Golf IV 1,9 arl czy 1,8t jaką wersję wybrać?

10 Sie 2023, 12:51

franccc napisał(a):Jak chcesz fajne (golf 4 xd) i mocniejsze (150 koni to mocniejsze auto?) to musisz pomnożyć budżet. Szukanie czegoś takiego wśród 25 letnich gruzów to proszenie się o kłopoty a forum jest od tego, żeby ludzi uświadamiać a nie poklepać po plecach.

Ten samochód ma 200 koni, poza tym co z tego że 25 lat ma jak jest zadbany dajmy na to? czyli zamiast kupić np 25 letnie takie auto doinwestowane auto mam kupić 15 latka zajechanego?
Czy dozbierać do 120 tys i kupić nowe?
Nie wiem o jakich kłopotach mówisz.
Jaruś27
Nowicjusz

0

10 Sie 2023, 13:03

Jeżeli nie wiesz jakie kłopoty może sprawić 20 letnie auto z silnikiem turbo to nawet pojęcia nie mam jakich argumentów użyć
Napaliłeś się jak dzieciak to kupuj, obyś tylko miał szczęście i nie musiał się uczyć na własnych błędach
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
0

10 Sie 2023, 13:04

Jaruś27, zamiast prowadzić studenckie dyskusje o niczym, jedź obejrzyj furkę bo coś czuje że zaraz Ci ktoś ją zwinie, takie okazy dość szybko schodzą :)
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017
0

10 Sie 2023, 14:04

Jaruś27 napisał(a):Ten samochód ma 200 koni, poza tym co z tego że 25 lat ma jak jest zadbany dajmy na to? czyli zamiast kupić np 25 letnie takie auto doinwestowane auto mam kupić 15 latka zajechanego?
Czy dozbierać do 120 tys i kupić nowe?
Nie wiem o jakich kłopotach mówisz.

Uważam całkowicie inaczej niż inni ale nie mam teraz czasu pusać. Nie znam Cię ale jeżeli nie będziesz płakać przy normalnym serwisie tego auta co nie jest jakąś abstrakcją, jeżeli nie razi Cię brak tableta na desce rozdzielczej, jeżeli chcesz sobie użyć czegoś fajniejszego niż Yaris 1,3, jeżeli ten golf trzyma się kupy i nie jest zardzewiały bierz go.

Wieczorem Ci napiszę czemu tak myślę.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
0

10 Sie 2023, 14:33

Jak Ci pasuje 25 letnie auto za 10k to spoko, Twoje pieniądze i Twój wybór. Po prostu niektórych mdli wydawanie tyle kasy na nudnego Golfa z 98 roku który nic sobą nie reprezentuje poza mocą... I co Ci po tych 200 KM jak to ośka bez poprawnej trakcji? Sprinty 0-100 są marzeniem? OK, bo w zakręcie to nie jedzie. I tyle.

A jaranie się wymianą oryginalnych części... Nie zrozumiałeś. To że wydał 500 zł na czujnik nie spowodowało, że auto zyskało na wartości. One po prostu nie straciło przez zepsutą część. Ale niektórzy ładują 10k w starego gruza i myślą że sprzedadzą o 10k drożej XD
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
0

10 Sie 2023, 14:42

Kao napisał(a):Nie przejmuj się, rob swoje, jest tu wielu antyVAGowców i na samą myśl o marce zbiera ich na wymioty

Ja to samo zauważyłem,jak tylko pojawi się temat o jakimś starym VW czy Audi to od razu jest bee i temat ma kilka stron i zazwyczaj krytykują jedni i ci sami.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jaki najlepszy samochód prowadził Jeremy Clarkson?
    Jeremy Clarkson odpowiedział na kilka pytań dla motoryzacyjnej platformy społecznościowej Drivetribe. Wśród poruszonych wątków padł temat najlepszego samochodu, jaki kiedykolwiek prowadził. Okazuje się, że słynny ...

10 Sie 2023, 15:01

A ja tylko dodam o tych zamiennikach że po wrzuceniu przepływki zamiennika do tego silnika auto nawet 100 koni nie wyda, bo szaleją przepływy i sterownik wariuje i nici itd.
Także te rozmowy są bezsensu bo zamienniki powodują że to auto nie jedzie, nie działa i jest coraz gorzej. Tutaj tylko oryginały ten co miał to auto dobrze o tym wiedział i widać że to nie jest jakiś Seba, tylko gość który wie co ma.

Z drugiej strony jak dla kogoś doinwestowanie takiego auta to nic, to jedźcie oglądać za 5 tys takie GTI w którym ktoś kupił przepływkę SKV za 300 zł zamiast oryginału za 2 tys albo ma 5 dziur w dolocie z 20 letnią odmą i starą zjechaną pompą paliwa.
Więc to auto jest jak za darmo bo Wojtek który ma auto z popękaną turbiną, ze starą zjeb..przepływką też chce 10 tys bo myśli że ma sprawny samochód bo przegląd przeszedł.
Trevor
Zaawansowany

0

10 Sie 2023, 15:02

Kao napisał(a):Nie przejmuj się, rob swoje, jest tu wielu antyVAGowców i na samą myśl o marce zbiera ich na wymioty
W jednym poście twierdzą że zamiennik a oryginał to to samo bo działa tak samo gdzie w drugim plują na zamienniki jadem

Kao ja jestem za i bym polecił tego golfa :D tylko nie popadaj w taką euforię do tych zamienników bo tak różowo nie jest :ok:

Tak jak pisałem wcześniej w określonych warunkach ten golf spełni swoje zadanie i jest w 100% warty kasy z ogł.
szybki
Moderator - Tuning

0

10 Sie 2023, 15:24

Trevor napisał(a):Z drugiej strony jak dla kogoś doinwestowanie takiego auta to nic, to jedźcie oglądać za 5 tys takie GTI

Ja tam nie mam potrzeby oglądania takich sebiksowozów i to bez względu na cenę
franccc
Stały forumowicz

0

10 Sie 2023, 18:31

Można się smiać ale taki "sebiksowóz" (chociaż dziwna nazwa bo ten motor też był w Octavii 1) ma osiągi jak współczesna dosyć dynamiczna fura za 10x więcej niż ten golfik i jest szybszy od 80% aut na ulicy, także tego.
Trevor
Zaawansowany

0

10 Sie 2023, 19:17

Nie skręca, nie hamuje, z tyłu ma oś jak w przyczepie ale "osiągi" są. No typowy wieśniakowóz i tyle, ale spokojnie, z tego się wyrasta i przesiada do ałdi w dieslu :mrgreen:
franccc
Stały forumowicz

0

11 Sie 2023, 23:37

Czyli beznadziejne jest to auto i odpuścić?
A Focus 1 ST 170? Lepszy od takiego golfa?
Jaruś27
Nowicjusz

0

12 Sie 2023, 01:47

Jaruś27 napisał(a):Czyli beznadziejne jest to auto i odpuścić?

Czemu beznadziejne ? Zwykły turbiak. Nic specjalnego się nie stanie jak go kupisz. Przejdź się nim i tyle.
Pisałem Ci że jak jesteś gotowy na serwis turbiaka to będzie git.

Focus to inne auto inny zawias i inaczej jedzie.
Coś jest na plus coś na minus. Zawias jest na plus tylko jak zaczniesz wydobywać właściwości tego zawiasu to obawiam się że pochłonie to połowę wartości tago Focusa :mrgreen: a
Ogólnie zardzewialuch.
szybki
Moderator - Tuning

0

12 Sie 2023, 09:55

Jak Ci pasuje auto i cena to bierz, po prostu dla niektórych finansowo to jest totalne nieporozumienie, ale to Twoja kasa.

Focus byłby fajny tylko właśnie zawieszenie i blacharka... To już bym wolał tego Golfa.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007
0

12 Sie 2023, 10:22

galakty napisał(a):Jak Ci pasuje auto i cena to bierz, po prostu dla niektórych finansowo to jest totalne nieporozumienie, ale to Twoja kasa.

Widzisz co to znaczy nieporozumienie ?

Jeżeli trup kosztowałby 5k to ile ma kosztować zadbane auto bez rdzy gdzie komplet opon z ładnymi felgami i tankowanie pod korek to 2,5k.

Do tego co ma prezentować ten golf ? Zawias jak 90% aut, turbo i zwykła skrzynia. Silnik mpi. Więc o jakich tu mówimy sprintach czy doznaniach za 10k?

Teraz substytu?
Jaki? Auto mpi, turbo, trochę pojemności i zwykły serwis ?

Auta z Japonii odpadają bo jest tylko colt turbo, auta z Francji odpadają to co zostaje ?

Opel jeszcze gorszy śmieć od golfa 4t no i co dalej ?

Wolnossaki ok. Ale też będzie lipa.

W dzisiejszych czasach 10k jest jak kiedyś 5k.jeżeli golf 1,8t trzyma się kupy, nie jest zardzewiały to za 10k nie ma żadnego substytutu a do tego cena jest na tyle atrakcyjna że nic się nie straci.

Ja bym już nie teoretyzował tylko brać kasę i kupować.
szybki
Moderator - Tuning

0