06 Wrz 2012, 08:32
Witam!
Mam golfa 3 1.6 tylko 55 kw i powtarzający się problem. Najczęściej pojawia się on po przestoju np. po nocy, kiedy rano próbuje odpalić. Wydaje mi się że częściej zdarza się to kiedy jest wilgotno i ewentualnie chłodno tak jakby jakieś zwarcie czy coś. Przekręcam kluczyk zakręci raz a potem przestój - jakby nie miał siły (trwa to ok 2 - 3 sekund) i z reguły idzie dalej. Ale w zimie to była masakra zakręcił raz przestój brak siły no i reset wszystkiego, aku taż padał tak jakby jakieś zwarcie, które jednocześnie zabiera prąd z aku choć po sprawdzeniu miernikiem wcale dużo prądu nie ubyło (miał ok 10,5). Aku mam na gwarancji i trzyma prąd. Byłem u elektryka no i sprawdził mi rozrusznik i niby wszystko było ok, ale według mnie nie było znaczącej poprawy. Sam nie wiem co to może być. Zastanawiam się nad wymianą rozrusznika na nowy. Co dziwne kiedy w ziemie po kilku nie udanych próbach aku padł to na innym podłączonym na kable kręcił jak szalony:). Może to nie wina rozrusznika a czegoś co go napędza i co robi zwarcie a potem dalej kręci sam nie wiem. Problem ten pojawia się z reguły jak silnik jest zimny. Może macie jakieś pomysły bo mi się skończyły a wybieram się do elektryka bo zbliżają się chłodniejsze i wilgotne noce a co za tym idzie problem z odpaleniem. Może macie jakieś sugestie podpowiedzi.