Gorące tylne felgi piszczenie podczas jazdy

21 Maj 2015, 14:18

Witam,

Posiadam Audi A3 1.9tdi 1998r. W ostatnim czasie poczułem że przy ruszaniu lekko na światlach sprzęgłem auto sie toczyło i samo jakby hamowało przy lekkich górkach na światłach również nie musiałem używać hamulca auto jakby coś trzymało. Ostatnio przy otwartym oknie od kierowcy słysze raz na jakiś czas jakieś piski z okolic koła nie występują cały czas. Dziś sprawdzałem koła po przejechaniu ok 20 km i dwie tylne felgi były dosyć gorące przednie lekko ciepłe.

Pytanie co to może być?
kosmita5252
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 04 2009
Auto: Audi A3

21 Maj 2015, 17:25

Na początek podnieś auto i spróbuj zakręcić kołami powinny kręcić się bez oporów, zerknij na klocki w jakim są stanie czy równo są zjechane jak nie to już na pewno jest coś nie tak albo tłoczek jest skorodowany i nie odbija prawidłowo albo zapieczone jarzmo.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

21 Maj 2015, 18:13

PrezesArtek napisał(a):Na początek podnieś auto i spróbuj zakręcić kołami powinny kręcić się bez oporów, zerknij na klocki w jakim są stanie czy równo są zjechane jak nie to już na pewno jest coś nie tak albo tłoczek jest skorodowany i nie odbija prawidłowo albo zapieczone jarzmo.

Podnioslem autko jakis opor jest nie kreca sie lekko. Wyjelem klocki jeden jest gruby a ten drugi blizej tłoczka jest zjechany okolo 0.5 cm
kosmita5252
Nowicjusz

Prawo jazdy: 28 04 2009
Auto: Audi A3

21 Maj 2015, 20:11

Zdemontuj zacisk i sprawdź jarzmo czy swobodnie się porusza.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Pierwszy minivan od Lexusa - jak będzie cena?
    Niespełna rok temu Lexus pokazał światu swojego pierwszego minivana. Teraz Lexus LM trafia do sprzedaży na chińskim rynku, a jego cena imponuje. To jeden z najdroższych modeli Lexusa na świecie! Najdroższy Lexus na chińskim ...