Honda Civic 1.8 czy Fiat Bravo 1.4

05 Lip 2017, 20:47

Bravo 1,4t przekonuje mnie frajdą posiadania turbiny co w moim przypadku jest sporym zboczeniem. Czyli za chwilę rozpocząłbym koksowanko tak na początek symbolicznie :D
Nie wiem jakie przebiegi robisz ale przy moim użytkowaniu czyli dużo kilometrów i mus jazdy codziennie to autko średnio się nadaje z powodu możliwości pojawienia się usterek w ilości większej niż u konkurencji. Natomiast jak chciałbyś mieć turbo i mało jeździć oraz troszku pobawić się w naprawy to czemu nie... :D
Sądzę że największym problemem jest skrzynia i dwu masa które mogą pociągnąć sporo kasy względem wartości auta ale jak to raz zrobisz to troszku jeździsz. Są warsztaty które naprawę tej skrzynki ogarniają szybko i bez zbędnej filozofii.

Co do Hanki Civic to nie wiem ale łysy sporo napisał... ale z jednym się z nim nie zgadzam to z tym strasznym hałasem ponieważ jeździłem 2,2d no i trzęsi d..a straszna ale nie było oszałamiająco głośno.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

05 Lip 2017, 20:50

Łożyska w skrzyni biegów, zawieszenie? :shock: Na pewno piszesz o Hondzie Civic? Co Wy macie z tym łysym, kupił trupa albo nie serwisował to auto się mściło i już. A jak komuś przeszkadza hałas to niech kupi 2.2 cdti - jest cichszy przy prędkościach autostradowych. Golf VII? Z czym do ludzi, to się psuje już w folderze reklamowym.
hondziarz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 8
Auto: honda

05 Lip 2017, 20:57

Akurat łożyska i zawieszenie dotyczyło Bravo ;)
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

05 Lip 2017, 21:15

Przeczytaj raz jeszcze post Killaza :wink:
hondziarz
Aktywny
Awatar użytkownika

05 Lip 2017, 21:18

hondziarz napisał(a):Przeczytaj raz jeszcze post Killaza

Eh, racja. Pierwsze słyszę o tych łożyskach...
galakty
Forumowicz VIP

05 Lip 2017, 21:21

No właśnie :) W Golfie to bym zrozumiał, ale w Hondzie? :)
hondziarz
Aktywny
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie obsługuj nawigacji w czasie jazdy!
    Nawigacja satelitarna ułatwia życie rzeszy kierowców, pozwalając bez problemu poruszać się po nieznanych rejonach. Z drugiej strony korzystanie z takiego sprzętu w czasie jazdy może być przyczyną zagrożenia na drodze. ...

05 Lip 2017, 23:08

że Galakty nie słyszał, to nic, ale żeby hondziarz o takich wpadkach nie słyszał? W głowie się nie mieści :unsure:
Honda od 2001 roku serwuję klientom papierowe skrzynie biegów, może Civic X w końcu skończy ten zwyczaj, kto wie?
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

06 Lip 2017, 07:01

Ja tam zawsze zastanawiałem się jaki sens ma takie reklamowanio-trolowanie za darmo :mrgreen:
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

06 Lip 2017, 07:32

Akurat UFO nie było w kręgu moich zainteresowań ale co do skrzyń tylko we wcześniejszym modelu to słyszałem że był problem zresztą od hondowca.
pkc napisał(a):Honda od 2001 roku serwuję klientom papierowe skrzynie biegów, może Civic X w końcu skończy ten zwyczaj, kto wie?

Różnie to może być ponieważ w tajp-r turbo już były akcje ze skrzynkami zresztą miałem okazje taką chwilę pojeździć i zanim siadłem wygodnie w fotelu to dostałem ostrzeżenie żebym uważał na dokładne wkładanie biegów.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

06 Lip 2017, 07:34

n0name12 napisał(a):Około 25k.

i widzisz? Jakbyś napisał tak podstawową informację to szybko i konkretnie zostałby Fiat, bo Hondy musiałbyś się naszukać.

hondziarz napisał(a):porównaj sobie ceny Bravo i Civica z podobnego rocznika.

i odpowiedz sobie czy warto dopłacać tyle

Killaz napisał(a):Ja rzecz jasna bym w tej kasie brał VW Golfa VI, ale zaraz mnie forum pożre żywcem za to, co napisałem

Nikt Cię nie pożre, bo każdy ma inne priorytety w zakupie auta - np. ja bym zasnął w nim :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

06 Lip 2017, 07:43

pkc napisał(a):że Galakty nie słyszał, to nic, ale żeby hondziarz o takich wpadkach nie słyszał? W głowie się nie mieści

Ja o tym nawet słyszałem, a Hondach wiem tyle, co przeczytałem w jedno popołudnie bodajże w Auto Świecie w kolejce do swojego mechanika :D
Kolega hondziarz to zdaje się podobny typ jak nasz Galaktico - on też nie słyszał o żadnych awariach w Renówkach. Z tą różnicą, że nasz stały forumowicz nie jest raczej pracownikiem żadnego dealera :wink:
CrazyHorse
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Corolla E12, Audi 80, Camry IV
Silnik: 110KM, 90KM, 131KM

06 Lip 2017, 08:41

No to ciekawe, widocznie za dużo zachwalania Hondy było, do problemów z łożyskami w Bravo dochodzi Civic, zapisane :)

Golf VI jest nudnym i poprawnym autem, gdyby tylko były tam inne benzyny niż TSI to byłoby w porządku. A tak... Na własne ryzyko.
galakty
Forumowicz VIP

06 Lip 2017, 08:54

galakty napisał(a):zapisane

Bardzo mnie cieszy jak osoby bliskie mojemu sercu uzupełniają na bieżąco swoją wiedzę. Pomyśl jakże podniesie się tym sposobem jakość Twoich porad :ok:

galakty napisał(a):gdyby tylko były tam inne benzyny niż TSI to byłoby w porządku

Uzupełniania wiedzy ciąg dalszy - według moich informacji znajdziesz tam silnik 1.6 8v. Z całą pewnością nie jest to TSI.
CrazyHorse
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Corolla E12, Audi 80, Camry IV
Silnik: 110KM, 90KM, 131KM

06 Lip 2017, 08:59

W Golfie V, nie w VI. W Golfie VI jedyny silnik, który nie jest TSI to 1.4 MPI o mocy 80 koni, co w tej budzie jest pomyłką, dlatego go nie wspominałem.
galakty
Forumowicz VIP

06 Lip 2017, 09:02

Bravo 1.4 turbo jest jednym z bardziej udanych silników z ery tzw. downsizngu. Zawieszenie może i średnio wytrzymałe ale tanie w naprawach jak przystało na Fiata. Uwaga jak już koledzy wcześniej pisali na skrzynie występujące w silnikach turbo pochodzące od Opla, od któregoś roku Fiat zaczął wkładać swoje i wtedy problem łożysk już nie występował - szczegóły na forum Fiata. Zwykły silnik wolnossący miał zastosowaną Fiatowską skrzynię i tam problemy nie występowały praktycznie w ogóle, w wolnossącym nie ma również dwumasy, tyle że silnik ten nadaje się głównie do miasta.
mateusz9986
Zaawansowany

Miejscowość: Wałycz
Prawo jazdy: 0- 3-2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Megane II ph II
Silnik: 1.6
Typ: Sedan/Limuzyna