Płyn do chłodnic - Jaki wybrać

02 Cze 2015, 21:23

Przeszukując allegro i rózne sklepy stacjonarne natknąłem się na szereg przeróznych płynów do chłodnic.

Sam takowy potrzebuję ale nie wiem który wybrać.

Szczególną uwagę zwróciłem na dość popularne Borygo. Po wyfiltrowaniu na allegro nazwy tego płynu ukazały mi się cztery rózne kolory, co za tym idzie nazwy.

Były to:

Borygo Nowy - różowy
Borygo Eko - zielony
Borygo Start - niebieski
Borygo Alu - nie wiem :)

Oczywiście ceny są rózne, najtaniej wychodzi niebieski później różowy, za nim zielony a na końcu Alu.

Opis każdego wydaje mi się że jest taki sam. Temp -35 i te wszystkie właściwości....

Czym tak na prawde różnią się te borygo? Który warto wybrać ?
Brumm
TomTomek
Początkujący

Zdjęcia: 5
Miejscowość: Inowrocław
Prawo jazdy: 06 05 2009
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Renault Megane II
Silnik: 1.6 16V
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

07 Cze 2015, 20:35

Borygo Alu to płyn preznaczony do układów chłodzenia z chłodnicami aluminiowymi. A pozostałe Boryga czy też inne płyny chłodzące do silników, różniąs ię tylko dodatkami. Kolor dla układu chłodzenia nie ma żadnego znaczenia. Czy wlejesz rózowy czy zielony czy zółty. Przy Borygo kolory oznaczają tylko inne dodatki, o których możesz poczytać na etykiecie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Cze 2015, 15:55

Dokładnie jak pisze Przedmówca,zresztą akurat tym się zajmujemy więc możemy doradzić,pomóc. Na Twoim miejscu sugerowałbym kupić Borygo Nowy,na pewno się sprawdzi.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

12 Wrz 2017, 09:51

dokładnie, kolor nie ma znaczenia. ja używam tego k2-kuler może być stosowany we wszystkich rodzajach chłodnic więc możesz sobie wypróbować też
korolla1
Nowicjusz

Auto: Ford Ka

12 Wrz 2017, 12:52

Lub Dynagel :ok: Wszystkie płyny są robione teraz na bazie glikolu więć nie będzie problemów
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

12 Wrz 2017, 13:09

Ja mimo wszystko róznych kolorow bym nie mieszał
neo1977

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept Study CS1 2002
    Koncepcyjne BMW Concept Study CS1 przedstawia wizję przyszłego "niewielkiego" modelu BMW. Elementem determinującym styl tego czteromiejscowego studyjnego kabrioletu jest swoista więź tworzona przez eleganckie i lekkie nadwozie ...

14 Wrz 2017, 13:50

neo1977 napisał(a):Ja mimo wszystko róznych kolorow bym nie mieszał
Zgadzam się. Mamy taki wybór płynów że bez problemu możemy dobrać kolor na dolewkę taki jak mamy w układzie chłodzącym.

zielonek napisał(a):Lub Dynagel
Stosowałem i również mogę polecić chyba Dynagel 2000. On spełnia normy : G12, G12+, G12++. Najważniejsze jest dobranie płynu pod to co zaleca producent wtedy unikniemy ewentualnych problemów.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

28 Wrz 2017, 07:29

ja tam nie zwracam uwagi na kolor, byle jakość się zgadzała. teraz mam taki kuler płyn do chłodnic zielony a o ile się nie mylę wcześniej był różowy.
korolla1
Nowicjusz

Auto: Ford Ka

28 Wrz 2017, 22:51

ja mam podobnie, na kolor uwagi zupełnie nie zwracam. Ale pamiętajcie, aby czasem wyczyścić chłodnice - to większy problem niż kolory. polecam chociażby użyć jakiegoś zwykłego płynu doczyszczenia, jak ten - k2 radiator flush
bask
Początkujący

Auto: Opel

05 Lip 2018, 11:54

Odniosę się do marki Neste, ale nie chcę mówić o olejach. Mam doświadczenie z używaniem płynów do chłodnic od tej marki właśnie. Bardzo ekonomiczny, do tego nie zawiera żadnych szkodliwych dodatków. Na razie najlepszy, jaki używałem. Może tani nie jest, ale na pewno dobrze zaprojektowany. Z wieloma mechanikami rozmawiałem i marka dość rozpoznawalna u klientów klasy premium.
martinrekk
Nowicjusz

17 Lip 2018, 15:44

martinrekk napisał(a):Bardzo ekonomiczny .... Może tani nie jest
Ehh… czyli lepiej zrezygnować i kupić coś sprawdzonego w przystępnej cenie. Akurat płynów do chłodnic mamy sporo i wybierać również jest w czym, a najważniejsze żeby spełniał wymogi producenta danego układu chłodzenia w samochodzie to główna zasada.

Można sobie zerknąć na różne płyny i wybrać coś w przystępnej cenie.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!