Gdzie zrobić Chiptuning ??

09 Cze 2011, 23:54

WITAM !! Planuje zrobić w swoim samochodzie chiptuning. Chciałbym aby ktoś polecił mi jakiś profesjonalny warsztat, w którym sam dokonywał chiptuningu i mniej więcej koszt takiej usługi !! Najlepiej aby było to na podlasiu, ale ewentualnie może być jeszcze Warszawa lub Olsztyn. Czy przyrost mocy jest rzeczywiście odczuwalny i czy są możliwe z tego powodu usterki silnika ? Pozdrawiam
rulm1
Nowicjusz

Miejscowość: podlasie

02 Lip 2011, 09:07

Witam!
Pytasz, czy przyrost mocy jest oduczwalny - widać, że nie szukałeś na tym forum nic nt tuningu :wink: Bo sam pisałem tu kilka postów na ten temat, nawet wystarczy popatrzeć kilka tematów poniżej - masz tam odpowiedzi na Twoje pytania. Wszystko też zależy od tego, jaki masz silnik w samochodzie i jak bardzo zamierzasz go "wyżyłować" i w jakich warunkach użytkować. Jeśli napiszesz coś więcej, postaram się coś podpowiedzieć, w miarę mojej wiedzy.
Co do firmy - co prawda ja jestem z podkarpacia i nie robiłem chiptuningu, ale założyłem tzw. box'a - wszystko robiłem w firmie v-tech (mam nadzieję, że to nie reklama, nie mam zamiaru reklamować nikogo), ale nie wiem, czy ma ona oddziały w warszawie/olsztynie/podlasiu. Co prawda założenie boxa nie było skomplikowane i nie wymagało pomiaru na hamowni (zakładam przyrost mocy w granicach obiecywanych przez tę firmę), to niestety prawidłowy chiptuning powinien raczej być robiony z hamownią. Więc musisz poszukać firmy, która posiada taki sprzęt (zakładam że nie masz automatu?) i zrobi odpowiednią mapę wtryskową dla Twojego auta, żeby później nie było awarii (bo nie sztuką jest wgrać program, który rozwali Ci silnik albo jakąś jego część). Orientacyjny koszt takiej zabawy to 1500 - 2500zł, zależnie od pochodzenia auta (inaczej auta amerykańskie, inaczej europejskie, inaczej japońskie) i silnika (benzyna/diesel - z turbiną/bez turbiny?). Może gdzieś zrobią taniej, ja podaję ceny w tej firmie, z której usług korzystałem (zresztą możesz wejść na ich stronę).
A czy Ci się to będzie opłacać, tzn czy będziesz miał duży przyrost mocy, czy go nie zauważysz (bo też tak może być) - to już musisz poszukać w moich postach/tematach na tym forum, nie chce mi się pisać tego samego od nowa :P W razie pytań wal
Pozdro!
smarekxy
Początkujący

Miejscowość: podkarpacie
Prawo jazdy: 29 09 2000
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 VCDI 175KM

01 Gru 2011, 13:59

Zerknij do naszego katalogu Chip Tuning znajdziesz tam firmy które zajmują się tym profesjonalnie.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

13 Gru 2011, 12:44

W Pachura Moto Center znają się na rzeczy...
PMC
Nowicjusz

31 Sty 2012, 12:48

Wszystko zależy od miejsca Twojego zamieszkania,ale myślę ze w Warszawie nie będzie problemu. Powyżej masz listę firm które zajmują się właśnie takim tuningiem.
Avde
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 05 1998
Auto: Ford

24 Paź 2012, 16:23

zdecydowanie odradzam Warszawke, jest tam mnóstwo warsztatów, które g... potrafią. Dobry był podly.pl - przyjeżdżały do niego auta na lawetach z serwisów-to o czymś świadczy! Przeniósł się do Krakowa, ale robi też Warszawę i gdzieś pod łodzią.
Ja mam 3. swoje auto zchipowane u niego, i polecam dalej. Nie jest drogi!!!
Audiii
Obserwowany

Auto: Audi A3
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna

08 Lis 2012, 10:43

Zajrzyj do tematu GRUPOWY CHIP TUNING. Zbieram chętnych. Pozdr
fazer811
Nowicjusz

Auto: Peugeot
Silnik: 2.0 HDI
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

15 Sty 2013, 12:56

fazer811

Zrobiłeś już Chipa :?:

Ja robiłem w Olsztynie
V-tech Tuning
Sokola 6B, 11-041 Olsztyn
89 523 88 70 ‎

Jeżdżę już 2 lata i wszystko ok
musiałem tylko wymienić sprzęgło bo wysypało się koło dwumasowe
ale to raczej nie od chipa bo nie było wymieniane od nowości

zakładałem chipa to miałem przejechane 135 tyś a teraz mam 201tyś i jest ok

polecam ten warsztat - przed instalacją najpierw sprawdzili w jakiej kondycji jest silnik
i dopiero podjęli decyzję czy można co kol wiek robić

auto zostało sprawdzone przed(103KM) i po (145KM) na hamowni i dostałem wykres przyrostu mocy

po instalacji auto zachowuje się pięknie, jeżdżę głównie na trasie i jestem bardzo zadowolony

POLECAM TEN WARSZTAT
jak zmienię auto na pewno do nich pojadę chociaż mieszkam w Gdańsku
Pozdrawiam
Mariusz

Jeśli ktoś ma problem, pytania - mogę pomóc jak zabrać się do tematu reklamy samochodowej, zmiany koloru aut
galeria/oklejanie-samochodow-zmiana-koloru-auta-a237.htm
Aplikator
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 88
Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 0- 0-1997
Auto: VW PASSAT
Silnik: 2.0 tdi 140 4x4
Rok produkcji: 2006

15 Sty 2013, 17:10

Ja zrobiłem u podlego. 170 KM wyszło, ale niestety też od razu musiałem wymienić sprzęgło, bo nie wytrzymało momentu. Generalnie jestem zadowolony.
fazer811
Nowicjusz

15 Sty 2013, 17:36

a z ilu podniosłeś i jakie auto ?
Pozdrawiam
Mariusz

Jeśli ktoś ma problem, pytania - mogę pomóc jak zabrać się do tematu reklamy samochodowej, zmiany koloru aut
Aplikator
Początkujący
Awatar użytkownika

15 Sty 2013, 18:33

407 coupe 2.0 HDI. Było 136 KM.
fazer811
Nowicjusz

15 Sty 2013, 18:51

to ładnie :ok: :ok: :ok: :ok:
Pozdrawiam
Mariusz

Aplikator
Początkujący
Awatar użytkownika

14 Wrz 2013, 17:32

ja polecam Cartronic! Zrobiłem tam swoja Toyote i nie mam zastrzezen. Oni mieszcza sie w Ksiezynie pod Bialym.
Tomasz
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 01 1971
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Toyota Avensis

21 Wrz 2013, 17:28

Ja robiłem u Podly.pl pod Łodzią. Octavkę z 105MK na 160KM, ma przejechane 220 tys.km i nie wymieniałem w nim nic oprócz klocków hamulcowych-założyłem sportowe. Chłopak zrobił hamownie, powiedział co i jak z autem i sam podjąłem decyzję... teraz auto lata. Jestem zadowolony bo robię bardzo dużo KM.
lukeluke
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 06 2000
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Skoda Octavia II
Silnik: 1.9 TDI 160MK
Rok produkcji: 2010

21 Wrz 2013, 17:45

a ja robiłem na echiptuning.pl. nowa firma ale zaryzykowałem. pojechałem do kolegi do warsztatu, sczytał mój program, wysłałem go maile do tej firmy i za godzinę miałem obrobiony plik. Kolega wgrał w sterownik i auto śmiga. Mam Leona 1.9 TDI 110KM a teraz ma ok. 145KM i 310 Nm. koszt 300 zł + flaszka dla kolegi, który mi to wgrał.
krett
Obserwowany

Prawo jazdy: 17 04 2000
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.9 TDI