Grande Punto 1.4 8V - rozrząd, olej i płyn w chłodnicy

09 Wrz 2018, 15:41

Witam Was serdecznie.
Będę miała do was sporo pytań - proszę mnie nie odsyłać do Google, bo od 2 tygodniu już czytam na ten temat. Potrzebuje konkretów w jednym miejscu.

W następnym tygodniu utylizacje już swojego wysłużonego lanosa i na 80 % będę posiadaczką Grande Punto z silnikiem 1.4 8 v 70 koników 2009 rok, 70 tyś przebiegu (wiem podejrzane, ale przyjrzymy się temu) zkilmą

Jakich informacji potrzebuje (jak na kobietę przystało, jestem troszkę zielone w takich tematach). Po zakupie będę chciała na start wymienić rozrząd, olej i płyn w chłodnicy.

Mam kupić jakiś zestaw, czy kupić wszystko osobno ? Jak to wygląda ? Rolki, napinacz, pasek osobno i pompę wody? Jeśli tak, jakich firm ? Od razu mówię, że nie chce wkładać tam byle czego. Jak już robić to porządnie.
Jaki olej kupić ? Wyczytałam, że 5W40 - zakładam, że nie jest gorszy wlany.
I jaki płyn do chłodnicy ?

W lanosie mam nówka sztukę akumulator (ma 5 miesięcy) 12 60Ah 540A jeszcze na gwarancji. Przez myśl przeszło, że może by się udało przełożyć do nowego auta. Zakładam z góry, że będzie za słaby, ale zapytać zawsze można. Jakich paramentów akumulatory macie w swoich kropkach ? Myślicie, że jak coś uda mi się sprzedać używany akumulator ? Jak nie dam znajomym do przełożenia za free.
W lanosie mam też nówki sztuki opony 14". Jaki jest standardowy rozmiar koła grande ?
Kraska29
Obserwowany

• 09 Wrz 2018, 18:34

Co do rozrządu to proponuje kwestie zakupu zostawić mechanikowi z tego względu ze jakby cos tam sie z nim stało po wymianie to nie będziesz miała prawa do reklamacji na usługę. Standardowo pasek Conti reszta może bym np INA.
    Olej
    Do Twojego auta idzie syntetyczny 5w40 zgodny z ACEA C3, marka temat rzeka, każdy poleci to co uważa za odpowiednie.

Akumulator
    Zalecany to 44ah o wymiarach 175x175x190
    Twoj moze się nie doładowywać no chyba ze sporo jeździsz.
    Opony 175/65/15
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Wrz 2018, 19:14

Bardzo dziękuje za odpowiedź :)
    Kraska29
    Obserwowany

10 Wrz 2018, 06:27

Wymiana rozrządu w tym silniku jest chyba jedną z najtańszych na rynku, więc wymieniał bym cały komplet najlepiej INA - powiedz tak w sklepie. Czasem warto żeby np. pasek zamawiał mechanik bo te paski lubią czasem występować w 2-3 wersjach.
    mateusz9986
    Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
    Prawo jazdy: 0- 3-2010
    Przebieg/rok: 15tys. km
    Auto: Renault Megane II ph II
    Silnik: 1.6
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2007
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
      Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
      Pickup ŠKODA FUNstar
      Nowy samochód marzeń 23 stażystów ze Szkoły Zawodowej ŠKODA Auto to zuchwały Pickup ŠKODA FUNstar. Koncepcja tego pojazdu, opartego na nowej ŠKODZIE Fabia, jest rezultatem projektu "samochód ...