REKLAMA
Hej!
Za miesiąc/dwa zacznę rozglądać się za jakimś samochodem. Obecnie poruszam się merivą a 1.6 z gazem, która ma zabójcze 13,3s do 100km/h. Oplem zrobiłem już dziesiątki tys. km, więc jakieś podstawowe pojęcie o jeździe mam.
Czego szukam
Szukam ładnego 3 drzwiowego hatchbacka do 20tys. zł. Nie zależy mi na bagażniku, jeździć będę głównie w 2 osoby.
Czego oczekuję od auta
-w miarę możliwości świeży rocznik
-przyzwoita dynamika (chcę swobodnie wyprzedzać, tak żeby była różnica w porównaniu z obecnym autem)
-dobre prowadzenie
-przyzwoity komfort, wyciszenie - nie oczekuję cudów, ale wolę kupić to lepiej wykonane i wyciszone auto z klasy niż to gorsze
-jak najlepsze wyposażenie
-nie wygórowane ceny eksploatacji samochodu oraz napraw
-jeśli autko będzie sporo paliło to fajnie jakby można było założyć LPG
Jak użytkuję samochód
Miesięcznie robię maksymalnie 1000km, głównie odcinki 5 do 20km, raz/dwa razy w tygodniu "trasa" 60km w jedną stronę. Raz w roku jakiś dalszy wypad z dziewczyną 800km, więc fajnie jakby auto nie czuło się najgorzej na autostradzie.
Ogólnie to na początku nosiłem się z zamiarem kupna astry h GTC 2.0t z 2005 roku za jakieś 15tys. zł natomiast chyba lepiej będzie troszkę dołożyć i kupić nowsze auto kosztem dynamiki, bo 15 letni samochód już w momencie jak go kupię nie będzie należał do najmłodszych.
Obecnie mój typ to renault megane 3 coupe z 1.4TCE bądź 2.0TCE. Co sądzicie? Będzie pod jakimś względem lepsza o wyżej wspomnianego GTC? Doradźcie coś bo nie chcę pakować kasy w błoto tylko kupić w miarę rozsądne autko.