REKLAMA
Witam!
1. Sprawa dotyczy auta golf III 1.6 KT 74 kw. Co któryś raz od pewnego czasu mam problem z odpalaniem np. Odpalam kilka dni pod rząd i wszytko jest ok a czasami po przekreceniu stacyjki zachowuje się tak jakby słobo kręcił albo w ogole - chwile trzeba się pomęczyć zanim chwyci, dodać gazu. Akumulator był sprawdzany miernikiem i wszystko jest ok. W chwili kiedy występuje ten problem zeruje się cały komputer ( godzina, km, spalanie, itd). Co może być zepsute? słyszałem, że może byc to elektromagnes, rozrusznik? (Czy możę być to zapłon lub świece?) Pytam ponieważ za kilka dni wybieram sie do elektryka i chcialbym mniej wiecej wiedziec co i jak bo nie mam o tym pojęcia. Czy te urządzenia można sprawdzić komputerowo? boje się ze elektryk wymini mi dobre cześci.
2. Przy okazji chciałbym sie dowiedzieć jak czesto wymienia się świece w aucie - jak zachowuje się auto jeśli świece są już do wymiany?
3. Dlaczego zawsze kiedy odpalam auto pierwszy raz po dluzszym "niejechaniu" to odpala idealnie a zawłaszcza kiedy jest zimny. pożniejsze odpalania wyglądają tak że obroty troche przez chwile falują. czasem nawet trzeba dodać gazu aby nie zgasł.
4. Jeżeli z autem (nawet starym) jest wszystko ok to powinien odpalać idealnie za każdym razem pod rząd? np. Odpalam 10 razy raz za razem to kazde odpalanie powinno wygladać tak samo? - pytam ponieważ u mnie zwykle pierwszy raz jest idealny.
Bardzo proszę o odpowiedź na moje ( być może śmieszne pytanie) pytania zwłaszcza na pierwsze i proszę o wyrozumiałość ponieważ jest to moj pierwszy samochód i w ogole mało się znam.
pozdrawiam.