Golf 2 - czy warto kupić za 15/20 tyś

19 Cze 2019, 22:57

Dzień dobry . Chciałbym dowiedzieć się czy warto inwestować w zakup golfa 2 w cenie 15/20 tysięcy, na ogłoszeniach wyglądają teoretycznie na dopieszczone , w tej cenie mogę się tego spodziewać? Dodam , że to byłoby moje pierwsze auto :)
Modem525
Obserwowany

26 Cze 2019, 12:15

A dlaczego chcesz się pchać w takiego oldtimera? Za 20 tyś. zł można już kupić całkiem przyzwoite auto biorąc pod uwagę że będzie to pierwszy samochód.
Moim zdanie takiego golfika warto kupić jako dodatkowe auto i trzymać go w garażu żeby jego wartość z czasem rosła a nie malała. Jeździć od czasu do czasu i tyle. Jak kupisz coś takiego i będziesz użytkował na co dzień to szybko straci na wartości. Dodatkowo z dostępnością części też nie jest już tak jak to było kilkanaście lat temu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

26 Cze 2019, 18:54

Jeśli jest to jakaś ciekawa/limitowana wersja, to warto.
Jeśli jednak to zwyklak, który nie różni się niczym od tych egzemplarzy, które wożą marchewkę na targ, to zdecydowanie nie warto. Cena jakiegoś spekulanta, Mirka - Handlarza i Janusza biznesu, który naoglądał się Borewiczów i 125p w równie chorych cenach, a teraz sam próbuje zdobyć dla siebie kawałek tortu pt "moda ja jeżdżenie klasykiem" i szuka jelenia, który tyle mu za niego zapłaci :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Cze 2019, 22:47

Dopieszczona "dwójka" jest dobra na zloty czy weekendowe przejażdki ale na co dzień szkoda ją niszczyć choć nie powiem bo mam kolegę który ma mega dopieszczoną Jette 1.6TD w pakiecie USA i śmiga nią na co dzień ale on sporo czasu siedzi w garażu więc coś za coś.

mike napisał(a):Cena jakiegoś sekulanta, Mirka - Handlarza i Janusza biznesu, który naoglądał się Borewiczów i 125p w równie chorych cenach, a teraz sam próbuje zdobyć dla siebie kawałek tortu pt "moda ja jeżdżenie klasykiem" i szuka jelenia, który tyle mu za niego zapłaci

U mnie w mieście jest taki jeden handlarz który czasami łyknie jakiegoś "klasyka" i póżniej wystawia go za chorą sumę,pamiętam sytuację 125p z lat 80,auto niemal ruina (rdza praktycznie na każdym elemencie i w niektórych przypadkach były nawet dziury,był nieodpalany od kilku lat bo stał w szopie do tego lakier tragedia i bez malowania by się nie obeszło).
Wystawił za 6000zł że tylko do poprawek i że po kupnie akumulatora i zalaniu paliwa na pewno odpali (ciekawe czemu sam tego nie zrobił) i akurat tak się składa że ktoś z forum 126p na którym jestem był nim zainteresowany a ta osoba nie była laikiem starych aut i pojechała oglądać i sama póżniej napisała o tych "wykwitach" :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

26 Cze 2019, 23:53

Tu jest fajny artykuł, podobny przypadek wobec Twojego :ok: https://spidersweb.pl/autoblog/fiat-125p-1974-na-sprzedaz-mohikanin/

Mój kumpel z podstawówki lata Golfem II GTI (długo w rodzinie, bo na czarnych, pamiętam jak przyjeżdżali po niego do szkoły), ale jego auto nie jest obecnie zbyt wiele warte, bo nosi na sobie tuning przełomu wieków (dwa kolory nadwozia, dziwne felgi, nieoryginalna tapicerka). Spotkałem kilka lat temu ów kumpla, który stwierdził "nie sprzedam, będę robił" #PDK :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

24 Lip 2019, 10:35

Golf 2 nie jest raczej perełką ani unikatem. W tej kwocie nawet za bardzo dobry stan bym nie dał. W tej cenie można kupić malucha z lat 70-tych w stanie igła z małym przebiegiem lub jakiegoś dużego fiata lub poloneza.
Matyjasik
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda nocą - czy to dobry pomysł?
    Korki i wysokie temperatury są bardzo męczące i stresujące, więc część kierowców decyduje się w okresie letnim na jazdę nocą. Jednak gdy unikamy jednych uciążliwości podróżowania, niestety mogą pojawiać się ...

28 Lip 2019, 11:06

Matyjasik napisał(a):W tej cenie można kupić malucha z lat 70-tych w stanie igła z małym przebiegiem

Kolega coś nie zna rynku,ceny maluchów aktualnie są na sakramenckim poziomie i do 20k można zapomnieć o idealnym maluchu z początku produkcji..
Teraz ludzie tak zwariowali że nawet za eleganty wołają chore pieniądze a te modele jeszcze długo nie będą w cenie..
Sam miałem dwa eleganty i nawet z miesiąc temu sprzedałem drugiego który był u nas od 2010roku i trochę się orientowałem na rynku..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012