Hatchback - 25tys

02 Lut 2021, 08:36

Hej! :D
Jakiś czas temu pisałem tutaj na forum z prośbą o pomoc w wyborze auta, ostatecznie wybór padł na opla astrę h gtc 2.0t. Mój początkowy budżet wynosił 15tys. natomiast rynek szybko zweryfikował i należało zwiększyć budżet do prawie 20tys., a mimo to ciężko dostać coś co nie będzie zajeżdżonym trupem :( No i do tego płacenie 20tys. zł za auto z 2005 roku chyba mija się z celem...

Koniec końców chyba odpuszczę astrę h gtc z moim wymarzonym 2.0t i chciałbym, żebyście pomogli mi wybrać coś innego. :cry:

Mój budżet to +/- 25tys., preferuję jakiegoś kompakta z benzyną, chciałbym, żeby auto było w miarę świeże, dobrze wyglądało z zewnątrz, w środku no i było dynamiczne tzn. żebym po prostu nie musiał go prosić, żeby jechał, bo mnie krew zaleje :angry: No i jeśli budżet pozwoli to chciałbym jakieś wyposażenie, a nie tylko radio :/ Ale cudów nie oczekuję.

Odnośnie ilości pokonywanych km. to rocznie robię jakieś 10tys., miasto/trasa, 50/50 do tego raz w roku wypad w długą trasę na wakacje. Oprócz budżetu na auto będę miał w rezerwie powiedzmy z 2tys, na jakiś przegląd zerowy, ale zakładam, że kupię dobre auto, które na starcie nie będzie wymagało remontu silnika za 8tys zł, bo silnik pije więcej oleju niż benzyny :naughty:

Preferuję auta, które nie będą super drogie w utrzymaniu, oczywiście, jak się coś popsuje czy będzie wymagało wymiany to zrobię, ale jak mam płacić np. 3tys za wymianę rozrządu to podziękuję :D

Na koniec jeszcze dodam, że nie interesuje mnie marka, chcę po prostu fajne sprawne autko, które zawiezie mnie do pracy i na wakacje. :D

No więc co kupić? Co poradzicie i co dobrego mogę dostać za takie pieniądze?

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc :D
Delcho
Początkujący

Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Opel Astra J
Silnik: 1.4 turbo
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

02 Lut 2021, 08:52

Delcho napisał(a):3tys za wymianę rozrządu to podziękuję

Ale wtedy co zrobisz? Będziesz jeździł aż zawory spotkają się z tłokami ?
Do tego przy silnikach z turbo raczej nie jest to porażająca kwota.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

02 Lut 2021, 08:56

Oczywiście, że nie. Jak trzeba zapłacić to się płaci. Po prostu chodzi o to, żeby auto nie rujnowało mi budżetu miesięcznego przy każdej możliwej naprawie :D Przykładowo znajomy kupił sobie e90 i tam koszty wszystkiego ogólnie były wysokie :?

Chyba będę celował w astrę J 1.4t bądź 1.6t, dostanę coś ładnego w tych pieniądzach? Raczej 5 drzwi. Jaki przebieg jest realny w takim aucie z 2009/2010 roku?

Jakie alternatywy dla tej astry? Nie chcę się skupiać znowu na jednym aucie, bo ciężej coś znaleźć. No i ogólnie to kupować teraz czy czekać do wiosny? Jak radzicie?
Delcho
Początkujący

04 Lut 2021, 09:00

To pomoże ktoś? :(
Rozglądałem się też za focusem mk3, ale tam nie wiem jaki za bardzo silnik i na co budżet pozwoli.
Delcho
Początkujący

04 Lut 2021, 09:47

Może Golf VI 1,4/122?
Tam jest łańcuszek w rozrządzie -koszt wymiany ok 1500 zł, ale...robisz 10 tys rocznie tak? To nawet biorąc pod uwagę "awaryjność" tego rozwiązania to tak do 60-70 tys i tak starczy czyli 6 lat u Ciebie, także tragedii nie ma.
Niech Cię nie zmyli mała ilość koni, ten silnik jest dość wydajny i fajnie jedzie szczególnie z dołu, no i jest opcja żeby podnieść moc pod 150.

Inna opcja to może właśnie tak jak wyżej Astra J 1,4 turbo 140 albo Bravo 1,4 tjet 150?
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8

04 Lut 2021, 10:05

Golfik jak najbardziej, właśnie nie jeżdżę jakoś dużo. Ogólnie to potrzebuję auta, które kupię w dobrym stanie za te 25k, będzie w miarę jechało i nie będzie problematyczne. Bravo raczej nie chcę, bo tyle kasy za bravo to chyba przesada.

Patrzyłem za fordem, ale budżet chyba za mały na 1.6t, a zwykłe 1.6 chyba będzie za słabe?

Także chyba astra i golf będą oki, jeszcze jakieś opcje?
Delcho
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dacia Duster Blackshadow nowa seria limitowana
    Wszechstronny SUV marki Dacia przybiera nową szatę miejskiego stylu. Dzięki starannie dobranym elementom wystroju zewnętrznego Duster Blackshadow nie pozostanie niezauważony. Wyróżnia go między innymi krata wlotu powietrza ...
    Poskramiacz śniegu z 1934 roku - Skoda Popular
    Czeska marka rozwijała przemyślane i skuteczne sposoby na radzenie sobie z dużym śniegiem i trudnym zimowymi warunkami już ponad osiemdziesiąt lat temu. Znany model POPULAR dokonał podczas zim lat 30 wielu spektakularnych ...

04 Lut 2021, 11:11

To może Kia Ceed z silnikiem 2.0 chyba był do 2010 roku dostępny w tym modelu a jak nie to może 1.6? W tym samochodzie silniki wypadają bardzo dobrze jeżeli chodzi o trwałość. W Twoim budżecie jesteś w stanie kupić takie auto nawet z 2012 roku.

A może coś takiego jak Hyundai Elantra 2.0 :) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

04 Lut 2021, 14:00

Ten Hyundai będzie chyba za mały. Odnośnie ceeda to jak on się ma pod względem wykonania, wyciszenia itp. w porównaniu do astry/golfa?

No i z jakim silnikiem kupię jakiegoś sensownego focusa? Bo jednak jest parę tych 1.6 turbo 180km.

Jeszcze odnośnie 1.4tsi w golfie to mogą być jakieś problemy z tym silnikiem? Mocniejsze wersję jakby się trafiły czyli 160/180km też są oki?
Delcho
Początkujący