Gotuje się płyn. Auto słabnie. Audi a3 1.8t

19 Lip 2018, 12:28

Witam. Audi a3 1.8 t 1999r. Po pewnym czasie płyn chłodniczy zaczyna się gotować. Kiedy samochód jest bardziej rozgrzany wycieka albo któryś wężyk albo gdzieś pod spodem. Samochód czasem nie ma mocy. Na postoju kiedy jest rozgrzany pokazuje np 90 stopni, przy wciśnięciu gazu zaczyna kopcić bardziej. Dzieje się tak od około dwóch tygodni. Wcześniej wszystko było ok. Wtedy postawiłem samochód rozgrzany do 90, na około pół godziny i wtedy zaczął się gotować pokazało 110 stopni. Trochę późno się zorientowałem lecz wcześniej nie miał tak nigdy. Wtedy wylalem cały płyn chłodniczy ( zauważyłem że jest brązowy) przeplukalem wodą cały układ lecz nieodpowietrzylem go. Dzisiaj po 2 tygodniach jeżdżenia na nowym płynie ( borygo różowy) znowu się zaczął gotować płyn znowu brązowy i zaczął gdzieś wyciekac. Co może być przyczyną? Uszczelka pod głowicą? Spróbuję go odpowietrzyc ponownie kiedy ostygnie przelać wodą itp. Dziękuję za każdą odpowiedź. Pozdrawiam
Adinvaas
Obserwowany

20 Lip 2018, 08:58

Adinvaas napisał(a):Na postoju kiedy jest rozgrzany pokazuje np 90 stopni, przy wciśnięciu gazu zaczyna kopcić bardziej. Dzieje się tak od około dwóch tygodni.
Jaki kolor jest tego dymu z rury wydechowej?

Adinvaas napisał(a):Wtedy wylalem cały płyn chłodniczy ( zauważyłem że jest brązowy) przeplukalem wodą cały układ lecz nieodpowietrzylem go. Dzisiaj po 2 tygodniach jeżdżenia na nowym płynie ( borygo różowy) znowu się zaczął gotować płyn znowu brązowy i zaczął gdzieś wyciekac. Co może być przyczyną?
Jak przepłukałeś układ wodą i ją spuszczałeś to leciała już czysta woda czy brudna? Ten płyn który spuściłeś nie miał tłustych oczek? Generalnie czasem zdarza się że płyn robi się brązowy z racji np. na korozję układu ale w twoim przypadku dochodzi jeszcze kopcenie o którym wspomniałeś.

Przepłucz wodą układ tak żeby zlatywała czysta woda i dopiero później zalej odpowiedni płyn i dobrze odpowietrz układ chłodzenia.

Możesz też kupić tester na CO2 i sprawdzić, taki zabieg pozwoli określić czy przyczyna może być UPG.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes-Benz W113 z lat 60 tych - Pagoda
    Mercedes-Benz W113 z 1963 roku czyli Pagoda to druga generacja prestiżowej serii roadsterów SL. Auto zaprezentowano w 1963 roku w Genewie. Co ciekawe, po premierze samochodu dziennikarze okrzyknęli nowy model Mercedesa-Benz ...