Nowy VAN dla rodziny

25 Lip 2018, 21:46

Witam,
Wkrótce kolejny raz powiększy mi się rodzina. To już 3 potomek. W związku z tym przyszedł też problem w jakim aucie zmieszczę 3 foteliki. Interesują mnie nowe auta, ewentualnie max 2 - 3 letnie. Pod uwagę biorę samochody z trzema niezależnymi fotelami w drugim rzędzie (nie widzę możliwości zamontowania 3 fotelików na kanapie...). Interesują mnie auta z silnikiem benzynowym oraz manualną skrzynią biegów (auto głównie użytkować będzie żona). Auto będzie się poruszać głównie w mieście, czasami okazjonalne wypady za miasto/wakacje. Przebieg szacuję tak w granicach 10 - 12 tys/rok. Obecnie posiadamy Skodę Octavia III (Combi) z silnikiem 1.4 TSI 150 KM. Gdyby nie fakt, że nie widzę tam możliwości zmieszczenia 3 fotelików auta bym nie zmieniał. Sprawuje się bardzo dobrze i co dla mnie ważne jest ekonomiczne. W mieście pali śr. 6,5 l , w trasie spalanie rzędu 5,2-5,5 l (sprawdzone podczas ostatniego wakacyjnego wyjazdu).
Jeśli już mowa o nowym samochodzie to jak na razie pod uwagę biorę 4 modele
- VW Touran III : najlepiej z takim samym silnikiem jak mam obecnie. Auto gabarytowo nie jest bardzo duże ,ale dla nas wygląda zgrabnie
- Ford S-Max II - z sinikiem 1.5 EcoBost : faworyt małżonki. Pytanie tylko jak ze spalaniem ? (naczytałem się, że w mieście potrafi brać nawet 10 l) Może ktoś posiada takie auto i jest mi w stanie podać realne zużycie paliwa
- VW Sharan II - duże auto oferowane tylko z 2 silnikami benzynowymi. Wspomnianym wcześniej 1.4 150 KM oraz 2.0 220 KM. W salonie powiedziano mi że ten 2 l ma spore zapotrzebowanie na paliwa ( nawet 12 l w mieście) a nie ukrywam że rozchodzi mi się też o ekonomie. Boję się że w przypadku wyboru silnika 1.4 może on być za słaby na gabaryty tego samochodu.
- Seat Alhambra II - dylemat ten sam co przy Sharanie..

Rozważałem też Opla Zafirę, ale drugi rząd na pewno nie będzie w stanie pomieścić 3 fotelików...

Proszę o Wasze zdanie, może ktoś użytkuje wymienione z aut i jest w stanie powiedzieć czy warto ,jak spalanie, pakowność auta (przy 3 dzieci nawet wyjazd na zakupy będzie wyzwaniem :)

Za wszelkie rady, sugestię i opinie już teraz z góry bardzo dziękuje
pikuskrc
Nowicjusz

Auto: Renault Megane Classic

16 Mar 2019, 11:05

Rany. Mam dokladnie taką samą zagwostkę. Też chcę wymieniać Octvie na jakiegos vana.

Jaką ostatecznie decyzje Pan podjął?
emjot27
Obserwowany

16 Mar 2019, 11:13

pikuskrc napisał(a):Rozważałem też Opla Zafirę, ale drugi rząd na pewno nie będzie w stanie pomieścić 3 fotelików...

Ale taki touran jest mniejszy od zafiry :mrgreen:

A ogólnie to tak jak w przypadku każdego, nowego auta - pojeździj wszystkim co bierzesz pod uwagę i weź to, co najbardziej Ci się spodoba.

A co do spalania to nie rób sobie jaj. Masz octavię, która waży z benzyniakiem pewnie koło 1400 a szukasz większego auta więc logiczne, że będzie palił więcej, większą masę trzeba przecież jakoś napędzić. Taki s-max w full opcji będzie miał prawie dwie tony - załaduj do octavii 10 osób i sprawdź ile wtedy spala :ok:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Mar 2019, 18:34

Zafira w obecnym wyglądzie nie bedzie juz produkowana a ta nowa jest tragiczna.
emjot27
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sezon na porywiste wiatry
    Od października do marca mamy w Polsce sezon na porywisty wiatr. Zimowe wichury różnią się od tych występujących latem swoją długotrwałością, ponieważ mogą siać zniszczenie nawet ponad dobę. Na co uważać w czasie jazdy ...