Zakup pierwszego samochodu

01 Maj 2011, 15:00

Witam

Zastanawiam się na zakupem auta do 7000zł, po długich poszukiwaniach postawiłam na Renault pomimo wszelkich negatywnych opinii.

Proszę o ocenę co lepiej wybrać:

Megane
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

czy Clio

Na co zwrócić szczególną uwagę?
Ostatnio edytowany przez martita89 02 Maj 2011, 14:45, edytowano w sumie 2 razy
martita89
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

01 Maj 2011, 17:53

Widac, ze te Meganki krajowe sa, brak klimy, sterowania radiem w kierownicy czy halogenow. Co z drugiej zwieksza szanse, ze nie sa skladane z dwoch innych. Obie niezle wygladaja na tych zdjeciach. A na co zwaracac uwage? Skoro jezdzily w Polsce warto by sprawdzic na stacji zawieszenie. Poza tym zajrzec po samochod - czy nie ma rdzy, obejrzec okolice tylnych nadkoli. Jezeli sprzedajacy pisze o tym ze nowy rozrzad etc - niech pokaze faktury i rachunki za uslugi.
budzimir
Nowicjusz

Miejscowość: Lodz

01 Maj 2011, 17:58

Clio II po liftingu było by lepsze niż megane choć by dla tego, że nie ma problemów z rdzą i jest troche bardziej dopracowanym autem ale z tych co wymieniłeś to lepsza będzie jednak megane choć by dla tego że młodsze
Grigorij
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

02 Maj 2011, 14:03

A może ktoś coś powiedzieć o Alfie Romeo 146?
Szczególnie interesuje mnie awaryjność tego auta.

Znalazłam taką ofertę [link do oferty na Allegro wygasł]
Warto jechać oglądać?
martita89
Nowicjusz

02 Maj 2011, 14:11

Dobrze wyglada na zewnatrz i wewnatrz, kierownica i itp, nie sa wytarte.

Z awaryjnoscia to srednio, ale duzo czesci dzieli z Fiatem wiec sa tanie. Wahacze jakies lepsze sa drogie.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

02 Maj 2011, 14:40

Znalazłam jeszcze dwa autka w przystępnej cenie i chyba bardziej solidniejsze :wink:

Toyota Corolla [link do oferty na Allegro wygasł]

Mitsubishi Carisma [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co o tym można powiedzieć, godne uwagi?
martita89
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...

02 Maj 2011, 15:45

Widzę,że kolezanka nie boi się...egzotyki... :neutral:
Pomimo atakcyjności powyższych Alf itp,jak pragmatyk i praktyk,proponuję Tobie rozerzeć się w cenie do 7k za Nissanem Almerą,Punto II lub jakąś Ibizą.
Pozdro :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

02 Maj 2011, 15:55

bierz toyotę, zobaczysz jakie to fajne uczucie omijac mechaników i nie martwić się że zaraz coś się ro.pier.doli. Pierwszy samochód ma byc najmniej awaryjny i jakąś jeździć, nie patrz na wygląd. Jeszcze przyjdzie czas na superanskie auta
tedzikooo
Nowicjusz

Miejscowość: Wyszków

02 Maj 2011, 19:30

tedzikooo napisał(a):bierz toyotę, zobaczysz jakie to fajne uczucie omijac mechaników i nie martwić się że zaraz coś się ro.pier.doli. Pierwszy samochód ma byc najmniej awaryjny i jakąś jeździć, nie patrz na wygląd. Jeszcze przyjdzie czas na superanskie auta

To niech będzie Toyota, mam dwie oferty:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tylko tutaj ten przebieg chyba za mały...

[link do oferty na Allegro wygasł]

Na co tutaj patrzeć przy zakupie?
martita89
Nowicjusz