09 Sty 2020, 18:56
Cześć,
Posiadam Golfa 4 z silnikiem 1.6 SR z 1998r. Auto posiada klimatyzację automatyczną climatronic. Po włączeniu trybu AUTO np. 26 stopni z nawiewów leci dość chłodne powietrze w granicach 20 stopni zapewne. Na dodatek ze środkowego panelu z kratki bliżej kierowcy leci chłodne powietrze a z kratki po prawej ciepłe. Auto oddałem do mechanika ponieważ powiedział mi że są to nieszczelne nawiewy, uwierzyłem w to bo jednak jakiś czas wcześniej wydmuchało mi sporą ilość gąbki i coś ala papieru łatwo rozrywającego się. Po uszczelnieniu nawiewów sytuacja niezbyt się zmieniła, powietrze wydmuchiwane dalej było takie same czyli zimne. Zaznaczę że 3.12.2019 byłem na serwisie klimatyzacji. Sprawdzali szczelność, wymieniali czynnik, dopełnili olej, wymienili filtr oraz ozonowali. Powiedzieli, że to co robili to wszystko było ok.
Po obejrzeniu i przeczytaniu kilu rzeczy w internecie postanowiłem zrobić autodiagnostykę. Pokazało mi następujące błędy: 04F8, 025B, 031D, 04B6, 030B, 0318, 0119. Skasowałem je i postanowiłem zrobić jakieś 20km samochodem, włączając wszystkie tryby jakie są oraz wszystko regulując góra dół. Po przejechaniu tych 20km, zrobiłem jeszcze raz autodiagnotykę tym razem już pokazywało tylko takie błędy: 031D, 04B6, 030B, 0318. Czy te błędy, które pozostały one mogą powodować coś takie co się dzieje z tymi nawiewami?