18 Maj 2015, 17:15
Cześć,
będę w najbliższym czasie kupował samochód, w związku z czym prosiłbym was o małą pomoc przy wyborze oraz rozwianie moich wątpliwości
Info:
1. Budżet : max 26 000 zł
2. Sposób użytkowania : głownie miasto, kilka razy w roku trasa (ok. 10-15k rocznie)
3. Samochód najchętniej bym kupił w mazowieckim + plus sąsiadujące województwa.
4. hatchback (najlepiej 5 drzwi)
5. nie starszy niż 2007 rok
6. Jednostka silnikowa relatywnie bezawaryjna i oszczędna (spalanie w mieście nie większe niż 8 litrów)
7. Benzyna czy Diesel - co do tego nie jestem pewny.
Ważność poszczególnych czynników przy wyborze auta
30% - spalanie,
25% - bezawaryjność,
25% - przyjemność z jazdy,
20% pozostałe - rzeczy typu wielkość bagażnika, wejście AUX,USB, ilość poduszek, ilość miejsca na tylniej kanapie, prestiż marki etc.
Jak na razie mam kilku faworytów z poszczególnymi jednostkami:
1. Fiat Bravo II (1.6 Multijet 120KM, 1.9 JTD 150KM, 1.4 T-jet 120KM)
2. Ford Focus Mk2, po lifcie (1.8 TDCi 115KM, 1.8 Durateq 125KM, 1.6 Durateq 100KM)
3. Honda Civic, UFO (1.8 i-VTEC 140KM, 2.2 i-CTDi 140KM)
4. Ford Fiesta VII (1.4 Duratec 96KM, 1.6 Duratorq TDCi 95KM
5. Mazda 2 II(1.3i 86KM 1.5i 103KM)
6. Seat Ibiza V (1.4 MPI 85KM)
7. Mitsubishi Lancer Sportback IX (1.5 MIVEC 109KM, 2.0 DiD 140KM)
Jak na razie faworytami są Ford Focus i Fiat Bravo.
Kwestią jest czy Honda Civic i Mitsubishi Lancer w tym budżecie to nie będzie trup ?
Samochody które najmniej biorę pod uwagę to Mazda 2 oraz Seat Ibiza V ale może warto im się przyjrzeć (wydają się trochę za małe)
Co do Forda Fiesty to jestem ciekaw waszej opinii apropo tych silników czy to są typowe toczydła czy można mieć jakąs przyjemność z jazdy nimi.
Jeżdzę raczej dynamicznie i do tej pory raczej nie zwracałem uwagi na paliwo bo jeździłem samochodami służbowymi ale przyszedł czas na kupno czegoś swojego i trzeba będzie ponosić koszty więc oszczędność w spalaniu auta jest dla mnie istotna.
Kolejnym pytaniem jest czy rzeczywiście lepiej jest wybrać Benzyne jeśli będę jeździć głownie po mieście czy ktoreś z w.w Diesli dadzą radę przy np. raz w tygodniowym wypadzie 30 minutowym na trasę (chodzi głównie o FAP/DPF).
Z góry dzięki za odpowiedź i wszelkie uwagi.
Pozdrawiam