Golf V 1.9 TDI (1k1, BKC) - złamany kluczyk.

08 Maj 2022, 20:44

Cześć wszystkim.

Proszę Państwa proszę o pomoc odnośnie mojego samochodu mianowicie Golf 1.9 TDI 1k1 (BKC) - złamał mi się kluczyk.

Dokładniej wytłumaczę - transponder jest oddzielony całkowicie od kluczyka (tzn grota) grot jest oddzielnie oddzielony od transpondera (od scyzoryka) scyzoryk jest uszkodzony, tej małej spinki nie mogę znaleźć, pewnie wypadła gdzieś podczas ułamania. I moje pytanie jest następujące;

Co mam zrobić w takiej sytuacji? transponder działa (blokuje oraz odblokowuje centralny zamek, czy bagażnik) a sam kluczyk jest w 90% pełny. Wkładam kluczyk do stacyjki i czasami odpali, czasami nie, ale przykładam transponder z każdej możliwej strony blisko kluczyka (nie wiem, czy transponder ma być tak blisko, czy wystarczy, że jest od głównego kluczyka dalej? Natomiast ciężko mi przekręcić stacyjkę, muszę posiłkować się szczypcami, aby go odpalić i przytrzymać transponder przy stacyjce, czasami wyskakuje ikonka od immobilazera, czasami odpali.

Zamówić nowy transponder może? i dać ten stary kluczyk i go odnowić tak, aby go jakoś dopiąć do transpondera, czy jak to rozgryźć? I dlaczego Panowie od jakiegoś czasu już od 1-2 miesięcy bardzo, ale to bardzo ciężko przekręcić kluczyk w stacyjce, było kilka razy tak, że musiałem użyć siły, aby go przekręcić. Szczerze mówiąc możliwe, że w stacyjce jakieś ząbki, czy coś się zepsuło, jakiś mechanizm, czy coś że trzeba używać szczypców, aby go przekręcić.

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
SongMIRED
Nowicjusz

09 Maj 2022, 08:56

Najlepiej dorobić nowy kluczyk na podstawie tego złamanego tu nie powinno być problemu i do starej obudowy go założyć lub kupić nowa obudowę kluczyka i w nim dorobić grot oraz przełożyć transponder.

Transponder w kluczyku musi być w twoim przypadku blisko stacyjki bo inaczej immo nie zadziała i będzie zablokowane.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Lip 2022, 03:31

dzięki za pomoc
santosduffy
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Kierowanie z tylnego siedzenia - backseat driver
    Niechciane komentarze i wskazówki czy ostentacyjne wzdychanie z niezadowolenia – to typowe zachowania osoby, którą po angielsku nazywa się "backseat driver", co oznacza kierującego z tylnego siedzenia. ...