napisał(a):Nie wolno odkręcać korka, ponieważ spada ciśnienie oleju,

To moze wreszczie Ty wyjasnisz konkretnie co ma odkręcony korek WLEWU oleju do cisnienia oleju w silniku a dopiero wtedy zaczniesz pouczać innych w tym temacie...

[ Dodano: 13 Lipiec 2010 ]
audia3 napisał(a): Kolego, zamiast się wymądrzać to polecam Ci sprawdzić o czym mowa.

I vice versa...
Znam pewne przyslowie i zawsze staram sie je stosować w sytuacjach dla mnie nie pewnych a mianowicie:Jak nie potrafisz to nie pchaj się na afisz..... :!: :!:
Z wyrazami szacunku-M60...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

14 Lip 2010, 09:07

audia3 napisał(a):
rafi195 napisał(a):Ale koledze chodziło o korek spustu oleju ..i jak ucieknie cały to nie ma smarowania i o to chodziło :lol: :lol: :lol:

Widzę kolega doświadczony. To polecam odkręcić korek oleju w swoim samochodzie i niech pochodzi przez jakiś czas. W nowszych samochodach z przepływomierzem po odkręceniu korka samochód gaśnie, ponieważ zaciąga lewe powietrze. Tak samo nie zapali z odkręconym korkiem. Kolego, zamiast się wymądrzać to polecam Ci sprawdzić o czym mowa.

jak będzie mi się chciało to nagram Ci filmik jak odkręcam korek..ale wiesz po tym co piszesz to się boje tego zrobić bo mi się motorek zatrze :lol: :lol: ..
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska