Godny następca Toyoty RAV4 I -budżet 45-50 tys. lub 20-25tys.

01 Lut 2022, 09:01

Witam Wszystkich jak z takim zapytaniem. Szukam samochodu dla siebie . Obecnie za główne auto uznaje Toyotę RAv4 I generacji w wersji 3 drzwiowej -jakby była 5 drzwiowa to prawdopodobnie nie myślałbym o zmianie a tak rozważam albo dokupienie czegoś do Toyoty albo sprzedaż Toyoty i zamianę na cos większego .Ale raczej nie chciał bym jakiejś kolubryny ( albo inaczej serce mów bierz jak największe rozum jak najmniejsze) bo czasem będzie jeździć po mieście -ale rzadko. Raczej ma być to auto typowo weekendowe , wyjazdy do domu w górach oraz na grzyby i ryby. A ,że lubię cieszę i spokój to czasem jadę tam gdzie zwykła osobówka nie dojedzie lub ma poważny problem. Dlatego ważny jest dla mnie większy seryjny prześwit no i napęd 4x4 . Zależało by mnie raczej na stałym lub automatycznym napędzie na wszystkie koła. Bo często gubię się w tych wajchach i przełącznikach a dokładnie kiedy i czy już mogę włączyć napęd i czy go nie uszkodzę -czy jest już odpowiednio ślisko. Dodatkowo nie wiem już czego jest to kwestia bo opony zmieniam jak rękawiczki – w zimie z roku na rok coraz większe problemy mam w Toyocie z jazda zima zarzuca mnie itd. ( zwłaszcza przy skrętach i zakrętach)- teraz wymieniam lampę zderzak i błotnik ☹. Co do silnika nie chce raczej nic poniżej dwóch litrów a czy benzyna czy diesel to sprawa otwarta. Szczerze do tej pory byłem jedyny w rodzinie który nie przepadał za silnikami diesla a jeszcze bardziej za uturbionymi silnikami. Strasznie mnie kusi automatyczna skrzynia biegów , ale w ostateczności nie musi być , ale wtedy wolałbym cos mocniejszego w manualu. Budżet jakim dysponuje to max 45-50tys. ( przy sprzedaży Toyoty) Aczkolwiek nie chciałbym go w całości wydawać. Jeśli stwierdzicie ,ze przy moich wymaganiach wystarczy auto za 20-25 tys. (wtedy Toyota zostaje) . To tez się zdecyduje. Czego jeszcze wymagam od samochodu , raczej bezawaryjności jaka dała mnie Toyota oraz niskich kosztów części jaki tez dawał mnie Toyota.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków

02 Lut 2022, 18:17

Łukasz789 napisał(a): w zimie z roku na rok coraz większe problemy mam w Toyocie z jazda zima zarzuca mnie itd.
Pewnie opony przydały by się nów bo z roku na rok bieżnik się zużywa i dlatego coraz gorzej z trakcją. Innej przyczyny tu nie widzę :wink:

Nowsze RAV4 nie miały już stałego napędu i ogólnie ciężko będzie Ci kupić coś podobnego ze stałym napędem, może Subaru Forester by Ci się sprawdził..?

Masz jeszcze takie wyjście żeby znaleźć model taki jak masz w pięciu drzwiach w dobrym stanie a ta która masz sprzedać. Wtedy sporo kasy Ci zostanie w kieszeni.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Lut 2022, 07:19

Ale ja co roku kupuje nowe opony . I to naprawdę nie oszczędzam. Jest ten watek brany pod uwagę by kupić wariant 5 drzwiowy w automacie. Tylko jest jeszcze jeden problem a mianowicie rodzina już od prawie dwóch lat prawie mnie przymusza do zmiany auta na nowsze .Subaru jest brane pod uwagę , ale czegoś mnie w tym aucie brak .Brałem pod uwagę II -generację z automatem ( tam jest jeszcze ten prosty klasyczny automat) i 2 litrowym wolnossącym silnikiem. Z strony taty była sugestia na Cherokee /Liberty ale jak poczytałem to jest to fajne ale chimeryczne auto.
Łukasz789
Aktywny

Miejscowość: Kraków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Czy używane opony są bezpiecznym wyborem?
    Zakup nowych opon to wydatek, który każdy kierowca powinien traktować w kategorii inwestycji – opony są jedynym elementem łączącym auto z jezdnią. To od ich jakości i sprawności zależą nie tylko osiągi samochodu ...