Golf czy A3

03 Sty 2011, 19:18

Witam wszystkich użytkowników mam nadzieje że mi pomożecie w wyborze autka mam 2 typy vw golf IV lub Audi A3 i nie wiem który wybrać.Piszcze mi specyfikacje użytkowanie autek ITD. A może macie jakieś inne propozycje kupna auta za max kwote 15 tyś ?
Myślałem jeszcze nad roverem 75 czy to dobry samochód i który lepszy.Polegam na was!!!
Gekko
Nowicjusz

Miejscowość: WZW

03 Sty 2011, 19:26

Rover 75 to już limuzyna ,komfort jazdy wysoki ,co do awaryjności to zajrzyj na fora i się dowiesz bo opinie są podzielone ,plusem jest że można kupić go w miarę tanio ,minusem źaś że będzie go trudno sprzedać :grin: ,chyba jednak budżet za niski na Rovera
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

03 Sty 2011, 19:36

nie bo rovera to szwagier sprzedaje i jak by co to i tak mu miałem oddać bo chce 20 tyś to mówi ze kiedys jak bedze miał to mu oddam
Gekko
Nowicjusz

03 Sty 2011, 19:38

Dylemat typu A3 czy Golf IV rozwiązałbym następująco:
Szukałbym obu modeli i kupił ten który będzie w lepszym stanie. Dlaczego?
Z prostego powodu, A3 bazuje na płycie podłogowej Golfa, silniki w większości są konstrukcji VW, które spotkasz w obu tych modelach. Różnica jedynie tkwi w jakości wykończenia we wnętrzu - tutaj A3 troszkę bierze górę. Tyle, że w 10-12 letnim samochodzie to wnętrze może już różnie wyglądać. Dlatego mówię, żebyś kupił to które będzie bardziej zadbane. A co do Rover'a 75 to już wyższa klasa niż A3/Golf, komfort zupełnie inny, ale jest to samochód egotyk więc z częściami może być różnie, z cenami również, no i z późniejszą ewentualną odsprzedażą będzie większy problem niż z VW/Audi.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Rok produkcji: 1997

03 Sty 2011, 19:49

dzieki wielkie a może jakieś polecanie inne samochody do 15 tyś
a jeszce nie dodałem ze samochodu szukam dla kolegi
Gekko
Nowicjusz

03 Sty 2011, 20:10

Lancia Lybra JTD, Fiat Stilo JTD, Nissan Almera. Wymieniać można długo, pytanie do czego samochód ma służyć i ile rocznie będzie robił.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik 2JZ-GTE - Toyota
    Trudno znaleźć silnik o większej rozpoznawalności wśród miłośników samochodów sportowych niż 2JZ. Historia tej 6-cylindrowej, 3-litrowej, rzędowej jednostki sięga początku lat 90., a motor jest najczęściej ...
    Renault Megane - kompaktowy hatchback do miasta
    Najbardziej ekonomiczny silnik zapewniający przyzwoite osiągi to 1,6 dCi o mocy 130 KM i średnim spalaniu na poziomie 4 l/100 km . Odmiana ta została wyceniona na od 88 tys. zł i nie występuje z automatyczną skrzynią biegów. ...

03 Sty 2011, 20:19

samochód główne do jazy po miescie mały nie drogi i takie tam iine ale tez myślałem z kolega o almerze
Gekko
Nowicjusz

03 Sty 2011, 20:23

Golf 4 jest o wiele lepszy niż Audi
james00796
Początkujący

Miejscowość: Prokowo

03 Sty 2011, 20:35

ale uzasadnij swoją opd kolego
Gekko
Nowicjusz

03 Sty 2011, 21:07

Odważna teoria o wyższości Golfa nad A3, szkoda że raczej tylko teoria. Generalnie tak jak wspomniałem wyżej, to bardzo zbliżone do siebie konstrukcje, aby dostrzec różnice trzeba wsiąść, przejechać się jednym i drugim i wówczas odpowiedzieć sobie które lepsze.

Jeśli po mieście to raczej jakaś benzynka ewentualnie z LPG, za 15 tyś poszukaj może Leona lub Toledo, Astra II.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

03 Sty 2011, 21:28

Oczywiście,że teza,iż Golf jest autem lepszym od AUDI nie ma żadnego uzasadnienia, podobnie jak teza ,że GOLF jest autem równie dobrym,bo tak nie jest! Według mnie bardzo dobre propozycje to Lancia Lybra i Fiat Stilo,już kiedyś pisałem o tych autach, oraz o tym,iż mój znajomy mechanik z ASO MB pozbył się BMW na rzecz STILO,odetchnął,jest bardzo zadowolony.Dlaczego nie kupił np.AUDI czy GOLFA!? To przecież wiemy.Ja kupiłbym LANCIĘ LYBRĘ :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

03 Sty 2011, 21:40

james00796 napisał(a):Golf 4 jest o wiele lepszy niż Audi

Zgadzam się.

Szczególnie wnętrze biję A3 na głowę. Wyższej jakości materiały. W A3 często można spotkać w okolicach rynienek dachowych rdzę, w Golfie nigdzie.. I jakoś przyjemniej jeździ się Golfem.
robert7
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie

03 Sty 2011, 22:02

Jedno jest pewne,nie warto za GOLFA płacić nic więcej jak za STILO a różnica w cenie to 4 lata :!: Mechanicy te auta oceniają tak samo,tylko AUDI troszeczkę wyżej.Opinie powszechne wśród mechaników są takie, że te auta idealne nie są,mają trochę mankamentów ,o których się nie mówi,mogę je wymienić po kolei!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

04 Sty 2011, 10:32

PhantomASA1 napisał(a):pisałem o tych autach, oraz o tym,iż mój znajomy mechanik z ASO MB pozbył się BMW na rzecz STILO,odetchnął,jest bardzo zadowolony.Dlaczego nie kupił np.AUDI czy GOLFA!?

wiesz też mam kumpla który przestał pić wódke na rzecz taniego wina :razz: niewiem co tak jaracie sie stilem dla mnie w porównaniu do golfa i audi to padaka nawet focus bije go na głowe... jakość materiałów porównywalna do fiata uno zawieszka mięka jak w poduszkowcu elektronika głupieje itd zeby nie było miałem"przyjemność" jezdzić
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

04 Sty 2011, 10:45

Masz pecha,bo jestem abstynentem od urodzenia! :grin: Nurzasz się w stereotypach przekazywanych z pokolenia na pokolenie!Nie widzę żadnego powodu, by uznać wyższość tego AUDI czy GOLFA nad STLO,niestety!Cóż prawda bywa brutalna,ale trzeba obalać mity a ujawniać fakty!Kolega z MB jakoś dokonał wyboru a na autach się zna!Najbardziej zadowolony jest z cen części a silnik JTD to jak wiedzą nawet embriony w łonach matek,to nie byle co.Kto pluje na STILO,pluje na AUDI I GOLFA.Wariujące kontrolki ?!Fakt,ale GOLFOWI zdarzają się pęknięcia obudowy skrzyń a AUDI nie grzeszy jakością wykonania wnętrza i te 4 lata różnicy w cenie to nie jest byle co,to może być nawet 160 tyś km.przebiegu różnicy albo i więcej,bo mniej to mało prawdopodobne.

[ Dodano: 4 Styczeń 2011, 09:48 ]
Ach,użytkownicy STILO chwalą je jeszcze za to,że jedzie jak po szynach,mój brat miał TIPO z turbodieslem,to wiem jak się tym jeździ,stabilne jak mur średniowiecznego zamku,chyba,że ktoś jak to z FIATAMI bywa nie dba o auto,bo twierdzi,że Fiat i tak G...o wort podobnie jak FORD,potem wymienię mankamenty GOLFA,AUDI I STILO!
PhantomASA1
Forumowicz VIP