Honda 20itd zgubiłem kluczyk

19 Lut 2021, 21:15

Witam zgubiłem kluczyk do auta się już dostałem stacyjkę po części rozebrałem zapłon mam imobilajzer odcina rozrusznik czy coś jeszcze będzie odcinał bo jeśli to to chyba nie problem go ominąć jak ominąć imobilajzer by odpalić czy ostateczności wystarczy wymienić komputer czytnik ten imo ten przy kierownicy i stacyjkę czy coś jeszcze trzeba
Honda20
Nowicjusz

19 Lut 2021, 23:12

A nie szybciej pojechać do serwisu po kluczyk? Imo nie ma opcji ominąć, jedyna opcja to dezaktywowanie go w sterowniku ale to trzeba mieć czym
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Lut 2021, 11:20

Honda20 napisał(a): imobilajzer odcina rozrusznik

Immo nie odcina rozrusznika. Gdyby tak było, to immo byłoby niepotrzebne, bo rozrusznikiem można zakręcić nawet na kable...
Immo w pierwszej kolejności odcina pompę paliwa i zazwyczaj zapłon lub elektronikę auta, która jest potrzebna do uruchomienia silnika, a która jest sterowana ze sterownika auta.
Usunąć immo nie jest tak prosto. Trzeba mieć do tego sprzęt oraz wiedzę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Lut 2021, 11:24

Stacyjkę rozebrałem i zapłon jest rozrusznik nie kreci ale myślę że może jest jeszcze jakiś przekaźnik i trzeba go ominąć wtedy bym wiedział co z pompol
Honda20
Nowicjusz

21 Lut 2021, 11:32

Honda20 napisał(a):Stacyjkę rozebrałem

A po co rozbierałeś stacyjkę? Wystarczy odpiąć złącze elektryczne ze stacyjki....
Honda20 napisał(a): zapłon jest rozrusznik nie kreci

Co przez to rozumiesz? Co wspólnego ma zapłon z rozrusznikiem? To dwa różne, oddzielne układy w samochodzie...
Honda20 napisał(a):myślę że może jest jeszcze jakiś przekaźnik i trzeba go ominąć wtedy bym wiedział co z pompol

Zajrzyj do instrukcji obsługi swojego autka, albo poszukaj w necie opis przekaźników i będziesz wiedział, czy masz takowy przekaźnik. Pytanie tylko, co ewentualny przekaźnik rozrusznika ma wspólnego z pompą?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

21 Lut 2021, 11:42

Z pompol nic ale rozrusznik ruszy a co dalej to nie wiem jak oszukać by popa ruszyła gdzieś na forach czytałem że trzeba jakąś płytke w module wyłamać by immo przestało działać ale nie zagłębiałem się w temat bo wziąłem się za szukanie zestawu startowego ale jest ciężko znalesc albo moduł ma inne numery albo sterownik już nie wiem czym się sugerować sam moduł .stacyjke i petle co zaczytuje pestkę
Honda20
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Smart Fortwo w nowej edycji limitowanej "cityflame"
    Pełen kontrastu, pełen życia - smart fortwo w nowej edycji limitowanej cityflame skutecznie przyciąga spojrzenia i rozświetla serca miast. Połączenie słonecznego koloru z czarnymi dodatkami ma swój ciąg dalszy w kabinie, ...
    Skoda Octavia - zmodernizowana trzecia generacja modelu
    Premiera gruntownie zmodernizowanej trzeciej generacji modelu OCTAVIA miała miejsce 10 stycznia w Akademii Sztuk Pięknych w Wiedniu. Podczas trwającej dwadzieścia minut prezentacji Prezes Zarządu ŠKODY Berhnard Maier ...

21 Lut 2021, 12:12

MotoAlbercik napisał(a):Immo nie odcina rozrusznika. Gdyby tak było, to immo byłoby niepotrzebne
a to już zależy od auta, w jednym odcina to w innym tamto a jeszcze w innym wszystko na raz.
Chłopie po co kombinujesz, będziesz drutował kupował moduły kluczyki stacyjki wpakujesz kasę i motogodziny a i tak nic nie osiągniesz. Na swoim przykładzie wiem że nawet wymiana wszystkiego czyli stacyjki, kluczyka,bsi, pierscienia stacyjki o tych samych numerach nie gwarantuje odpalenia auta.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

21 Lut 2021, 12:16

Fachowiec parę stuwek zwine za usluge
Honda20
Nowicjusz

21 Lut 2021, 12:59

Honda20 napisał(a):Z pompol nic ale rozrusznik ruszy

Niekoniecznie. Immo odcina elektronikę. Zawsze blokuje kilka rzeczy. Gdyby blokowało tylko rozrusznik, to bez sensu by to immo było. Wystarczyłoby wtedy osobnym przewodem zasilić rozrusznik i po sprawie. Immo blokuje w pierwszej kolejności pompę paliwa, potem zapłon, potem elektronikę silnika. Może i być, że blokuje rozrusznik, aczkolwiek nie wiem w jaki sposób miało by to być realizowane. Musiałby być przekaźnik, którego cewka zasilana byłaby z BSI lub sterownika silnika. A wtedy zawsze można by to ominąć - przekaźnik można zmostkować, łącząc styki robocze lub podając inne zasilanie na cewkę. Blokada rozrusznika,. a właściwie elektromagnesu zazwyczaj była realizowana w autoalarmach - ukryty włącznik itd.
Honda20 napisał(a):gdzieś na forach czytałem że trzeba jakąś płytke w module wyłamać by immo przestało działać

Taaaa...Wyłamać płytkę...Moja propozycja w tym temacie - masz internet i nie zaczynaj czytać od hasła "jak ominąć immo " tylko poszukaj hasło " jak działa immo". A potem dopiero czytaj fora. Będziesz wiedział, czy ktoś pisząc na danym forum coś się zna, czy pisze głupoty, byle tylko coś napisać.
Zgubiłeś kluczyk, więc nie kombinuj tylko poszukaj w necie np https://automator.pl/blog/zgubienie-kluczykow-samochodu/
No i sobie wybierasz czy ASO czy nieautoryzowany serwis, czy inny fachowiec. I wierz mi, że to najprostsza droga.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

21 Lut 2021, 13:41