REKLAMA
Witam, mój problem polega na tym, że muszę zakupić samochód...
Problem ponieważ w chwili obecnej będzie jeżdżony przez moją kobietę do pracy i z powrotem łącznie około 50km plus co 2 weekend dodakowo 50 km.
Przebieg nieduży, mamy jeszcze dwa auta jedno seiczento ale tego się chcemy pozbyć i zastąpić czymś bardziej "luksusowym". Drugie auto służy do jazdy do sklepów i wszędzie indziej gdzie nie jeździ obecne sejczento
Problem polega na tym, że auto które chcemy kupić w najbliższym czasie około roku może stać się autem głównym, czyli takim które będzie głównie użytkowane. W razie mojej potrzeby chce aby auto mogło wskoczyć na taksówkę.
Ja jestem duży i dobrze się czuje gdy mam przestronne auto w środku, kobita jeździ małymi "prykami" i nie umie ani jeździć ani parkować... no ale będzie musiała się nauczyć bo nie kupie ani a3 ani corsy...
Interesują mnie auta:
-Opel Vectra C 1.8 benzyna - autko z zewnątrz mi się podoba, w środku wnętrzne zaprojektowane przez drwala ale schludne, silnik nadaje się do gazu(?) no i chyba tania eksploatacja(?). Ogólnie fajna tania limuzyna. Minusy słabe zawieszenie(?)
-Mazda 6 - 1.8 benzyna - do gazu chyba się nada? Z zewnątrz ok chociaż troche wieśniackie lampy z tyłu ale środek na plus Nie siedziałem w niej ale widać że tam ktoś wnętrze zaprojektował
-Skoda Octavia 1.9 TDI - niezawodny silnik, ale ni to ładne z zewnątrz ni to ładne w wewnątrz, ni to nico
-Alfa Romeo 159 Jtd - Ahhh... i Eh... Auto piękne pod każdym calem, z zewnątrz chwyta za serce w środku piękne, Silniki ponoć bardzo żywotne, zawieszenie wytrzymałe. Alfa ma złą reputacje ale przez to można ją wyrwać w lepszej kasie
Ogólnie Diesli się boję (oprócz tych na pompo wtryskach), wolałbym zagazować benę.
Ogólnie widzę to tak:
Kupie auto w benzynie i tak będzie jeździć, gdy auto stanie się autem numer 1 to wtedy wstawiamy LPG.
Jeszcze myślałem może o audi A b6 w 1.9TDI
Co do budżetu, czemu taka rozbieżność?
Wole wydać mniej, i powymieniać oleje rozrządy oponki i zostawić sobię na montaż lpg
Górna granica jest przewidziana tylko dla alfy ale chciałbym wydać od 10 do 15 tys.
Pomóżcie coś sensownie wybrać Dziękuje
PS: jestem ze śląska.