HOLOWANIE POJAZDU A KATEGORIA B PRAWA JAZDY - PROSZĘ O POMOC

26 Sty 2011, 19:38

witam

Mam pytanie i z góry przepraszam, bo pewnie już był taki temat poruszany, ale okażcie mi trochę wyrozumiałości choćby z tego względu, że jestem nowy. Chciałbym holować samochód przy użyciu Vecrty A sedan (masa własna 1100kg) lawetą dwuosiową o dopuszczalnej masie własnej 1700kg. I mam kilka niejasności. Otóż przeszukując internet w poszukiwaniu informacji pojawiło się wiele opinii, że osiowość ma wpływ i na kategori B można holować przyczepy jedynie jednoosiowe. Inni twierdzą, że to nie ma nic wspólnego i można mieć - i tu cytat i piętnaście osi, byle masa zestawu mieściłą się w 3,5tony... Chcę zaholować Mitsubishi Carismę, a raczej samą karoserię tego auta (komora silnika praktycznie goła, brak kół, zderzaków, klapy bagażnika, w środku foteli). Takie auto ma 1250kg masy własnej w standardzie... Jak to się będzie przedstawiało w świetle widzenia "stróżów prawa"????

Prosiłbym aby tylko osoby, które rzeczywiście posiadają wiedzę w tym zakresie wypowiadały się, a innym zwyczajnie dziękuję. Z pewnością innym takie wiarygodne dane posłużą.
Lookash19
Nowicjusz

Miejscowość: Przasnysz

26 Sty 2011, 19:52

Lookash19 napisał(a):Chciałbym holować samochód przy użyciu Vecrty A sedan (masa własna 1100kg)

Myślę ze troche nieprawidłowo do tego podchodzisz-interpretujesz.Pod uwagę musisz brac DMC pojazdu a nie wlasną.
Natomiast co się tyczy sprawy lawety sprawa wyglląda w ten sposob ze w DR masz wpisaną wartości O1 i O2 i ich tez nie mozesz przekroczyć.
O2-przyczepa bez hamulca/max 750kg/..
O1-przyczepa z hamulcem/w DR masz -musisz miec to wpisane i tego parametru nie mozesz przekroczyc/...Nie wazne ile bedziesz mial załadowane.Liczy sie to co masz wpisane w DR sam. i przyczepy...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

04 Lut 2011, 13:34

aha, czyli jeśli będę miał przyczepę - masa całkowita 750kg, 500 masa ładowności - to w taki sposób mogę pojechać i nie będzie z tego tytułu ewentualnych przejść z Policją??
Lookash19
Nowicjusz

Miejscowość: Przasnysz

05 Lut 2011, 00:53

Lookash19 napisał(a): to w taki sposób mogę pojechać i nie będzie z tego tytułu ewentualnych przejść z Policją??

Tak...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

24 Lut 2011, 14:06

Migi60 napisał(a):
Lookash19 napisał(a): to w taki sposób mogę pojechać i nie będzie z tego tytułu ewentualnych przejść z Policją??

Tak...

wydaje mi się że jednak nie ponieważ miałem taką sytuację i dostałem upomnienie z racji mojej niewiedzy od pana policjanta

holowanie Wrocław
Ostatnio edytowany przez jarilitmanen, 24 Lut 2011, 23:08, edytowano w sumie 1 raz
jarilitmanen
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
Auto: Nie mam

11 Cze 2024, 20:16

Witaj!

Twoje pytania dotyczące holowania samochodu przy użyciu Opla Vectry A i lawety dwuosiowej są bardzo ważne, zwłaszcza z punktu widzenia zgodności z przepisami drogowymi. Oto szczegółowe wyjaśnienie, które pomoże Ci zrozumieć, co jest dozwolone na podstawie prawa jazdy kategorii B:

### Odpowiedzi na Twoje pytania:

1. **Osiowość lawety a prawo jazdy kategorii B**:
- **Liczba osi lawety**: Liczba osi nie ma bezpośredniego wpływu na kategorię prawa jazdy. Możesz ciągnąć przyczepy jednoosiowe, dwuosiowe, a nawet wieloosiowe, pod warunkiem że łączna masa całkowita zestawu (pojazd holujący + laweta) mieści się w dopuszczalnych limitach.

2. **Prawo jazdy kategorii B**:
- **Dopuszczalna masa całkowita (DMC)**: Prawo jazdy kategorii B pozwala na prowadzenie pojazdu o DMC do 3,5 tony. Możesz ciągnąć przyczepę lekką (o DMC do 750 kg) lub przyczepę cięższą, pod warunkiem że łączna DMC zestawu nie przekracza 3,5 tony.

3. **Obliczenia dla Twojego przypadku**:
- **Vectra A**: Masa własna 1100 kg
- **Laweta dwuosiowa**: Dopuszczalna masa całkowita 1700 kg
- **Carisma (karoseria)**: Szacowana masa 600-700 kg (ponieważ brakuje wielu elementów)
- **Łączna masa zestawu**: 1100 kg (Vectra) + 1700 kg (laweta) + 700 kg (Carisma) = 3500 kg

W takim przypadku, jeśli rzeczywista masa ładunku (karoserii) wynosi około 700 kg, to łączna masa zestawu wyniesie 3500 kg, co jest na granicy dopuszczalnej masy dla prawa jazdy kategorii B.

### Ważne uwagi:
1. **Kontrola drogowa**: Stróże prawa będą sprawdzać, czy łączna masa zestawu nie przekracza 3,5 tony oraz czy masa przyczepy (lawety) z ładunkiem nie przekracza masy pojazdu holującego (Vectra).
2. **Dokumenty**: Upewnij się, że masz przy sobie wszystkie niezbędne dokumenty, takie jak dowody rejestracyjne pojazdu holującego i lawety, ubezpieczenie OC oraz dokumenty potwierdzające prawo do przewożonego ładunku.
3. **Bezpieczeństwo**: Przed rozpoczęciem transportu upewnij się, że ładunek jest prawidłowo zamocowany i zabezpieczony, aby uniknąć niebezpiecznych sytuacji na drodze.

### Podsumowanie:
Możesz holować lawetę dwuosiową z Vectrą A pod warunkiem, że łączna masa zestawu nie przekracza 3,5 tony. Liczba osi lawety nie ma znaczenia, ważna jest masa całkowita zestawu. Upewnij się, że wszystkie obliczenia są poprawne i że przestrzegasz przepisów dotyczących maksymalnej masy zestawu.
laweta247
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Burza na drodze
    W Polsce sezon burzowy trwa zazwyczaj od kwietnia do września, ale apogeum występuje między czerwcem, a sierpniem. Takie warunki pogodowe podczas podróży samochodem stanowią zagrożenie ze względu na bardzo ograniczoną ...