Żwawy samochód dla rodziny do 30 tys. w benzynie

14 Sie 2019, 12:13

Cześć wszystkim szukam pomocy w zakupie auta dla rodziny 2+1. Jestem dość wysoki (192 cm) obecnie męczę się jazdą mazdą 3 bk w dieslu dlatego szukam czegoś większego, tak żeby wygodnie się podróżowało i osoba siedząca za mną miała też trochę miejsca na nogi, bo obecnie jest jej ciężko jak się tam znajdzie :naughty: . Szukam auta pakownego stąd też pewnie kombi ewentualnie liftback z miarę mocnym silnikiem benzynowym tak około 200 kucy byłoby miło i przy okazji silnik musi nadawać się do przeróbki na LPG. Jazda moja jest różna czasami więcej miasta a są miesiące że więcej trasy. Obecnie moja mazda z silnikiem 1.6 diesel przez 4 lata dawała radę ale nagonka na diesle skłania mnie do zakupy benzynki z możliwością przerobienia na gaz.
Wpadły mi w oko:
- Ford Mondeo mk4 z silnikiem 2.5t od Volvo 220 km
- Renault Laguna III z silnikiem 2.0T 205 km

Pytanie do Was, które auto będzie przyjemniejsze w eksploatacji tzn. mniej awaryjne i tańsze w serwisowaniu. Spalanie przy ewentualnym montażu lpg nie jest ważne bo gaz tani jak barszcz. Mi bardziej podoba się mondziak, 5 cylindrów ładnie brzmi ale pewnie przez to droższy w eksploatacji od laguny. W aucie przydałby się tempomat, dwustrefowa klima, dobre wyciszenie kabiny to tak podstawowo. Rocznie robię 14-20 tys. (60/40 miasto/trasa). Ewentualnie może macie jakieś inne typy. Podoba mi się też C5 ale tam silnik tylko 140 km pod lpg. Na auto mam 30 tys. Wiem, że przy sprowadzaniu z "zagramanicy" akcyza na mondziaka będzie spora.

Mam nadzieję, że wystarczy. Dzięki z góry za pomoc. :ok:
l3ave
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 12 01 2009
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Mazda 3 BK
Silnik: 1.6 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

16 Sie 2019, 14:36

Laguna powinna być tańsza w eksploatacji, ale nie jest zbyt przestronnym autem. Sprawdź jak z miejscem na tylnej kanapie, jeśli masz jakąś w okolicy.
Mondeo jest super przestronne, koszty będą trochę wyższe jeśli chodzi o silnik - 5 cyl.,droższy rozrząd, wyższe spalanie o 1 litr.

Większy problem to sytuacja rynkowa - mało sensownych egzemplarzy Forda jak i Renault.
Możesz też poszukać Volvo V70 III 2.5T, podwozie to samo co w Mondeo.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

16 Sie 2019, 14:41

Dzięki za odpowiedź na pewno sprawdzę też Volvo :ok:
l3ave
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 12 01 2009
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Mazda 3 BK
Silnik: 1.6 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

16 Sie 2019, 16:42

Laguna jest dość ciasna jak na swój segment, mondeo o wiele przyjemniejsze, eksploatacja bedzie na jednym poziomie miedzy jednym i drugim, nawet wspomniany rozrząd kosztuje podobnie, to ze jest jeden cyl wiecej nie znaczy ze ma być drożej. Jedyny dylemat teraz to akcyza.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Szukasz samochodu do XXX zł? Przeczytaj koniecznie!
    Jesteś na tym forum pierwszy raz? Szukasz porady co kupić do wybranej przez Ciebie kwoty? Użyj wyszukiwarki! Może znalazła się już odpowiedź na dręczące Ciebie pytanie, a Ty zaoszczędzisz swój czas! Dbaj o forum i ...