REKLAMA
Witam,
mam takie pytanie, wartość napięcia zdrowego, naładowanego akumulatora w spoczynku to 12,5V lub więcej tak?
Mam taki dylemat, rok temu zakupiłem do Punto II akumulator Centra Futura CA472, rok produkcji 2020 jakoś początek
Do tej pory było wszystko ok, niby auto pali ale... przez te wolne dni nie jeździłem, w poniedziałek teraz ten miniony ładowałem ten akumulator, odłączyłęm od prostownika i spadek nastąpił do 12,8V więc zaniosłem do samochodu, dzisiaj poraz pierwszy nim ruszyłem ale sprawdzając, napięcie wynosi już 12,49V
Wątpie w jakiś nagły pobór prądu, we wrzesniu jak było ciepło to i 12,65V potrafił pokazywać.
Myślicie że to pokazuje "jakość" tej Centry? Po prostu wg mnie spadek temperatur i siada napięcie.
Ten samochód nie ma nic, żadnych podtrzymywań, alarmu, jakiś wodotrysków, nic...jedynie elektroniczny zegarek.
Mnie to zastanawia bo gdybym jeździł, krótkie odcinki bo ja rzadko gdzieś tam śmigam 200 km więc to by mogło wpływać na to napięcie, ale prosto z prostownika i nagle po paru dniach tak na granicy niedoładowania?
Bo rozumiem że wartości poniżej 12,5 to oznaka jakiegoś tam rozładowania większego lub mniejszego tak?