Głośniki niskotonowe do auta

25 Mar 2008, 20:10

Za jakiś czas chciałbym kupić do pierwszego auta głośniki niskotonowe. Np. POWERBASS S10C, żeby polepszyć brzmienie muzyki.

Zobacz:

http://sklepcaraudio.pl/produkt/1174593129.html

Jeszcze do tego muszę kupić wzmacniacz, ale nie wiem jaki i ile kosztują, bo musi być odpowiedni do tego urządzenia. Nie polecam głośniki niskotonowe w kształcie walca, ponieważ zajmują dużo miejsca w bagażniku i inne (nie pamiętam):?:

Pozdro :wink:
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

25 Mar 2008, 21:43

Kolego nie żebym się czepiał, ale 450zł to trochę nie za dużo jak za samą skrzynię ?? Koleszka kupił wzmacniacz wraz z tubą za 480zł, i muzykę ma miodzio....moim zdaniem trochę przepłacasz. Lepiej wynaleźć chociażby coś na allegro. Na pewno jest taniej, gdyż sprzedają to firmy bez opodatkowania jeszcze. zawsze te kilkadziesiąt zł jest w kieszeni...radzę zastanów się po raz kolejny.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

26 Mar 2008, 15:53

Ok, ale wolałbym kupić skrzynie basowe niż tuby, ponieważ tuby basowe to inna konstrukcja i są wykonane z płyt wiórowych lub płyty powstałej ze sprasowania włókien drewnianych i zajmują dużo miejsca w bagażniku. Mnie się wydaje, że wcale nie przepłacam, ale można jeszcze w innym sklepie znaleźć tańsze. Czy lepiej kupić skrzynie basowe wraz z wzmacniaczem czy oddzielnie? Albo jakieś inne głośniki?

Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

26 Mar 2008, 17:17

Owszem wiem, że owalne tuby zajmują strasznie dużo miejsca, tak więc ich również nie polecam. Wydaje mi się, że lepiej kupić od razu i jedno i druge. Jeśli są do kupienia takie komplety, nie będziesz miał problemów z podłączaniem itd. odpadają Ci przemyślenia tego typu, czy ten wzmacniacz będzie działał, czy pasuje do tej tuby itd

Co do innych głośników zamiast tuby...hm...jakie masz autko ? Jeśli takie jak BMW 5, Mercedes lub Audi 80, 100, to głośniki będą również dobrym rozwiązaniem. Autka te są lepiej wyciszone, przez co dźwięk jest dużo lepszy. Jesli masz golfa lub coś innego małego głośniki nie zdadzą rezultatu. Jeszcze dochodzi ile tych głośników byś chciał mieć....2 na podszybie + 2 głośniki + 2 z tyłu np również pod szybą w aucie jak BMW lub Mercedes dają suuuper dźwięk (wiem coś o tym gdyż sam miałem taki układ)

Jesli posiadasz mniejsze auto zainwestuj w tubę wraz ze wzmacniaczem.

Ale skoro chcesz tubę wydaje mi się własnie, że masz coś małego...
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

26 Mar 2008, 18:34

Jeżdżę Astrą II. Głośniki mam tylko w przodu, a z tylu nie mam, więc może zainwestuję małe głośniki przy drzwiach z tyłu, bo tam są kable, żeby poprawić brzmienie muzyki wewnątrz auta. Ale to jeszcze mam czas. Może to zrobię w lato. To tylko pomysły. Jakoś zastanowię jeszcze...później

Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

26 Mar 2008, 18:58

A no to skoro astra II to jak najbardziej możesz inwestować w zwykłe głośniki...zawsze więcej miejsca będziesz miał w bagażniku :) pozdrawiam

Rozumię, że w lato....teraz niestety nie pogoda na dłubanie przy aucie.
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ominąć przeszkodę na drodze
    Szybciej zapadający zmrok czy trudniejsze warunki atmosferyczne mogą opóźnić lub uniemożliwić wcześniejsze zauważenie przeszkody na drodze. Dodatkowo na jezdni może niespodziewanie pojawić się pieszy albo wybiec zwierzę. ...

27 Mar 2008, 08:23

1. Polecałbym kupić właśnie skrzynie basową. Jakość dzwięku przy konstrukcji skrzyniowej jest znacznie lepsza.
2. Nie kupuj niczego na allegro, to że głośnik ładnie wygląda i ma dużą cewkę (magnes), nie oznacza że dobrze gra. A po za tym większość tego co się tam znajduje i ma napis "okazja" lub coś w tym stylu to szajs i na pewno nie będzie ładnie grało.
3. Nie kupuj subwoofer-a z wbudowanym wzmacniaczem, chyba że jest to sprzęt konkretnej firmy, typu Pioneer, Alpine, itp
4. Jeżeli zależy ci na miejscu to możesz kupić głośniki na tylną półkę, ale jeżeli oczekujesz dobrego dźwięku,to głośniki kupione za 100 za parę, na pewno ci tego nie dadzą.

Rozumiem, że nie masz zamiaru montować tego teraz, ale podaj jaki masz na to budżet, a ja postaram się coś ci doradzić żeby to jakoś sensownie brzmiało. Mam w tym trochę doświadczenia, ponieważ sam jestem wielbicielem dobrego dźwięku w aucie.

Pozdro
benny_87
Nowicjusz

Miejscowość: UK

27 Mar 2008, 09:13

Ok, Ja nie lubię kupować w allegro, tylko w normalnym sklepie, żeby można było zobaczyć. Budżet to 700-800 zł, ale w razie czego powiększam albo zostanie mi reszty. Chodzi mi o to, żeby kupić głośniki w miarę lepszej jakości dźwięku.

Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

27 Mar 2008, 09:34

Myślę żę za te pieniądze uda się coś przyzwoitego złożyć. Polecałbym zestaw 6+1. To znaczy:

Przód dwa głośniki wysoko tonowe w podszybiu lub słupkach, dwa "kick basy" w drzwiach. Można takie zestawy kupić. Nie wiem dokładnie jak z ceną ponieważ mieszkam w UK, ale myślę że jakieś 200 zł wystarczy na w miarę przyzwoite głośniki.

Tył, dwa głosniki dwu, lub trójdrożne w półce. Kolejne 200-300 zł.

No i najważniejsze, subwoofer i wzmacniacz. Co do subwoofera to sporo tego jest. Ja osobiście mam 25 centymetrowy głośnik Oriona z serii West Coast Customs, napędzany przez wzmacniacz Blaupunkt GT 400 Flash. I muszę przyznać, że bas jest bardzo dobry.
W moim przypadku kosztowało to około 500-600 zł
I polecam kupować głośnik przeznaczony do obudowy zamkniętej. Większa wytrzymałość głośnika i elementy nadwozia tak nie trzeszczą ;)

No to jakieś 1000-1100 zł powinno wystarczyć na konkretny sprzęt.
benny_87
Nowicjusz

Miejscowość: UK