Samochód osobowy uniwersalny od 10 000 do 20 000 zł benzyna

21 Maj 2015, 09:26

Witam, mój problem polega na tym, że muszę zakupić samochód...
Problem ponieważ w chwili obecnej będzie jeżdżony przez moją kobietę do pracy i z powrotem łącznie około 50km plus co 2 weekend dodakowo 50 km.

Przebieg nieduży, mamy jeszcze dwa auta jedno seiczento ale tego się chcemy pozbyć i zastąpić czymś bardziej "luksusowym". Drugie auto służy do jazdy do sklepów i wszędzie indziej gdzie nie jeździ obecne sejczento :P

Problem polega na tym, że auto które chcemy kupić w najbliższym czasie około roku może stać się autem głównym, czyli takim które będzie głównie użytkowane. W razie mojej potrzeby chce aby auto mogło wskoczyć na taksówkę.

Ja jestem duży i dobrze się czuje gdy mam przestronne auto w środku, kobita jeździ małymi "prykami" i nie umie ani jeździć ani parkować... no ale będzie musiała się nauczyć bo nie kupie ani a3 ani corsy...

Interesują mnie auta:
-Opel Vectra C 1.8 benzyna - autko z zewnątrz mi się podoba, w środku wnętrzne zaprojektowane przez drwala ale schludne, silnik nadaje się do gazu(?) no i chyba tania eksploatacja(?). Ogólnie fajna tania limuzyna. Minusy słabe zawieszenie(?)

-Mazda 6 - 1.8 benzyna - do gazu chyba się nada? Z zewnątrz ok chociaż troche wieśniackie lampy z tyłu ale środek na plus ;) Nie siedziałem w niej :( ale widać że tam ktoś wnętrze zaprojektował ;)

-Skoda Octavia 1.9 TDI - niezawodny silnik, ale ni to ładne z zewnątrz ni to ładne w wewnątrz, ni to nico :P

-Alfa Romeo 159 Jtd - Ahhh... i Eh... Auto piękne pod każdym calem, z zewnątrz chwyta za serce w środku piękne, Silniki ponoć bardzo żywotne, zawieszenie wytrzymałe. Alfa ma złą reputacje ale przez to można ją wyrwać w lepszej kasie :P

Ogólnie Diesli się boję (oprócz tych na pompo wtryskach), wolałbym zagazować benę.

Ogólnie widzę to tak:
Kupie auto w benzynie i tak będzie jeździć, gdy auto stanie się autem numer 1 to wtedy wstawiamy LPG.

Jeszcze myślałem może o audi A b6 w 1.9TDI

Co do budżetu, czemu taka rozbieżność?
Wole wydać mniej, i powymieniać oleje rozrządy oponki i zostawić sobię na montaż lpg ;)

Górna granica jest przewidziana tylko dla alfy :P ale chciałbym wydać od 10 do 15 tys.

Pomóżcie coś sensownie wybrać :) Dziękuje

PS: jestem ze śląska.
romangiertych
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 03 1932
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: kangur
Silnik: flinston
Paliwo: Benzyna
Typ: Van

21 Maj 2015, 10:47

romangiertych napisał(a):Górna granica jest przewidziana tylko dla alfy
20k za 159, ciekawe... :roll:
Tylko nie pisz, że po tyle chodzą na alledrogo bo to jest śmieszne podejście
W maździe lepiej poszukać 2.0. Pojedzie lepiej i spali w sumie tyle samo. Uwaga na rdzę.
Audi lipne zawieszenie i to też raczej górna granica budżetu
romangiertych napisał(a):Ogólnie Diesli się boję (oprócz tych na pompo wtryskach)
To też dobre :D CR tańszy i cichszy od traktora z pompowtryskami
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Maj 2015, 10:57

Rozwiń ostaną myśl i skrót CR. Bo nie zrozumiałem.

Alfe 159 idzie kupić za 20 kilka tysięcy. Nawet oglądałem jedną w autoryzowanym salonie po wymianie turbiny za 24 tysiące, zarejestrowana. Przy czym nie jestem zbyt przekonany żeby wyrzucić wszystkie pieniążki w auto :(

Jeszcze myślałem może kia sportage
romangiertych
Nowicjusz

21 Maj 2015, 11:04

romangiertych napisał(a):Alfe 159 idzie kupić za 20 kilka tysięcy
20 kilka to nie 20. Z tym ze "kilka" to tak, najlepiej 25k wzwyż
CR czyli Common Rail. Tutaj jest na jego temat https://www.forumsamochodowe.pl/slownik-motoryzacyjny/103-common-rail/
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

21 Maj 2015, 11:11

Opel Vectra C 1.8 - b.fajnie się gazuje. (ogladaj czasami aukcje na allegro "omega1217" sprowadza tylko Vectry i ma/miał swój temat na forum i go chwalili.
Audi A4 B6 - tak jak mówi Mike raczej górna granica, jeszcze może być silnik 1.8t + LPG.

Zobaczcie jeszcze:
Lexusa IS 200 - + LPG, też górna granica.
SAAB 9-3 - 1.9 TiD lub coś w benzynie + LPG musiałbyś doczytać forum SAABA co najlepiej montować.
Rover 45/75 - więcej może powiedzieć Kirin88
Toyota Avensis I 1.8/2.0,
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

21 Maj 2015, 11:21

A czy mógłby ktoś mi powiedzieć coś więcej na temat mazdy 6 1.8 lub 2.0 i ewentualnego lpg?
romangiertych
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy Honda Accord to dobra inwestycja?
    Decyzja o zakupie nowego auta dla wielu osób jest prawdziwą męczarnią. Bardzo duża oferta, bardzo dużo danych liczbowych, mnóstwo informacji. Jednak przyjrzyjmy się na przykładzie jednego z modeli Hondy jakie ...
    Volvo V60 Plug-IN - Najbezpieczniejsza hybryda na świecie
    Nowe Volvo V60 Plug-IN zostało określone przez Euro NCAP najbezpieczniejszym autem na świecie wyposażonym w napęd hybrydowy. W teście europejskiego instytutu samochód otrzymał najwyższy wynik pięciu gwiazdek. "Wszystkie ...

21 Maj 2015, 11:42

Według mnie 2.0 jest lepszym wyborem, lepiej jedzie, spalanie niewiele większe niż w 1.8 . Wybór należy do Ciebie w zależności od tego czego potrzebujesz.
Moje zdanie jest takie , że ten 1.8 jest trochę za słaby do tego samochodu .
Paweł83
Początkujący