Hatchback 30-35k?

15 Sie 2019, 23:32

Cześć,
Jak w temacie szukam hatchbacka, a że parę lat temu świetnie mi doradziliście to liczę, że i teraz się uda.
Przede wszystkim budżet jaki wpisałem jest znakiem zapytania bo nie znam się i nie wiem czy to odpowiednia cena za markę jaką upatrzyłem, liczę że mnie wyprowadzicie z błędu.

Obecne auto: Toyota Corolla E12 2003r 1.4 - niezniszczalna jak na razie ale troszkę już nudna.

Trasa łącznie 20 km dziennie do pracy 50% miasto - 50% autostrada. Wypad na weekend lub jak trzeba( :no: ) to do teściów, na wakacje wolę jednak samolot :)

Paliwo: tylko benzyna - nie chcę gazu
Pojemność: myślę, że 1,4 starczy jako, że auto będzie rejestrowane we Wrocławiu i wolałbym nie utonąć przy ubezpieczeniu.
Moc - obecnie jest 97KM, a raczej było - troszkę mało ale ciśnienia nie mam na tym punkcie.
Najistotniejszy punkt: Jak najmniej awaryjna, tak jak moja obecna corolla :)

Moje typy pod względem wizualnym:
1. Kia Ceed II lub Pro Ceed / Auris II / Focus Mk3 / Volvo V40 II - każdy tak samo mi się podoba
2. Hyundai i30 II / Opel Astra J

Co najważniejsze czy 30-35k jest realną ceną za dobry model z ww. ?
Czego się spodziewać za taką cenę przy ww. tzn. jaki przebieg, rocznik i stan czy wyposażenie tak w przybliżeniu bo na ogłoszeniach różne oferty cenowe się pojawiają ale ja chcę kupić auto sprawne i bezpieczne, a nie odpicowane i błyszczące.

Z góry dziękuję!
AreQ
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 08 2009

16 Sie 2019, 13:55

Za max. 35 wziąłbym pod uwagę:
Ford Focus MK3 1.6 125KM
Hyundai i30 II 1.6 MPI
Kia Cee'd II 1.6 GDI
Opel Astra J 1.4T

Różnica w OC między 1.4, a 1.6 wyjdzie max. 100zł, różnica w spalaniu to z 0,5l, a na autostradzie 1.6 spali nawet mniej od 1.4.

Volvo V40 raczej nieosiągalne w tym budżecie, Auris II też jeszcze nie poleciał tak z ceną.

Popatrz jeszcze na Civica VIII 1.8, spala również mało, jest bezawaryjny.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

16 Sie 2019, 14:15

Dziękuję, a za taką cenę czego mogę oczekiwać od takiego pojazdu zwłaszcza pod względem rocznika i przebiegu?

I tak z ciekawości, auris II i volvo v40 to jaki budżet będzie rozsądny? Bo jeśli warto to mogę dozbierać i poczekać, chociaż z drugiej strony powoli zbliżamy się już chyba do uboższych modeli z salonu jeśli się nie mylę?
AreQ
Nowicjusz

Prawo jazdy: 16 08 2009

16 Sie 2019, 18:35

Nie patrz na cenę i rocznik, bo w Polsce ceny różnią się do +50% ceny od najtańszego z danego rocznika, ze względu na czarne owce, czyli samochody powypadkowe i z przekręconymi licznikami w barwach bezwypadkowych.
Dlatego skup się bardziej na pewności zakupu, czyli pewnym sprzedawcy, aniżeli jaki rocznik i przebieg dostaniesz w tej kasie, bo jak wspomniałem - otomoto może Tobie pokazać, że coś dostaniesz, a realnie bezwypadkowego nie kupisz w tym budżecie.
Na tym forum dostaniesz pomoc w weryfikowaniu wyszukanych aut:
[link do bez-wypadkowe.net wygasł]
tomekdk

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Touareg I
    Touareg to duży SUV klasy średniej-wyższej, bezpośredni konkurent m.in. Mercedesa ML i Toyoty Land Cruiser. Konstruktorzy z Wolfsburga postawili na luksus i to, co teoretycznie w terenówce powinno być najważniejsze, ...