Głośne buczenie przy 3,5-4tyś. obrotów Freelander 1,8

12 Cze 2012, 17:50

Witam wszystkich posiadaczy Freelanderów. Przeczytałem już wiele postów, większość na temat huczenia ze stukaniem itp. Niestety nie znalazłem odpowiedzi na mój problem i w związku z tym ten temat. W trakcie jazdy z prędkością obrotową 3,5-4tys obrotów słyszę mocne buczenie. Najpierw myślałem, że to wpada w wibracje osłona pod silnikiem razem z rurą wydechową. Wyciągnąłem wał, wisko, podpory, osłonę silnika i dalej to samo. O dziwo, jak huczy i nacisnę sprzęgło, następuje cisza. Również w trakcie jazdy, trzymając sprzęgło i gaz w przedziale 3,5tys-4 jest cisza (oczywiście cały czas jadąc). Huk powraca w chwili ściągnięcia nogi ze sprzęgła i dalszej jazdy. Jeszcze bardziej przeszywający jest jak zdejmę nogę z gazu niż w trakcie przyspieszania. Powyżej 4tys obrotów robi się cisza i poniżej 3,5tys również... Czy ktoś miał podobny problem i może się podzielić doświadczeniami?? Dziękuje i pozdrawiam forumowiczów.
nooner
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Freelander

12 Cze 2012, 21:52

W trakcie jazdy z prędkością obrotową 3,5-4tys obrotów słyszę mocne buczenie

niezależnie na jakim biegu ??
ale z opisu coś wnioskuję usterkę przy zazębieniu przekładni kątowej :evil:
przyjacielscy sąsiedzi ??? zakłamani agresorzy, mija 75 lat od ciosu w plecy - im sie znów marzy wypad w Europę , nawet jakby miały zginąć tysiące podwładnych, nieważne wyśle się następnych
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

20 Cze 2012, 07:05

sympatyk, niestety IRD, na szczęście tylko łozyska nieobrócone jeszcze. Łożyska zamówione, cześć uszczelniaczy również, pozostałe z racji braku odpowiednich numerów jeszcze nie.... Dwie podkładki sferyczne do wymiany oraz poszukuje uszczelki do chłodniczki IRD, bo przy wyjmowaniu ucierpiała. Może masz jakąś wiedze gdzie te dwie ostatnie pozycje dostać?? Pozdrawiam
nooner
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Freelander

05 Maj 2013, 01:06

Chlodniczke oleju montowalem na czerwony silikon.
tomaszw1
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 10 1997
Auto: LAND ROVER FREELANDER 1,8

30 Wrz 2013, 13:35

Sprawdzałeś sprzęgło?
Zerknij sobie tu na opisane objawy:
https://www.forumsamochodowe.pl/vw-polo-1-0-6n2-2001-problem-z-biegami-r-1-2-vt60733.htm
Strimi
Początkujący

Prawo jazdy: 04 05 1985
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Ford S-MAX
Silnik: 2,5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: MPV
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...