Świece ISKRA do LPG

28 Cze 2022, 13:29

Czy ktoś dysponuje aktualnym i prostym katalogiem ISKRY doboru świec zapłonowych do danego auta..?
Konkretnie chodzi mi o Megane III z 1,6 110 KM . Może mi ktoś potwierdzić czy pod Lpg nadaje się ich świeca 28G SFE65PRS..? Czy może inna?
Chcę wypróbować świece ISKRY pod gaz ,bo nigdy nie miałem a są nasze polskie, nie ma podróbek z Chin jak innych uznanych producentów w necie. Poza tym są taniei kosztują kilkanaście złotych.
Kusi mnie ich sprawdzenie. A może ktoś z was ma jakieś doświadczenia z Iskrami..? Jak to się spisuje?? Może ie warto przepłacać za NGK czy Denso..?
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

28 Cze 2022, 13:46

artur73 napisał(a):Może ie warto przepłacać za NGK czy Denso..?
Ja NGK nie polecam ale Denso jak najbardziej do gazu też się nadają i nigdy z nimi nie miałem problemu a cena wcale nie wysoka.

Co do iskry to kiedyś używałem ale od tamtego czasu pewnie się trochę pozmieniało więc nie będę ich oceniał.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Cze 2022, 13:48

Ja mam pozytywne doświadczenia ze świecami BERU. :D
artur73
Awatar użytkownika

29 Cze 2022, 16:24

Ja od ...lat zakładam ISKRY i jest ok. Ale... Raz mi się trafiło, że po założeniu Iskry, silnik " miał obiekcje". Musiałem wymienić na jakieś inne, zalecane przez producenta ( takie jak były oryginalne ) i wszystko wróciło do normy. Iskry były jako odpowiednik podane. Różnica między świecami " zwykłymi", a tymi do gazu to już fabrycznie ustawiona odległość elektrod.
Świece o których wspominasz są odpowiednio dobrane pod ten silnik wg katalogu ISKRY. Do Megane 2 i 3 z silnikiem 1,6 są te same świece.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Cze 2022, 19:00

MotoAlbercik napisał(a): Do Megane 2 i 3 z silnikiem 1,6 są te same świece.
Albercik...w niemieckim starym katalogu są wprost te Iskry dedykowane do Laguny III z 1,6 -85KW a przecież to ten sam silnik co w Megane 3..! Mają już zmniejszoną przerwę do 0,8mm i specyfikację do LPG. Sądzę że powinny się sprawdzić.
A co do obiekcji silnika...też tak miałem jak wkręciłem Boscha do Astry F... Sprzedawca w sklepie z cześciami specjalizacja "do OPLA" powiedził mi wtedy żebym do tej Astry wkrecał tylko GM o kodzie "000" ,bo ona zaraz wyczuje obce świece. Kupiłem bo były te GM śmiesznie tanie i efekt był taki ,że silnik przestał przestał przebierać.
Teraz zastanawiam się czy wkręcić te Iskry do LPG o których pisałem ,czy Beru UPT2..?
artur73
Awatar użytkownika

30 Cze 2022, 13:05

artur73 napisał(a):Albercik...w niemieckim starym katalogu są wprost te Iskry dedykowane do Laguny III z 1,6 -85KW a przecież to ten sam silnik co w Megane 3..!

No wiesz, w wielu silnikach siedzą te same świece ( ta sama wartość cieplna i odstęp elektrod ). Różnica jest zazwyczaj czy jest rezystor czy nie. Najważniejsze w świecy to to, czy ma mieć rezystor czy nie, jej wartość cieplna i odległość elektrod. Poza rodzajem i długością gwintów oczywiście.
Ja czasami sam nie ogarniam tych świec i nie mam pojęcia o co silnikom chodzi... Ta sama świeca ( z tymi samymi parametrami ), ale inny producent i już auto się buntuje. Rozumiałbym jakby któraś wartość świecy była inna...Może silnik rozpoznaje producenta i jak go nie lubi to się buntuje :) Za cholerę nie wiem o co chodzi.
Co do Iskier, to tylko raz mi nie podeszły. Już nie pamiętam w jakim aucie. Ale tak, to wszystko jeździ mi na Iskrach i bezproblemowo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000