Golf 5 - nie chce zapalić po dłuższej przerwie w jeżdżeniu

18 Lut 2022, 11:24

Efit...
Ostatnio edytowany przez YourDoom, 18 Lut 2022, 13:23, edytowano w sumie 1 raz
YourDoom
Początkujący

18 Lut 2022, 17:39

Silnik zapala, kontrolki się nie świecą. Zmierzone miernikiem 0 napięcia na wyłączonym silniku, na włączonym zimnym silniku napięcie około 14,2 lub 14,4 nie pamiętam dokładnie, ale ponad 14 na pewno.

Teraz pytanie, co mogło się stać, że padł aku?
YourDoom
Początkujący

21 Lut 2022, 14:16

Jak może być napięcie 0??
A co się mogło stać? Masz po prostu za duży pobór prądu, może tu chodzić o to radio o którym wspomniane było.
Zmierz natężenie prądu po zamknięciu auta i wtedy wszystko wyjdzie.

Jak porządnie doładujesz akumulator, sprawdź czy np auto pozostawione w południe, gdy odpalasz wieczorem normalnie odpala czy świecą jakieś kontroli systemów i jest znowu spory spadek napięcia itd.
Generalnie w sprawnym aucie, na zdrowym akumulatorze, nie ma prawa migać przy rozruchu żadne wspomaganie ABS czy inne...
to świadczy o tym że albo siada aku, albo ucieka prąd i jest go mało na rozruch.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

21 Lut 2022, 15:01

YourDoom napisał(a):Teraz pytanie, co mogło się stać, że padł aku?

Starość lub coś kradnie prąd.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

23 Lut 2022, 13:56

To radio czasami samo się włącza. Miałem kilka razy sytuację, że idę rano do auto i już z pewnej odległości słyszałem głośną muzykę dobywającą się z pojazdu... Najdurniejsza przeróbka w aucie, o jakiej słyszałem :D
YourDoom
Początkujący

23 Lut 2022, 14:08

No to masz odpowiedź... Weź to przerób żeby zasilanie szło po włączeniu zapłonu.
galakty
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie przewozić psa w samochodzie?
    Na wakacyjne wyjazdy właściciele psów często zabierają swoje czworonogi. I chociaż w domu mogą być ich najlepszymi towarzyszami, to w podróży źle przewożony pies może stanowić zagrożenie dla siebie samego, kierowcy ...

23 Lut 2022, 17:38

YourDoom napisał(a):P1321
6780105170

Bo nie wiem, czy trzeba wymienić, czy nie. Wymieniany był ostatnio (według dokumentacji, która kończy się w 2020 roku) 11 lat temu i 90k km temu. No ale zawsze mógł być w międzyczasie wymieniany nie w ASO.

No to może jest z października 2020 roku? W akumulatorach ciężko połapać się z datami ale często jest to 4,5,6 cyfra w dłuższym kodzie z czego pierwsza to rok, a pozostałe dwie to miesiąc.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

23 Lut 2022, 19:19

Nie znalazłem tabelki z kodowaniem dla Eurostart, także można tylko zgadywać co i tak jest bez sensu. Miałem Vartę 2,5 letnią i co z tego że dowiedziałem się ile ma lat, skoro padła? :mrgreen:
galakty
Forumowicz VIP

24 Lut 2022, 14:20

YourDoom napisał(a):Silnik zapala, kontrolki się nie świecą.

Tak więc była to wina rozładowanego aku.
YourDoom napisał(a):Zmierzone miernikiem 0 napięcia na wyłączonym silniku, na włączonym zimnym silniku napięcie około 14,2 lub 14,4 nie pamiętam dokładnie, ale ponad 14 na pewno

Więc musisz sprawdzić raz jeszcze, bo tu znaczenie maja dziesiętne volta. Po całonocnym postoju, napięcie przed uruchomieniem silnika nie powinno być niższe niż 12,4V.Po uruchomieniu silnika napięcie powinno wynosić 14,2 do 14,4V. Po włączeniu świateł mijania, napięcie ładowania nie powinno być niższe niż 13,8V. Pomierz i napisz jakie masz wyniki.
Jak już auto ci odpaliło, to jedz do sklepu, gdzie sprzedają akumulatory i niech ci sprawdzą sprawność tego twojego. Poproś o wydruk i go wrzuć na forum. Wtedy można będzie jednoznacznie powiedzieć, czy aku jeszcze się nada, czy jest już do wymiany.
Do tego zmierz jaki jest pobierany prąd z aku, po wyłączeniu silnika i odczekaniu około pół godziny. Musisz pamiętać, żeby przed pomiarem powyłączać oświetlenie wnętrza, radio i wszystkie inne odbiorniki. W aucie nic nie może działać. Jak pomierzysz, to napisz jakie są wyniki.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Mar 2022, 13:13

https://ibb.co/kqrg0p3

Nie wiem, co jest z tym radiem. Jeden kabel czerwony idzie do kostki, a wychodzą dwa, w tym jeden jest ucięty. Nie wygląda to na oryginalne radio, bo na filmach jest jeszcze kostka ISO i kable innego koloru
YourDoom
Początkujący