Golf IV 1,9 arl czy 1,8t jaką wersję wybrać?

09 Sie 2023, 00:41

Np taki Leon co zły jest? wg mnie wygląda spoko, nie oczekuje cudów ale na gruza mi to nie wygląda:
[link do oferty na Olx wygasł]

albo
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/s ... llery-open

[link do oferty na Olx wygasł]

Jeszcze taki golf z lokalnych ofert u mnie z facebooka, ale to jest GTI 1,8 turbo podobno 200 koni ma obecnie, mocno doinwestowany oryginał 100% z vinu GTI Exclusive recaro itd.
tylko że 98 rok za 10500 pln
Jaruś27
Nowicjusz

0

09 Sie 2023, 08:48

Kup po prostu 1.9 TDI 110KM, będziesz miał budżet to sobie zrobisz chip i jakieś mody.

O wersjach specjalnych zapomnij bo przy takim gruzie to szkoda pieniędzy naprawdę. Wydawanie ponad 10-12k na Gulfa 4 to jakieś kuriozum. I tak ja wiem że takie są dzisiaj ceny, ale ojciec pozbył się 1.6 MPI kilka lat temu za 3000 zł i nie wyobrażam sobie wydać więcej na to coś, gdzie plastiki we wnętrzu się wycierają od samego patrzenia :lol:

Wolałbym naprawdę już Golfa 5 z 1.6 MPI...
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
0

09 Sie 2023, 08:56

galakty napisał(a):Kup po prostu 1.9 TDI 110KM, będziesz miał budżet to sobie zrobisz chip i jakieś mody.
stanowczo nie, lepiej brać 130, kultura i charakterystyka mocno na plus, a mówiłeś że ciężko będzie znaleźć tunera? Głupoty pleciesz grupa vag jest najchętniej brana przez tunerów bo... robi się najlepiej najszybciej i bezproblemowo , pierwsze co robisz to sprawdzasz parametry przepływki i już wiesz czy wyda czy nie wyda
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
0

09 Sie 2023, 08:58

galakty napisał(a):Wydawanie ponad 10-12k na Gulfa 4 to jakieś kuriozum

To pomyśl że są osoby które potrafią wołać dwa razy tyle co jest dopiero chore,tak samo w przypadku Leona. Przypomniał mi się jeden wątek z grupy Seata na której jestem od kilku lat,chłopak chciał wycenić Leona w TDIku też 150km,rocznik bodajże 2003 albo 2004,ogólnie wszystko ok tylko pisał że silnik zaczął głośno pracować i jakieś zarysowania na zderzakach miał,chciał wycenić bo jak sam stwierdził nie wie ile może wołać za niego i nie wie co dokładnie z silnikiem bo nie diagnozował to niektórzy ludzie pisali że 15tys spokojnie i nie bądź głupi bo nie sprzedajesz auta na raty (chodziło o inne mniejsze propozycje kwotowe),nie wierzyłem że to czytam naprawdę.. :?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

09 Sie 2023, 09:25

Kao napisał(a):stanowczo nie, lepiej brać 130, kultura i charakterystyka mocno na plus, a mówiłeś że ciężko będzie znaleźć tunera? Głupoty pleciesz grupa vag jest najchętniej brana przez tunerów bo... robi się najlepiej najszybciej i bezproblemowo , pierwsze co robisz to sprawdzasz parametry przepływki i już wiesz czy wyda czy nie wyda

Kogoś w końcu znajdzie do programu, ale wielu tunerów nie robi aut starszych niż 7-10 lat bo nie chcą się babrać w złomie i brać odpowiedzialności jak coś walnie na hamowni lub po wyjeździe z podwórka.

Widzę że dalej kult VAG i polskiej wsi jest mocny, Gulf 4 za 15k okazja życia
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
0

09 Sie 2023, 09:48

Tym srebrnym GTI warto się zainteresować wygląda bardzo dobrze :)
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Rok produkcji: 2017
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekomobilność - podróżowanie wymyślone na nowo
    Pojęcie ekomobilności obejmuje nie tylko niskoemisyjne pojazdy, lecz także wszystko, co ułatwia korzystanie z nich, np. zróżnicowanie środków transportu i dostosowanie ich do potrzeb użytkowników, nowe ...

09 Sie 2023, 12:15

galakty napisał(a):Kogoś w końcu znajdzie do programu, ale wielu tunerów nie robi aut starszych niż 7-10 lat bo nie chcą się babrać w złomie i brać
nie wiesz o czym mówisz widocznie, weź sobie 10 tunerów i zadzwoń z pytaniem o vaga z asv np. a coś z poza grupy vag i psa, zobaczymy gdzie dostaniesz wiecej odp "nie robimy takich" :wink:

Golf 4 niestety jest wyniszczony wiekiem, o ile mechanicznie jest twardo to cierpi na inne bóle, rdza, tapicerka co może pochłonąć rownie dużo co remont silnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
0

09 Sie 2023, 12:42

Może 1,9 tak chociaż wątpie czy AGR/ALH zrobi ktokolwiek. Natomiast 1,8T te pierwsze na lince jak w latach 80 AGU/AEB/AJL gdzie trzeba wyciągać sterownik, lutować, zły program to kość leci do kosza itd to bardzo wątpie.
Do tego niestety brak boostu, wąska sonda i zero możliwości diagnostyki.
Pomijając że oryginalna przeplywka Bosch do tych silników to 2 tys zł, bez tego takie auto nie jedzie, a 20 latków nie stać na takie koszta.

Albo może zrobi ktoś program ale za 2500 zł. Generalnie szybciej i łatwiej zrobić x-aut nowszych za tę samą kasę.

Jedyna opcja fajna to zakup oryginalnego sterownika z AJL 180 i wrzucenie do AGU i mamy 180 koni przy 0,8 bara doładowania ale to też zabawa itd.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Rok produkcji: 2017
0

09 Sie 2023, 15:10

Panowie ten srebrny super doinwestowany, dostałem skany faktur, nowe opony Continental, akumulator Centra Futura, sonda Bosch, serwis olejowy 3 miesiące temu, jakiś czujnik wału/wałka wszystko ori
zaciski nowe dwa TRW, pozostałe po regeneracji.

Może warto go sprawdzić?
Jaruś27
Nowicjusz

0

09 Sie 2023, 15:34

galakty napisał(a):ale ojciec pozbył się 1.6 MPI kilka lat temu za 3000 zł i nie wyobrażam sobie wydać więcej na to coś, gdzie plastiki we wnętrzu się wycierają od samego patrzenia

a dzisiaj by sprzedał za 2x3000, 3x3000

Ja tez miałem Astrę G 1.8 lpg sprzedaną za 3500, dzisiaj bym sprzedał za 7000

NIe patrzmy na poziom cen bo to co było kiedyś a to co jest teraz to jest niebo a ziemia, tanio juz było, ceny się pozmieniały diametralnie na wszelkie produkty 2X w ciągu 2 ostatnich lat.
toyman40
Stały forumowicz

0

09 Sie 2023, 15:38

Jaruś27 napisał(a):Panowie ten srebrny super doinwestowany, dostałem skany faktur, nowe opony Continental, akumulator Centra Futura, sonda Bosch, serwis olejowy 3 miesiące temu, jakiś czujnik wału/wałka wszystko ori
zaciski nowe dwa TRW, pozostałe po regeneracji.

Może warto go sprawdzić?

to że olej i akumulator nowy to nie oznacza że od razu nie wiadomo jak doinwestowany. :lol:
toyman40
Stały forumowicz

0

09 Sie 2023, 17:41

Mam taką listą co było robione na przestrzeni lat:
- regeneracja rozrusznika
- nowy alternator Bosch
- Wymiana płynu hamulcowe ATE co 2 lata
- Wymiana sprężyń KYB/przód
- Wymiana amortyzatorów Sachs
- Tuleje, sworznie, łączniki Lemforder
- Nowy zawór DV ASO
- Nowy zawór N75 ASO
- Wymiana dźwigni zabieraka biegów
- czujnik wału Bosch
- czujnik wałka ASO
- Poduszki silnika/skrzyni Lemforder
- co roku świece NGK
- nowa odma ASO z zaworem
- nowa pompa paliwa Siemens
- nowe uszczelki kolektora i turbo Elring
- nowa turbina K03-052
Jaruś27
Nowicjusz

0

09 Sie 2023, 19:02

toyman40 napisał(a):Ja tez miałem Astrę G 1.8 lpg sprzedaną za 3500, dzisiaj bym sprzedał za 7000

Taa chyba w snach..

toyman40 napisał(a):tanio juz było, ceny się pozmieniały diametralnie na wszelkie produkty 2X w ciągu 2 ostatnich lat

Większość cen była wywindowana bo Ukraina przyjedzie i kupi,teraz już tak nie ma a niektórzy dalej wołają kosmiczne ceny.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012
0

09 Sie 2023, 20:14

Barol napisał(a):Większość cen była wywindowana bo Ukraina przyjedzie i kupi,teraz już tak nie ma a niektórzy dalej wołają kosmiczne ceny.

Jak jest dobry egzemplarz to nikt nie sprzeda za bezcen, wartość pieniądza spadła, ja moją Astrę sprzedałem za 3500 handlarzowi który ja sprzedał za 5500... a jak patrzę na ceny teraz to teraz za 6000-7000 tys to bym sprzedał zwłaszcza że był silnik 1.8 (a nie 1.4) i wypas był plus mnóstwo nowych części :lol:

Jaruś27 napisał(a):Mam taką listą co było robione na przestrzeni lat:

na przestrzeni lat (10) to ja w Astę G wpakowałem 15 000zł :lol:
W tym 1 rozbiórka silnika i wymiana uszczelniaczy i pierścionków bo olej łykała to jakoś mnie kosztowało 4000zł - 5000zł :lol: i sprzęgło kpl wykończyłem , nówka założona za kilka stówek i naprawa sterownika silnika też kilka stówek,
jakieś tam czujniki, paski, rolki, świece nawet tego nie będę liczył
Ale auto cały czas jeździło Polska-NIemcy-Dania...
toyman40
Stały forumowicz

0

09 Sie 2023, 21:21

Ale kogo to obchodzi?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika