Halogeny?

19 Lip 2006, 20:41

Witam, moze ktos na forum bedzie mogl mi odpowiedziec na pytanie dotyczace halogenow. Pewnego pieknego dnia jechalam sobie na swiatlach drogowych i z wlaczonymi halogenami i nagle zza (jak to sie mowi krzakow, nie wiadomo skad) wychylil sie Pan policjant i pomachal lizakiem.
Powodem mojego zatrzymania byly - jak on to stwierdzil bezuzasadnione urzywanie halogenow. Gesto sie tlumaczylam i skonczylo sie na pouczeniu.
Wiec pytanie - mozna czy nie - uzywac halogenow i kiedy?
Anna
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

19 Lip 2006, 21:06

Witam,
Generalnie to z halogenami zawsze jest problem ;) Ale przepisy mówią że halogenów można używać jeżeli przejrzystość powietrza jest mniejsza niż 100m (mgła), oraz na drogach krętych jadąc w nocy.
Policja zawsze się czepia nawet jak jedziesz w nocy jest pusto nikogo nie oślepiasz tylko sobie lepiej oświetlasz drogę to mogą cię skasować nawet na 100zl :? . Faktem jednak jest to że niektórzy bez głowy uzywają halogenów a to w nocy jak jest ladna pogoda naprawdę przeszkadza jadącym z naprzeciwka...
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

19 Lip 2006, 21:14

Tak se mysle, ze nie wydaje mi sie abym kogokolwiek oslepiala bo po pierwsze jechalam w ciagu dnia a slonce swiecilo mocno, a po drugie halogeny w moim aucie sa bardzo male ...
Anna
Nowicjusz

19 Lip 2006, 21:22

Anna napisał(a):Tak se mysle, ze nie wydaje mi sie abym kogokolwiek oslepiala bo po pierwsze jechalam w ciagu dnia a slonce swiecilo mocno, a po drugie halogeny w moim aucie sa bardzo male ...
Halogeny czy to w dzień czy w nocy można używać tylko tak jak jest w przepisach a wierz mi że nie ważne że one są małe ale świecą daleko i nawet w dzień mogą przeszkadzać innym. Dlatego w żeby w dzień było dobrze widać auto jeździ się na światłach mijania. Swoją drogą to jestem ciekaw dlaczego akurat w dzień jechałaś na halogenach?
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

19 Lip 2006, 21:30

ArteK napisał(a):Swoja˛ droga˛ to jestem ciekaw dlaczego akurat w dzien´ jecha?as´ na halogenach?

Wlasciwie to nie wiem czemu, moze dlateg aby byc lepiej widocznym?
A czy mozna w ciagu dnia jezdzic tylko na samych halogenach?
W ciagu najblizszych dni wybieram sie na wczasy - co mi poradzisz?
Wlaczac na trasie czy nie?
Anna
Nowicjusz

19 Lip 2006, 21:45

Generalnie w samochodoach jest tak że jak nie włączycz chociaż świateł pozycyjnych to halogenów nie zapalisz. Moja rada jest taka jeżeli chcesz być widoczna na trasie nie jeździj na halogenach tylko naświatłach mijania z wyłączonymi halogenami, wtedy policja napewno się nie przyczepi bo wskazane jest jeździć w dzień na światłach 8) daje to wieksze bezpieczeństwo jesteś lepiej widoczna z daleka no i nikogo nie oślepiasz...
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

19 Lip 2006, 21:47

Ok, dzieki.

Pozdr.
Anna.
Anna
Nowicjusz

19 Lip 2006, 21:54

Aha i jeszcze jedno... Życzę szerokiej drogi 8)
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

19 Lip 2006, 22:28

Nie dziekuje zeby nie zapeszyc :D
Anna
Nowicjusz

20 Lip 2006, 04:51

Zarowki halogenowe maja wszystkie samochody od lat 70-tych.Obecnie coraz czesciej stosuje sie jeszcze lepsze!

A to o czym pisze ta Ana - to sa swiatla przeciwmgielne! I jak sama nazwa wskazuje sa do doswietlania drogi w czasie mgly,deszczu sniegu!
natomiast swiatla tzw :"Krotkie" -drogowe - w wiekszosci dobrych sam sa na pol mocy wlaczone zawsze - dla lepszego spostzregania danego pojazdu Np maja je wszystkie subaru,Volvo itp!
Swiatla p.mglowe sa wlaczane tylko ze swiatlami :"krotkimi"=czyli mijania. Gdy jedzie sie na dlugich one nie moga sie swiecic!Zreszta w czasie mgly nie mozna uzywac swiatel dlugich- gdyz wtedy wogole nic nie widac!
Burus
burus
Początkujący

Miejscowość: USA

20 Lip 2006, 18:42

burus napisał(a):"Krotkie" -drogowe
Mała poprawka Drogowe to światła DŁUGIE.

Proponuję czytać posty przed wysłaniem, aby uniknąć tego typu błędów i przypominam o literówkach...
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

20 Lip 2006, 20:48

ArteK napisał(a):"Krotkie" -drogowe
Mała poprawka Drogowe to światła DŁUGIE.

Proponuję czytać posty przed wysłaniem, aby uniknąć tego typu błędów i przypominam o literówkach...

==================bur====>
zarowno krotkie jak i dlugie- sa swiatlami sluzacymi do oswietlania drogi w czasie jazdy zatem sa "drogowymi" standardowo zamontowanymi w kazdym pojezdzie!. Dla odroznienia sa jeszcze swiatla obrysowe i postojowe oraz stopowe i kierukowskazy!
Mowiac wiec :Drogowe mam na mysli TE KTORE SLUZA DO OSWIETLANIA DROGI! natomiast pzreciwmgielne sa sepcjalnymi ale nieobowiazujacymi swiatlami pomocniczymi- i nie sa w standardzie pojazdu- zwykle!A jesli sa to zawsze fabrycznie wlaczone w obwod razem ze swiatlami :"krotkimi"!
----------------------------------------------------------------------------
Niestety nie moge ustysfakcjonowac tutaj nikogo,kto zwraca uwage na "literowki" poniewaz ja tych bledow nie widze! - jestem dislektykiem co przykre ale niestety niezalezne ode mnie!Do tego mimo operacji na oczy z biska nie widze- klawiatury a coz dopiero jakichs :"literowek"!
To cos tak,jak jeden sie jaka,inny ma zeza,albo jest rudy czy ma kszywe nogi albo jest niedorozwiniety itp. Zatem:
Endshuldigung Heren und Damen!

Burus

----------------------------------------------------------------------------------
Przepraszam nad linią post "burusa" który niechcący został skasowany.

burus napisał(a):Drogowe mam na mysli TE KTORE SLUZA DO OSWIETLANIA DROGI! natomiast przeciwmgielne sa sepcjalnymi ale nieobowiazujacymi swiatlami pomocniczymi- i nie sa w standardzie pojazdu- zwykle!A jesli sa to zawsze fabrycznie wlaczone w obwod razem ze swiatlami :"krotkimi"!

Powiem tak u nas standardowo jeździ się na światłach mijania czyli krótkich, światła drogowe to długie i używa się ich sporadycznie, są jeszcze światła pozycyjne. Halogeny są światłami dodatkowymi tak jak Pan napisał ale włącza się je niezależnie od tego które światła są zapalone, nie można włączyć samych halogenów nie włączając świateł... Tak to u nas wygląda.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

20 Lip 2006, 21:05

Ostatnio bylem w komunie nad Wisla w 2003 r- miedzy czerwcem a grudniem! Takze zjezdzilem komune Unijna Cala Austrie Po Chorwacje i spowrotem pzrez Szwanzlandie az przez Danie i nowy most nad Skageragiem do Szwecji skad promem z Karlkrona do Gdyni!

Przedtem uzywalem ronych samochodow znajomych i rodziny zam w POkomunie PL od starych zlomow ,po dych nowutkie np Honda HR-X ow Opel Frontera,Ford Mondeo V6 st wag. itd ostatnio i w nastepnych latach sam.szwagra Szweda ktory uzywa moich w USA! jest to BMW 530 z silnikiem Diesla z roku 1999 z pzrebiegiem ponad 120 tys km!Wszystko jeszcze dziala wlasciwie tylko rdza juz go zre okrutnie!
( ludziska mysla,ze jak maja volvo czy Bunza- to go nawet rdza sie nie ima..??) he!he!
Zatem wiem,o obowiazku wlaczania swiatel krotkich - czyli mijania od ktoregos tam pazdziernika do ..??nawet mnie kiedys menda zatrzymal ,bo zapomnialem!
Natomiast stale wlaczone swiatla maja samochody w Scandinavii i kazdy tam sprowadzony ma ten designe! Podobnie jak standardowo ma je subaru- nawet w USA gdzie takich czy innych nakazow komuszych nie ma!
jesli sa jakies zmiany o obowiazku jezdzenia na swiatlach mijania to chyba jakies nowe..??
owe swiatla krotkie do jazdy pzrez caly dzien jakie maja samochody w Scandinavii nie sa zwyklymi ;Krotkimi" choc swieca sie te wlasnie zarowki,gdyz pobieraja najwyzej 1/3 normalnej ich mocy i w nocy na nich nie moznaby jechac. Te sie walcza osobno - choc tym samym pokretlem albo sa wlaczone permanentnie zalezy od marki pojazdu!

To tak samo ,jak ja mam w motocyklu!
Burus
burus
Początkujący

Miejscowość: USA

28 Sie 2006, 00:02

burus napisał(a):A to o czym pisze ta Ana - to sa swiatla przeciwmgielne! I jak sama nazwa wskazuje sa do doswietlania drogi w czasie mgly,deszczu sniegu!

W czasie mgły i śniegu - ok. Ale podczas deszczu BARDZO oślepiają jadących z przeciwka, a zwłaszcza światło przeciwmgielne odbite od mokrej nawierzchni :!:
"Nie jest sztuką zwrócić na siebie uwagę tonami spojlerów i neonów czy głośnym wydechem ... sztuką jest zrobić to bez nich."

Proste są dla szybkich samochodów; zakręty są dla szybkich kierowców! :)
pgmuzyk
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Zawiercie