Samochód do 10tyś złotych - benzyna lub gaz

21 Mar 2021, 20:52

Cześć wszystkim!
Rozglądam się za samochodem do 10 tys złotych, tylko w benzynie (fajnie jakby był z założoną instalacja gazową). Generalnie jeżdżę głównie po mieście - trasa do pracy to jakieś 20 km w jedną stronę. Czasami zdarzają się krótkie wyjazdy za miasto. Nie mam sprecyzowanej marki - w rodzinie dobrze sprawdzają się nam peugeoty ale jestem otwarta na wszystkie sugestie. :) Zależy mi na niskim spalaniu - najlepiej auto 5drzwiowe, hatchback. Przy szukaniu samochodu pojawia się sporo ofert ford fiesta mk6 - jak myślicie, jest to fajna opcja do rozważenia ? Oczywiście zawsze w głowie mam tą opinię, że fordy PODOBNO szybko rdzewieją.. ale nie wiem tego z doświadczenia, tylko każdy tak dookoła mówi. Tak samo Fiat Grande Punto - pojawiają się fajne opcje, nawet z gazem ale również obawiam się problemów z rdzą.. a może zbyt wiele wymagam, po samochodach 15 letnich? Nie mam w tej kwestii wielkiego doświadczenia. Jeśli to pomoże to mieszkam w okolicach Bielska-Białej :)
Sandra01386
Nowicjusz

22 Mar 2021, 13:50

Trzeba szukać samochodu który nie będzie miał oznak rdzy lub będą one znikome wtedy można sobie go zabezpieczyć i na pewno na kilka lat wystarczy.

Możesz sobie zobaczyć np. Kia Rio [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- Fiat Panda też może być całkiem niezłym wyborem jeżeli chodzi o tanie w utrzymaniu i oszczędne auto np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
- Opel Astra 1.6 lu 1.8
- Fiat Grande Punto 1.4

Sandra01386 napisał(a):w rodzinie dobrze sprawdzają się nam peugeoty
No to macie szczęście :ok:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

22 Mar 2021, 15:00

Jeśli fiat Grande Punto to co sądzicie o tej ofercie? :
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Wiem że nie powinnam w tej kwocie wybrzydzać, ale Fiat Panda dla mnie odpada :P
Sandra01386
Nowicjusz

22 Mar 2021, 16:00

Jak dla mnie bardzo ładnie zachowany Fiat z dobrym rocznikiem. :yes:
AndrzejWro
Nowicjusz
Awatar użytkownika

22 Mar 2021, 17:20

To jedyny polecany silnik benzynowy w tym modelu czyli 8V ,16V lubią popijać olej,,bdb współpraca z lpg,jedyna awaria niespodziewana jaka może się mu przytrafić to awaria czujnika faz rozrządu,mnóstwo tanich zamienników,korzystna relacja ceny do jakości i wieku auta,można brać.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

23 Mar 2021, 19:59

A co sądzicie o Kia Picanto? Lub Volkswagen Polo? W tej cenie to roczniki między 2005-2008.
Sandra01386
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator - prawo jazdy kat. "B" + przyczepa
    Jak ciężką mogę ciagnąć przyczepę mając prawo jazdy kategorii"B"? Czy mogę jechać z przyczepą kempingową? Czy przyczepa musi posiadać hamulec najazdowy? Jak policzyć czy jazda z przyczepą jest zgodna z prawem?

24 Mar 2021, 15:00

Co myślicie o tej ofercie ?
[link do oferty na Olx wygasł]
Sandra01386
Nowicjusz

24 Mar 2021, 15:53

Punto wygląda ok, na pewno do obejrzenia na żywo.
Sandra01386 napisał(a): Kia Picanto? Lub Volkswagen Polo?
obydwa ok, ale Picanto to maleństwo. Mniejsze od Punto, Polo i reszty.
W Polo nie warto schodzić poniżej 1.2.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Mar 2021, 16:42

Sandra01386 napisał(a):A co sądzicie o Kia Picanto? Lub Volkswagen Polo? W tej cenie to roczniki między 2005-2008.

Ok zerknij też na Lupo (tylko raczej będzie starszy do 2005 w ogóle go produkowali) albo może Toyota Aygo?
To jest klasa aut najmniejszych
demirbiras
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 08 2009
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1,8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

24 Mar 2021, 17:06

Grande od handlarza więc ja bym uważał.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

29 Mar 2021, 22:31

Grande Punto z ogłoszenia niestety ale na żywo, po oględzinach w gorszym stanie.. :)

Jeśli kogoś to interesuje, to udało mi się kupić auto : Hyundai Getz z silnikiem 1.1. od pierwszego właściciela, oczywiście krajowy :) mam nadzieję, że posłuży mi na jakiś czas :) dziękuję wszystkim za pomoc.
Sandra01386
Nowicjusz