Honda Accord - diesel czy benzyna?!

24 Mar 2021, 20:13

Cześć, już za kilka miesięcy mam zamiar przesiąść się z mojego małego peugeota 206 w coś większego, Strasznie w oko wpadła mi honda accord gen VIII (2008-2015) ale głównym pytaniem jest na jaki silnik mam postawić? 2.2 i-DTEC 150KM czy może legendarny v-tec 2.0 wiem że pewno większość osób wybierze v tec ale chciałbym się dowiedzieć jak to jest z tym dieslem? zdania są podzielone jedni mówią że sprawuje się dobrze drudzy zaś mówią że często zdarzają się jakieś usterki czy są tu może osoby które miały do czynienia z tym silnikiem? Ponoć wcześniejszy silnik i-CDTI miał wiele problemów przez co ten diesel we wcześniejszych rocznikach nie był lubiany ale po wyjściu i-DTEC większość usterek została poprawiona i niby silnik cieszy się dużą popularnością i bezawaryjnością czy to prawda? Chętnie usłyszę wasze zdanie na ten temat plus ogólnie można powiedzieć jak sprawował się u was ten samochód. Z góry dziękuję za wszelką pomoc i rady jakie mi udzielicie Pozdrawiam
Szmugler
Obserwowany

24 Mar 2021, 20:21

Statystycznie diesel na pewno będzie bardziej awaryjny niż w miarę prosty benzyniak. Te 156 ps w wolnossącym, wysokoobrotowym benzyniaku szału nie robi i lepiej ogarnąć 2.4. Z drugiej strony niby 2.2 z accorda 7 sprawiało mniej problemów niż "ulepszona" wersja z 8. A tak w ogóle 8 rdzewieje
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

25 Mar 2021, 07:44

Zastanów się dobrze czy chcesz to auto. Zgniluch jak diabli, w dodatku turbo drogi jak na "samodegradujące" się auto. 2 albo 3 dni temu widziałem na otomoto 2009r. 2.0 lpg z przebiegiem ponad 500k i zgnitym mega konkretnie progiem (i na pewno nie tylko tam) za 21 czy 22k :lol:
rbkt666
Początkujący

Zdjęcia: 5
Prawo jazdy: 11 04 2011
Przebieg/rok: 21tys. km
Auto: Miata NBFL
Silnik: 1.6 110KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

25 Mar 2021, 09:07

Accord to takie specyficzne auto trzymające dosyć dobrze cenę i tu trzeba jeszcze wziąć pod uwagę dosyć drogie części które mocno uderzą po kieszeni jak okaże się że musimy go naprawiać.

Jak trafisz ten egzemplarz który był regularnie serwisowany w dobrym stanie i nie będzie miał oznak rdzy to jest duża szansa że długo pojeździsz i będziesz zadowolony. Piszę o silnikach benzynowych. Mój znajomy miał takie auto z 2011 roku z silnikiem 2.4 i zrobił prawie 200tyś. km i sprzedał z przebiegiem powyżej 300tyś. km i żadnej awarii nie miał ale wszystko wymieniane na bieżąco. Był bardzo zadowolony. Niestety egzemplarze w dobrym stanie są przeważnie dużo droższe od średniej która jest np. na otomoto.

Do tego silnika LPG raczej się nie nadaje bo trzeba pilnować luzów zaworowych i sprawdzać je co 30tkm.

Jeżeli chodzi o diesla to tu się nie wypowiadam bo nie miałem z nim bliższego kontaktu :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Mar 2021, 21:18

Diesle Hondy są rewelacyjne o ile nie mają ok.500 tys km ,do tego pułapu raczej z nimi nic się nie dzieje,niestety paleta ofert serwuje raczej egzemplarze powyżej tego przebiegu a w takich przypadkach lepiej szukać córki szejka ,panny.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Mar 2021, 22:38

zapomnij o dieslu, Accordy wcale nie gniją ponadprzeciętnie
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kody tablic rejestracyjnych w krajach członkowskich UE
    Obecnie tablice rejestracyjne w całej Unii Europejskiej są zunifikowane. Dzięki rozporządzeniu Rady (WE) nr 2411/98 z dnia 3 listopada 1998 powstało pojęcie euroband (lewy niebieski pasek na tablicy rejestracyjnej - europasek). ...
    Ekojzada zaczyna się, zanim wsiądziesz do samochodu
    Ekojazda to nowoczesny i oszczędny styl prowadzenia auta. Świadomy użytkownik samochodu mądrych wyborów dokonuje jeszcze przed ruszeniem z miejsca, m.in. poprzez dbałość o stan techniczny pojazdu. Warto być ekokierowcą, ...

29 Mar 2021, 11:37

Nie, wcale...... :mrgreen:
Auto jest drogie w utrzymaniu niczym klasa premium a do niej jej bardzo daleko
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

29 Mar 2021, 22:30

co jest drogie :?:
fate
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: krs/wwa
Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna

30 Mar 2021, 08:56

Ceny części są ogolno dostępne, można sobie sprawdzić, jedynie mechanika droższa że względu na konstrukcje i rdze na każdej śrubie
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4