Witajcie, nie ukrywam że zarejestrowałem się tu głownie po to by otrzymać jakąś poradę ale jak to mam w zwyczaju pewnie zostanę na dłużej
Sprawa wygląda tak, mam jakieś 25 000 zł na samochód (na opłaty zwiazane z zakupem jest osobna skarbonka) i w tej cenie myślałem o czymś jak Seat Ibiza z 05-06, nieco starszym Leonie, Hondzie Civic i ostatnio też Focus w tej 2-giej budzie mnie zainteresował. Najbliżej mi do zakupu ibizy ze względu na "sentyment" po starej cordobie Taty która mimo swojego wieku nie wymagała żadnych napraw ale niestety została skasowana ;/
Druga odsłona wygląda mniej więcej tak że rodzice dołożą kasy i kupie coś nowego, prawdopodobnie w najgorszym możliwym wyposażeniu z najmniejszym silniczkiem co szczerze mówiąc nie podoba mi się ani trochę. Chevrolet Aveo, Grande punto, Renault Clio i jeszcze kilka podobnych... Grande Punto z silnikiem 1.4 i takim wyposażeniem jakie mniej więcej bym chciał to jakieś 41-42 000 zł co będzie ciężkie do wytargowania z rodzicami...
Czego oczekuje od samochodu? ABS, wspomaganie, el. szyby, światła przeciwmgielne, jeśli w używanym to klima bo w nowym niekoniecznie, jakiś w miarę sprzęt audio, nie jakieś hi-end ale tak żeby uszy nie odpadały. Silnik benzyna bo więcej niż 15 000km nie planuje rocznie, minimum 1.4 max 1.8
Oglądałem również kilkanaście ostatnich tematów podobnych kwotowo ale jakoś mnie specjalnie na nic nie naprowadziły
Moje pytanie głownie sprowadza się do tego czy lepiej kupić kilkuletnią używkę, lepiej wyposażoną czy pchać się w najtańsze "łyse" nówki?
Tak więc szybkie streszczenie i prośba o polecenie czegoś godnego:
Nowy - do 40 000 zł
Używka - 25 000 zł
Yhh, się rozpisałem pewnie bez ładu i składu ale może czegoś się domyślicie
Pozdrawiam, Devilus