Pierwsze auto za 5tyś

21 Gru 2020, 11:21

Witam, szukam swojego pierwszego auta.

Budżet to 5 tysięcy, I oczywiście do tego pakiet startowy na konieczne naprawy, oleje, itp liczę jako dodatkowe 2 tysiące.

Z wymagań to klimatyzacja, najlepiej jak najdłuższe opłaty, I w zasadzie to tyle. Wiadomo "jeździ skręca, hamuje i nie kąpie na głowę"

Auto głównie do tras na krótkich odcinkach, ok 20km i kilka razy w miesiącu jakas dłuższa trasa 300km. Także szukam benzyniaka, ewentualnie LPG.

Fajnie jakby auto było dość tanie w eksploatacji, i w miarę solidne żeby nie latać co chwila po mechanikach, ale wiadomo nie oczekuje cudów po 20 letnim samochodzie.

Samochody których nie biorę pod uwagę: seicento, cinquecento, uno, lanosy, skody, yarisy

Samochody które mnie zainteresowały:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł] Ten seat wydaje się dość solidny

[link do oferty na Olx wygasł] Troszke daleko ale jakby był taki jak w opisie to warto podjechać

[link do Sprzedajemy wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] nie mogło zabraknąć corsy, jednak dość ubogi opis

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] a peugeot? słyszałem że problemy z elektronika

[link do oferty na Olx wygasł] też fajne clio, ale chyba bez klimy

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] warto dołożyć?

[link do oferty na Olx wygasł]
Civic mnie też zainteresował tym bardziej że wujek bardzo chwali japońce ze względu na ich pancernosc

Polski salon, ale chyba od handlarza

Co sądzicie o tych propozycjach? może coś innego? Dzisiaj będę dzwonił, pytał, jutro mam zamiar jechać i obejrzeć co ciekawsze

Jestem ze Śląska, jeśli chodzi o lokalizację auta to: Żywiec + 30km
sztygarq11
Nowicjusz

21 Gru 2020, 12:47

Te seaty bym odpuścił...Golf taki sobie, obejrzeć można ale raczej nic specjalnego nie będzie.
Skupiłbym się właśnie na jakimś Punto, a najlepiej to jedź obejrzyj takie najciekawsze.
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

21 Gru 2020, 16:15

Jak mam być szczery to nic ciekawego oprócz tego co masz pod nosem czyli Fiesta i 307. Albo gruzy albo handlarze..

Jakby Cię to interesowało to kolega z pracy będzie miał na sprzedaż Focusa 1.6 benzyna 2001rok,srebrny 5drzwi za jakieś 2500-3000zł i jak na Focusa z tego roku blacha całkiem całkiem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Gru 2020, 18:59

demirbiras napisał(a):Te seaty bym odpuścił...Golf taki sobie, obejrzeć można ale raczej nic specjalnego nie będzie.
Skupiłbym się właśnie na jakimś Punto, a najlepiej to jedź obejrzyj takie najciekawsze.

Zrobię jak mówisz, a tak na marginesie, co z tymi seatami nie tak?

Barol napisał(a):Jak mam być szczery to nic ciekawego oprócz tego co masz pod nosem czyli Fiesta i 307. Albo gruzy albo handlarze..

Byłem dziś oglądać 307 w komisie, bo tam ciekawa opcja z gwarancją, ale widać że coś było stuknięte i zamaskowane, i ogólnie takie dość mieszane uczucia co do niego, zobaczę jutro tego z ogłoszenia.

Barol napisał(a):Jakby Cię to interesowało to kolega z pracy będzie miał na sprzedaż Focusa 1.6 benzyna 2001rok,srebrny 5drzwi za jakieś 2500-3000zł i jak na Focusa z tego roku blacha całkiem całkiem.

Kolega też gdzieś tutaj ze Śląskiego? Mechanicznie też w porządku z nim?
sztygarq11
Nowicjusz

21 Gru 2020, 21:26

sztygarq11 napisał(a):Kolega też gdzieś tutaj ze Śląskiego? Mechanicznie też w porządku z nim?

Jaworzno koło Katowic.
Mechanicznie z tego co narazie wiem to coś buczy w okolicach w przednich kół ale jak chcesz to dopytam co i jak.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lakiernia powłok zewnętrznych
    Audi uruchomiło w swojej fabryce w Ingolstadt nową lakiernię powłok zewnętrznych. Prof. dr Hubert Waltl, członek zarządu Audi AG ds. produkcji, razem z dyrektorem fabryki Albertem Mayerem i przewodniczącym Rady Zakładowej ...