Witam!
Pytasz, czy przyrost mocy jest oduczwalny - widać, że nie szukałeś na tym forum nic nt tuningu
Bo sam pisałem tu kilka postów na ten temat, nawet wystarczy popatrzeć kilka tematów poniżej - masz tam odpowiedzi na Twoje pytania. Wszystko też zależy od tego, jaki masz silnik w samochodzie i jak bardzo zamierzasz go "wyżyłować" i w jakich warunkach użytkować. Jeśli napiszesz coś więcej, postaram się coś podpowiedzieć, w miarę mojej wiedzy.
Co do firmy - co prawda ja jestem z podkarpacia i nie robiłem chiptuningu, ale założyłem tzw. box'a - wszystko robiłem w firmie v-tech (mam nadzieję, że to nie reklama, nie mam zamiaru reklamować nikogo), ale nie wiem, czy ma ona oddziały w warszawie/olsztynie/podlasiu. Co prawda założenie boxa nie było skomplikowane i nie wymagało pomiaru na hamowni (zakładam przyrost mocy w granicach obiecywanych przez tę firmę), to niestety prawidłowy chiptuning powinien raczej być robiony z hamownią. Więc musisz poszukać firmy, która posiada taki sprzęt (zakładam że nie masz automatu?) i zrobi odpowiednią mapę wtryskową dla Twojego auta, żeby później nie było awarii (bo nie sztuką jest wgrać program, który rozwali Ci silnik albo jakąś jego część). Orientacyjny koszt takiej zabawy to 1500 - 2500zł, zależnie od pochodzenia auta (inaczej auta amerykańskie, inaczej europejskie, inaczej japońskie) i silnika (benzyna/diesel - z turbiną/bez turbiny?). Może gdzieś zrobią taniej, ja podaję ceny w tej firmie, z której usług korzystałem (zresztą możesz wejść na ich stronę).
A czy Ci się to będzie opłacać, tzn czy będziesz miał duży przyrost mocy, czy go nie zauważysz (bo też tak może być) - to już musisz poszukać w moich postach/tematach na tym forum, nie chce mi się pisać tego samego od nowa
W razie pytań wal
Pozdro!