Hatchback z LPG na dłuższe trasy do 16tys.

25 Wrz 2015, 16:17

Witam wszystkich, :)

Jestem nowy na forum, a zarejestrowałem się po jakimś czasie przeglądania tematów jako gość. Zważywszy na mnogość wiedzy i doświadczeń różnych kierowców uznałem, że warto :) .

Koszt: 16 tys.
Nadwozie: Hatchback
Paliwo: LPG
Trasy: głównie 80-100km w jedną stronę plus miasto,
stosunek jakieś 70/30 na korzyść dłuższych tras
Zakres poszukiwań: kujawsko-pomorskie, wielkopolskie (w przypadku dobrej oferty może być dalej)

Tak, jak powyżej wraz z żoną poszukuję auta w hatchback'u do 16 tys. Jeśli trafiłaby się dobra, a minimalnie wyższa oferta też jestem w stanie rozważyć. Ze względu na chęć zminimalizowania kosztów zależy mi na aucie z LPG, ewentualnie tańszym z możliwością zainstalowania. Przyznaję, że jestem dość zielony w temacie, tym chętniej posłucham doświadczeń innych użytkowników :) .

Rozglądam się trochę po internecie w poszukiwaniu różnych ogłoszeń. Za taką cenę i w takich parametrach aż tak dużego wyboru nie mam. Nie ukrywam, że ze względu na mniejsze ryzyko wolałbym trafić na egzemplarz od prywatnego właściciela niż kupić auto z komisu (chyba, że ktoś może coś gdzieś polecić) :) . Jestem z kujawsko-pomorskiego i ze względów logistycznych właśnie tutaj chciałbym się rozejrzeć. W grę wchodzi również wielkopolska. Jeśli chodzi o trasy jakie będę pokonywał to zależy mi przede wszystkim na jeździe poza miasto raz w tygodniu 80-100km w jedną stronę. W grę wchodzi również jazda po mieście. Zanim zacząłem czytać różnego rodzaju tematy zastanawiałem się w tej kwocie nad jakąś Astrą, ewentualnie Peugeotem 307:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co sądzicie?

Nie ukrywam, że zależy mi również na uniwersalnych informacjach odnośnie konkretnych modeli samochodów, za jakimi warto się rozejrzeć. Jeśli ktoś byłby w stanie podać choć krótką listę modeli będę wdzięczny :) . Nie chcę non stop wałkować tematu i dodawać co chwilę nowe samochody w kolejnych postach, bo nie dość, że będę męczył siebie, to jeszcze innych i w końcu niczego nie kupię. Doradzenie na zasadzie jaki model i dlaczego lub ten i ten nie, bo.... bardzo mile widziane :)

Kilka dodatkowych ofert:

[link do oferty na Allegro wygasł]

[link do oferty na Olx wygasł]

Pozdrawiam! :)
IanG
Nowicjusz

Zdjęcia: 3
Auto: Nie mam

26 Wrz 2015, 19:54

Jak Panowie? Ktoś, coś? :)
IanG
Nowicjusz

26 Wrz 2015, 22:03

Jeśli ma to być auto na trasy to na pewno nie 207 :D 1.6 VTI też nie najszczęśliwszy wybór, zwłaszcza w gazie.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Wrz 2015, 22:17

308 nie ten budżet. Dobry wybór Astra H 1.8, warto jeszcze zerknąć na Corollę E12 1.6 i Mazdę 3 2.0.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

27 Wrz 2015, 19:40

Super, dzięki za propozycje :). W takim razie z 307-mki raczej zrezygnować na rzecz np Astry? Warto rozejrzeć się w tej kwocie za Citroenem C4 1.6, czy znajdzie się w tej kwocie coś z lepszym silnikiem? Co do Mazdy 3 - jakiego rocznika najlepiej szukać? Jak z utrzymaniem i z dostępnością części w tych modelach?
IanG
Nowicjusz

27 Wrz 2015, 20:33

Widzę, że auto będzie służyć w trasie więc skłaniałbym się ku większym silnikom, różnica w spalaniu będzie minimalna. Do Mazdy 3 2.0, do Peugeota 307 2.0 lub ewentualnie 1.6, tak samo w C4.
Ossy
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...

28 Wrz 2015, 12:33

Ok, dzięki. C4 i Astra 1.6 dadzą odpowiednio radę w trasie? Czy jednak koniecznie szukać czegoś z lepszym silnikiem?
IanG
Nowicjusz

28 Wrz 2015, 12:53

C4 jak najbardziej, Astra nie, tym bardziej, że 1.6 w Oplu nie lubi się z LPG.
Ossy
Forumowicz VIP

28 Wrz 2015, 15:09

No to ja od siebie dorzucę Lagune 2,po lifcie 2.0T,auto idealne pod gaz i skrzynia 6biegowa,gdzie na trasie na pewno się przyda.
alfa145boxer
Aktywny

Miejscowość: POZNAŃ

29 Wrz 2015, 18:32

W takim razie pozostać przy takich wyborach?

Astra H:

Mazda 3:

Citroen C4:

Co myślicie nad tymi propozycjami?
Skupiać się na tych 3 modelach i szukać wg tych kryteriów, czy warto zerknąć jeszcze za innymi?

Jeszcze jedno ważne pytanie odnośnie instalacji LPG - Na ile istotne jest to, jak długo gaz jest założony w danym samochodzie? Zwracać na to uwagę, czy generalnie instalację z dłuższym stażem też dają radę?
IanG
Nowicjusz

01 Paź 2015, 14:10

Panowie ktoś doradzi? :)
IanG
Nowicjusz

19 Paź 2015, 14:02

Ja brałbym Mazdę 3. Mazdy nigdy mnie nie zawiodły, a jężdźę nimi już ładnych parę lat :)
drawski
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 11 1983
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Mazda CX-5