Gaz w Modusie automatyczna skrzynia

27 Sie 2018, 09:43

Cześć,

jeżdżę obecnie Renault Modus z automatyczną skrzynią biegów i zastanawiam się nad instalacją gazową...czy to się da zrobić i czy jest to opłacalne? Auto z 2005 roku, silnik 1,6. Ile to może kosztować i kto w Łodzi się tego podejmie?
Inna opcja to sprzedaż tego auta i kupno nowego, tez z automatem i na gaz..
Z góry dzięki za rady:):)
solterka
Nowicjusz

Auto: Renault Modus
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

27 Sie 2018, 11:26

Przecież to ten sam silnik co w Megance 1.6 16V i z tego co wiem nie ma z nim jakiś problemów jeżeli chodzi o LPG. Kwestia dobrania odpowiednich komponentów do instalacji.

Generalnie największy problem pewnie będzie z dostępem do silnika podczas zakładania instalacji bo silnik jest nieco schowany.

Co do samej instalacji to może być np. elektronika STAG QBOX, reduktor KME Silver, wtryskiwacze Barracuda. Najważniejsze to znalezienie dobrego warsztatu. Jeżeli chodzi o same komponenty to myślę że koledzy forum którzy zajmują się instalacjami na co dzień polecą jeszcze coś od siebie :ok:
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Sie 2018, 11:33

Chodzi mi właśnie o kwestie dostępowe, które zapewne podniosą koszty i dodatkowo mogą spowodować, że nie każdemu będzie chciało się to robić
solterka
Nowicjusz

27 Sie 2018, 18:08

Skrzynia automatyczna to nie problem, kwestia ile robisz kilometrów rocznie aby przeliczyć bo jakim czasie zaczniesz oszczędzać na LPG.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Skoda Fabia / Citroen C5
Silnik: 1.4 16v / 2.0 16v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

28 Sie 2018, 19:56

teraz nie jeżdżę dużo ze względu na duże koszty, ale zamierzam dojeżdżać codziennie do pracy ok 75km w jedną stronę, co daje ok 3000 km/msc. Pytanie tylko czy warto inwestować w 13-letni samochód? Czy to auto wytrzyma takie trasy codziennie? Jazda drogą ekspresową.
solterka
Nowicjusz

28 Sie 2018, 22:00

Przy takich przebiegach to nie ma się co zastanawiać. Twoje auto 13 letnie wytrzyma więcej niż nie jedno co właśnie zjechało z taśmy produkcyjnej. Wniosek czym szybciej się zdecydujesz tym szybciej zaczniesz oszczędzać.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

29 Sie 2018, 11:21

solterka napisał(a):codziennie do pracy ok 75km w jedną stronę, co daje ok 3000 km/msc. Pytanie tylko czy warto inwestować w 13-letni samochód?
Warto to są już duże przebiegi i instalacja zwróci ci się w około pół roku zobacz sobie w kalkulatorze na naszym forum tu masz bezpośredni link do wyliczenia gdzie przyjąłem średnie spalanie na benzynie 7,5 l/100km oraz koszt założenia instalacji 2,5tyś. zł kalkulator/lpg/1/5/2-3/2500/36000/7-5/15/
Cichy77
Forumowicz VIP

29 Sie 2018, 18:48

Fajny ten kalkulator, zakładając dodatkowe koszty jakim jest droższy przegląd techniczny auta czy sam serwis instalacji po 7 miesiącach zwraca się koszt montażu, a po tym czasie już tylko zł zostają w portfelu.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

06 Wrz 2018, 21:57

djkranc niestety skrzynia automat. okazala sie byc problemem, bo zajmuje więcej miejsca w aucie, w ktorym nie ma w ogole miejsca...jestem po wizycie u speca i po obejrzeniu powiedział, ze nie ma miejsca (chodzi o przód) i nie podejmie się.
Jednak chce sprobowac w innym miejscu..polecicie kogoś w Łodzi?
solterka
Nowicjusz

09 Wrz 2018, 19:09

Z całym szacunkiem dla "pana gazownika" który odmówił montażu, ale nie spotkałem jeszcze takiego auta w którym nie było wystarczająco miejsca pod maską aby zamontować instalację. Wydaję mi się iż to jest kwestia chęci do pracy, chociaż może lepiej że się nie podjął niż miały założyć instalację na sztukę.
djkranc
Zaawansowany
Awatar użytkownika

10 Wrz 2018, 09:08

Widocznie nie miałeś do czynienia z modusem z automatem, to jest bardzo ciasne auto, a skrzynia auto zajmuje więcej miejsca niż tradycyjna. "Pan gazownik" montował instalacje w modusie z manualną skrzynią, tutaj się nie podjął i oglądał bardzo dokładnie auto. Mimo wszystko chcę porozmawiać jeszcze z kimś na ten temat.
A jak Ty nie do końca się orientujesz w temacie to też proszę nie zabieraj głosu :)
solterka
Nowicjusz

10 Wrz 2018, 14:33

solterka napisał(a):Widocznie nie miałeś do czynienia z modusem z automatem, to jest bardzo ciasne auto, a skrzynia auto zajmuje więcej miejsca niż tradycyjna
Możesz z ciekawości wrzucić jakieś zdjęcia z pod maski chętnie zobaczę ten upchany silnik ze skrzynią :) z ciekawości oczywiście bo nie mogłem jakoś znaleźć sensownych zdjęć w necie z automatem.
Cichy77
Forumowicz VIP

10 Wrz 2018, 14:39

Na tyle na ile widziałem kiedyś komorę silnika Modusa, to faktycznie tam może być problem zmieścić instalację, tym bardziej jak jest automat. Pytanie jeszcze czy Modus ma koło zapasowe w bagażniku czy pod. Bo jeśli pod samochodem, to butla zabierze cały bagażnik.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2007

10 Wrz 2018, 15:11

Koło zapasowe jest pod, butla byłaby więc w bagażniku i zajęła ok. 1/3 powierzchni - to nie problem. Tak jak pisałam, problem jest z przodu. Spec kładł się pod maskę i oglądał dokładnie, jest bardzo upchane. Zdjęć pod ręką nie mam żadnych, mogę zrobić, tylko co to pomoże ;) chciałabym, żeby ktoś to j eszcze obejrzał i może jednak coś wymyślił..
solterka
Nowicjusz

10 Wrz 2018, 18:58

Z ciekawości zacząłem przeglądać ogłoszenia i jak widać da się założyć taką instalację do silnika 1.6 z automatyczną skrzynia biegów. Poniżej link, niestety nigdzie nie widzę zdjęcia z podniesioną maską :bored:
https://allegro.pl/reanult-modus-1-6-16 ... 31809.html
Cichy77
Forumowicz VIP