Gotujący się płyn chłodzący po wymianie rozrządu ...

06 Mar 2018, 20:59

Tydzień temu zaprowadziłam do wymiany rozrządu Vw Lupo 1.4 benzyna. Po odbiorze jechałam jakieś 30 km do miasta sąsiadującego, w czasie jazdy zauważyłam zapach spalenizny oraz kontrolkę cieczy chłodzącej. Mechanik powiedział, że zapchany był wąż który się odłączył od silnika, a cały olej z silnika podobno się wylał. Mechanik zarzekał się że wszystko jest już sprawne. Szczęśliwa z tego zakończenia sprawy udałam się na zakupy. Niestety po przejechaniu 2km ciecz chłodząca znów się zagotowała, prócz tego zapaliła się kontrolka silnika a z lewej strony od kierowcy cały czas coś szoruje i strasznie głośno to słychać, a pod maską wychodzą dźwięki spięć. Co może być tego przyczyną ?
karola111299
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 12 2017
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: volkswagen Lupo
Silnik: 1.4 benzyna
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

07 Mar 2018, 02:17

Czy przy okazji rozrzadu byla wymieniana pompa wody? Jak szybko samochod nabiera temperature robocza?
wojtk
Początkujący

Auto: Opel Corsa C
Silnik: 1.0 58KM

07 Mar 2018, 08:08

Tak pompa wody również była wymieniana, jak wyżej pisałam przejechałam 2 km a płyn chłodniczy miał 120 stopni
karola111299
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 12 2017
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: volkswagen Lupo
Silnik: 1.4 benzyna
Paliwo: Benzyna
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna

07 Mar 2018, 11:16

Moze warto by sprawdzic czy uklad nie jest zapowietrzony, czy mechanik nie wlal jakiejs wody zamiast plynu chlodzacego. Jak wyglada olej? No i warto by poogladac pzewody i posluchac z jakiej okolicy dochodza odglosy spiec i skad zajezdza spalenizna. Pozdrawiam.
wojtk
Początkujący

Auto: Opel Corsa C
Silnik: 1.0 58KM

07 Mar 2018, 17:13

A ja uważam, że należy z tym autem wrócić do tego partacza i niech naprawia co spie...ył. Ewentualnie niechaj oddaje kasę i zaprowadz auto do innego mechanika. Bo skoro przed wymianą rozrządu było wszystko ok, a jak auto wyjechało od mechanika i zaczeły się problemy, to wina ewidentnie mechanika.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...