GOLF 4 1998 1.6sr, Obroty skaczą powyżej 4tys,dymi na czarno,gaśnie

01 Cze 2022, 22:44

Witam, zaznaczam, że jestem "ciemny" w tych sprawach i po prostu nie znam się na tym. Mam Golfa IV 1.6sr 1998 (benzyna).Od dłuższego czasu auto jeździ tydzień i tydzień stoi u mechanika szukając przyczyny. Mianowicie auto po odebraniu od mechanika zachowuje się normalnie i po tygodniu podczas jazdy auto szarpie przy zmianie biegu, obroty same skaczą powyżej 4tys.Po zgaszeniu nie chcę odpalić,a gdy już odpali to leci czarny lub biały dym,czuć strasznie benzyne i po dodaniu gazu obroty utrzymują się na 1,5-3tys obrotów i rośnie i potem spadają.Gdy zostawiam auto na luzie,auto po chwili gaśnie i nie chce odpalić. Byłem u mechanika wymienił przepustnice,świece auto pojeździło z 12 dni i z powrotem to samo. Teraz czytałem,że może to być problem z wtryskiwaczami ,bądź silniczkiem krokowym,ale każdy mówi co innego a koszty rosną.Auto było podpinane pod komputer i nie wykazuje żadnego błędu.Proszę o pomoc.Pozdrawiam.
xOZIx
Obserwowany

Miejscowość: Świdnica
Prawo jazdy: 14 09 2021
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: GOLF IV
Silnik: 1.6 101KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
  • 02 Cze 2022, 08:27

xOZIx napisał(a):Teraz czytałem,że może to być problem z wtryskiwaczami ,bądź silniczkiem krokowym,

xOZIx napisał(a):Byłem u mechanika wymienił przepustnice,świece

Skoro wymieniał przepustnicę to chyba krokowca oglądał, sprawdzał i czyścił. Tym bardziej przy takich objawach.
    Jak wyglądały elektrody starych świec? Jaki miały kolor?
    Pod komputer auto było podłączane? Jakie są błędy?
    Może to być też wina słabego paliwa, pompki paliwowej, słabego ciśnienia paliwa w układzie, zapchany filtr paliwa lub powietrza itd itd.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

02 Cze 2022, 08:39

A jak ze spalaniem w tym czasie jak silnik pracuje dobrze jest ono w normie czy wyższe, zwróciłeś na to uwagę?
    xOZIx napisał(a):Po zgaszeniu nie chcę odpalić,a gdy już odpali to leci czarny lub biały dym,czuć strasznie benzyne
    Może być tak ze jest za duża dawka paliwa ale trzeba by tu szukać po kolei skoro nie ma żadnych błędów.

xOZIx napisał(a):Byłem u mechanika wymienił przepustnice,świece auto pojeździło z 12 dni i z powrotem to samo
    Mając to na uwadze obstawiam szczelność w dolocie i zacząłbym od wymiany uszczelek między kolektorem ssącym, a silnikiem oraz sprawdzenie całego dolotu.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Silnik krokowy możesz sprawdzić i wyczyścić.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

02 Cze 2022, 14:01

Spalanie jest w normie, byłem dziś u innego mechanika i po kilku sekundach już mi powiedział,że słyszy gdzieś w okolicach dolotu uciekające powietrze i może to właśnie być uszczelka między kolektorem ssącym, a silnikiem,ale to dopiero się dowiem w przyszłym tygodniu bo na wtedy mam termin, a przypuszczam że wlaśnie jest to związane z tym uciekającym powietrzem, bo jest czas ,że auto pojeździ dzień,dwa,nawet tydzień i nic się nie dzieje a jest dzień,że auto się dławi i skaczą mu obroty.
    xOZIx
    Obserwowany

Miejscowość: Świdnica
    Prawo jazdy: 14 09 2021
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: GOLF IV
    Silnik: 1.6 101KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 1998
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
      Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
      Jak wezwać pomoc na drodze?
      Co zrobić z samochodem, który uległ kolizji albo awarii na drodze? Próbować jechać dalej? Wezwać przyjaciela z linką holowniczą? Zatrzymywać przejeżdżające samochody? Zestresowanemu właścicielowi uszkodzonego ...