Hatchback do 7 tys zł.

29 Sie 2009, 22:18

Siemka. Panowie poszukuje jakiegoś hb do 7 tyś jak w temacie. Motor jakieś 1,6 w benzynie, może być z gazem ale nie koniecznie 3 drzwiowy . Myślałem nad:
- honda civic V
- golf II / III
- polo
- nissan almera
- mazda 323f
- astra f
- może jakiś fiat renault

Co byście polecili? Samochód będzie pewnie stał pod chmurka więc żeby były jakieś w miare blachy i żeby był prosty w naprawie, żeby można mniej skomplikowane rzeczy zrobić samemu. Z góry dzięki za odpowiedz.

[ Dodano: Nie Sie 30, 2009 11:26 ]
może seat ibiza II albo jakaś cytrynka?
alexkret
Początkujący

Miejscowość: Z daleka

30 Sie 2009, 11:20

Ja osobiście wybrałbym Honde V... Wspaniałe silniki, dobra trwałość. Troszkę gorzej z zabezpieczeniem antykorozyjnym, ale nie ma tragedii... Tylko to z łatwymi naprawami jakoś mi do niej nie pasuje :D Mogę się mylić, ale wydaje mi się że Civic jest już bardziej zaawansowanym technologicznie modelem od konkurentów typu golf itd...

Jeżeli ma być łatwy w naprawie, to może coś takiego?
[link do oferty na Allegro wygasł]

Punciaki bardzo chwalą właśnie za prostotę i tanie części. Rzadko kiedy ew. naprawa przekracza 200-300 złotych...

Polecam również zwrócić uwagę na ten model

[link do oferty na Allegro wygasł]

Sam na takiego choruję. Fakt, ten na aukcji nie jest piękny, ale jeśli znajdzie się takiego w ładnym stanie z takim silnikiem (niska masa=bardzo dobre osiągi) pozostaje tylko zazdrościć. Bardzo porządne, bezawaryjne autka.

Zwróć jeszcze uwagę na Astry. W tej cenie na pewno znajdziesz zadbany egzemplarz.
fragman_91
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

30 Sie 2009, 11:27

Ja z kolei oddam swój głos na Astrę,bo dobra do gazu a i z gazem już założonym aut na sprzedaż jest sporo.Wogóle w Astrach można trochę poprzebierać...
Dodatkowo polecam także Ibizę z 1,4. I na koniec powiem,że najgorszym rozwiązaniem w tym przedziale cenowym nie jest Bravo z 1,2 16v w benzynie oraz 1,9 JTD w dieslu. To najlepsze "cywilne" silniki w tym aucie.No i niezły rocznik oraz ładny samochód... :smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

30 Sie 2009, 11:46

Ja rowniez jestem za Astra i Ibiza i Civic V gdyz kumpel ma i rowniez trzyma pod chmurka bo niema garazu i auto ma niewiem ile ale chyba z niecale 2lata i musze powiedziec blacha jest okey
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

30 Sie 2009, 12:15

No właśnie zastanawiam się nad tymi trzema. Najbardziej podoba mi się honda, jezdziłem taka z motorem 1,5 90km to całkiem przyjemnie się zbiera ale boje się o te blachy, opel ponoc tani w utrzymaniu ale jakoś nie podobają mi się a co do seata to jest to kusząca propozycja ale nigdy nie miałem z tą marką styczności. może ktoś coświęcej o nim napisać, z jakim motorem najlepiej szukać np ten mi się podoba [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
alexkret
Początkujący

30 Sie 2009, 12:28

No ja wlasnie tez smigalem pare razy Civem kumpla ale z nim juz nigdy wiecej,kiedys wracalismy w 3,odcinek ja wiem 6-7km przejechalismy doslownie w niecale 10min i caly czas na zegarze 80-90km/h,jedynym mankamentrem Astry i Civica sa tylne nadkola ktore ruda lubi wcinac ale jesli trafisz na zadbany egzemplarz nie powinno byc tragedii,a co do tej Ibiza mysle ze warta zainterestowania
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sekrety Takumi - kim są rzemieślnicy Lexusa?
    Samochody Lexusa wyróżniają się wieloma cechami - odważną stylistyką z atrapą chłodnicy w kształcie klepsydry, napędami hybrydowymi, które są wizytówką marki i nietypowymi rozwiązaniami, jak ruchome zegary. ...
    Dlaczego zwolennicy hybryd wybierają Toyotę C-HR?
    Toyota C-HR Hybrid szturmem zdobyła rynek hybryd w Polsce i jest liderem aut z takim napędem. Sprawdzamy, co czyni ten samochód aż tak popularnym. Odważny crossover Pierwszą zapowiedź kompaktowego crossovera Toyoty ...

30 Sie 2009, 13:15

Zauważyłem że spora część tańszych modeli Civica ma rdzę na ... masce i klapie od bagażnika. Te elementy też warto by było sprawdzić przed kupnem.
fragman_91
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

30 Sie 2009, 13:24

Chcesz coś mało awaryjnego młodego i ładnie wyglądającego??? Kup bravo/brava w jtd a nie pożałujesz.... Zrobiłem swoim 35 tyś km od roku i dołożyłem pęknięty przewód paliwowy za 10zł ....
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Rok produkcji: 2008

30 Sie 2009, 19:10

Po szukałem, po czytałem no i został seat, fiat i civic ale ale nie wiem czy się nie wstrzymać jeszcze z miecha i dorzucić jeszcze 3 tyś i znalezć ibizy z 1,9tdi
alexkret
Początkujący

30 Sie 2009, 19:31

Jak mozesz to poczekaj ten miech i poszukal bym tej Ibi z TDI
Barol
Awatar użytkownika

30 Sie 2009, 19:47

A to nie jest ten sam silnik co w golfie??
alexkret
Początkujący

30 Sie 2009, 19:58

Mi sie wydaje ze chyba tak
Barol
Awatar użytkownika

31 Sie 2009, 06:44

To jest ten sam silnik.
Oczywiście pojawia się w różnych mocach ale to tylko w sumie zależy od zastosowanej turbiny ale sam silnik to ten sam silnik. Oczywiście mówimy o danym przedziale lat produkcji.
Z benzyny polecam Ibizę z 1,4.Prosty i przyjemny silnik do normalnej jazdy. Natomiast przestrzegam przed 1,0l.
artur73
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

07 Wrz 2009, 18:33

Siemka Panowie. Odświeżę temat bo dozbierałem kasy do 10tyś więc zaczynam szukać hb do 10tyś. Co polecacie? czy dalej szukać civica V gen ale dobrze utrzymanego z pełną opcja czy czegoś innego szukać?
alexkret
Początkujący

07 Wrz 2009, 19:12

Ibiza TDI
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Civic VTEC
Cordoba Coupe TDI
Civic V Coupe
Ja na Twoim miejscu zastanowil bym sie nad Cordoba-rzadko spotykany model Coupe do tego jeszcze z silnikiem diesla,poprostu marzenie albo Civic Coupe bardzo ładna stylistyka nadwozia no i z VTECem pod maska marzenie poprostu
Barol
Awatar użytkownika