REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
zostały więc wymienione kable od akumulatora masa itp
Dla rozjaśnienia tematu wymieniłeś rozrusznik na rzeczywiście nowy ( koszty ) czy nowy używany ?Karolsongo napisał(a):Wymieniłem rozrusznik na nowy
A dlaczego nie? W jaki sposób mechanik sprawdził te elementy?Karolsongo napisał(a):napisałem że nie akumulator kable stacyjka itp..
Dokonywałeś pomiaru spadku napięć podczas rozruchu silnika ? Do ilu spada napięcie na akumulatorze gdy pracuje rozrusznik ? Na klemach , między zaciskiem zaciskiem dodatnim akumulatora a korpusem metalowym silnika , między zaciskiem prądowym rozrusznika a masą silnika itd ....itd. Czyli po nitce do kłębka. Tobie gdzieś ginie prąd lub coś go bierze za dużo . Dokonaj pomiarów i przedstaw wyniki. Rzeczy oczywiste na pierwszy rzut oka mogą wprowadzić w błąd. Kiedyś, pewnej pani , niepotrzebnie wymieniłem akumulator. Rozrusznik kręcił niemrawo , więc nowe świerze aku dało radę. Do czasu. Jakiś niemrawy blacharz klepał fartuch po akumulatorem i wspawał nowy punkt masowy . To znaczy w trzech miejscach przypluł a w jednym zrobił minimalny przetop. Na oko wydawało się w porządku ale po mocnym pociągnięciu za kabel ......Karolsongo napisał(a):Myślicie że takie coś jak kable nie sprawdzałem, no to nie jest to.